Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Rendhagyó történelemórák 56-ról Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Rendhagyó történelemórákon ismerhetik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc országos, illetve helyi eseményeit a hódmezővásárhelyi diákok. A város Nemzeti emlékezet hete elnevezésű programsorozatához kapcsolódó tanóráknak is az Emlékpont ad otthont.
Aszfaltrajzversennyel fejeződik be holnap délelőtt Hódmezővásárhelyen az országban egyedülálló Nemzeti emlékezet hete, amely immár második éve idézi meg az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit. A nagyszabású rendezvénysorozat előadásainak, filmvetítéseinek az Emlékpont Múzeum ad otthont. A szervezők gondoltak a város diákságára is, akik rendhagyó történelemórák keretében ismerhetik meg az 52 évvel ezelőtti eseményeket és az azokhoz vezető utat. A gyerekek találkoztak már Dulka Andor ürményházi történelemtanárral, aki az 1944–45-ös délvidéki megtorlásokról beszélt, de itt volt Szabó József hadtörténész, egyetemi tanár is.

Történelemórára gyülekeznek a diákok az Emlékpont előtt Fotó: Tésik Attila
Történelemórára gyülekeznek a diákok az Emlékpont előtt
Fotó: Tésik Attila

Pályázat és verseny

Plakátpályázatra is várják az általános és középiskolások jelentkezését az emlékezet hetének szervezői. A téma természetesen az 1956-os forradalom, a pályaművek beadási határideje november 4. A pályázat és a november 4-i történelemverseny eredményhirdetése december 4-ére várható, a díjakat Wittner Mária országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt adja majd át.

– Érdekel 56, illetve a forradalom hőseinek élete és tettei – árulta el az egyik előadás előtt Benyhe András, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola 11/A osztályos tanulója. – A könyvek többsége csupán a fővárosi történésekkel foglalkozik, így külön örülök, hogy most a vásárhelyi eseményekről is többet megtudhatok, ezen a téren ugyanis elég hiányosak az ismereteim. A korombeliek nagy része sajnos közömbös a magyar történelem e tragikus fejezete iránt.

András megállapításával egyetért osztálytársa, Farkas Noémi is. A 17 éves lány elmondta: ezen a hozzáálláson jó lenne valahogy változtatni. Az emlékpontos történelemórákat pedig jobban szereti a rendes iskola tanóránál, ugyanis ilyenkor sokszor olyanokkal találkoznak, akik részesei voltak az eseményeknek.

– Ezeknek az előadásoknak teljesen más a hangulata, sokkal bensőségesebb. A visszaemlékező mondatai pedig jobban bevésődnek az ember fejébe – tette hozzá.

A diákok ma a Pro Urbe díjas Kertész Dezső, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi főszereplőjének előadását hallgathatják végig. Az Öcsödön született, most 80 éves férfi akkoriban a vásárhelyi honvédezrednél teljesített orvosi szolgálatot. Alapítója és tagja volt a város Forradalmi Katonai Tanácsnak. Fegyveres ellenállást szervezett a szovjet csapatok ellen, de harcokra végül nem került sor. November 4-e után több társával együtt letartóztatták, majd hét év börtönre ítélték.

Olvasóink írták

 • 15. félnótás 2008. október 28. 12:33
  „Azért az jó lenne, ha valaki megmagyarázná nekem a mai, az új és demokratikus (?) rendszer vívmányait!
  A privatizáció? A kiváltságosoknak!
  A munkanélküliség? A tömegeknek!
  A megváltozott társadalmi felfogás, értékítélet? Igen, a "mard és vidd" módszer.
  A piacvesztés? A gazdasági széthullás?
  Mindez elindult már 90-től kár mást magyarázni.
  Nyilván aki annak idején nagyobb biztonságban élt visszasírja.
  Aki meg most ül a húsosfazék közelében az boldogan nyal.
  Jó lenne ha valaki megmagyarázná!”
 • 14. emlékező 2008. október 25. 19:14
  „Most olvasva a hozzászólásokat, szeretném felhívni többek figyelmét: kérdezzék meg a baleseti helyszínelőket, miként látják az esetet a szemtanúk? Sokszor öten ötféleképen. Ez a bajom a történelemmel is. Rendszerfüggő a történelemoktatás, így azután öten ötféleképen foglalnak állást bizonyos eseményekről, hogy csak az elmúlt 100 évet említsem. Így aztán tulajdonképpen senkin ek sincs igaza. Talán nekem se!”
 • 13. aranka2 2008. október 25. 10:35
  „Harcitomi, ez a poén nagyon teccik. Kár, hogy nem én találtam ki.”
 • 12. harcitomi 2008. október 25. 08:39
  „Meseszép komcsi logika. A háború okozta zűrzavar miatt irtotta az ÁVO az embereket. Milyen zűrzavarról beszélsz egy évek óta beállt diktatúrában?
  Kb, akkora ökörség mint a holokausztot azzal magyarázni, hogy a háborús zűrzavarban rosszfelé mentek a vonatok.”
 • 11. vAJDA 2008. október 24. 23:32
  „Mocskos bolsevik patkányok!!!”
 • 10. aranka2 2008. október 24. 22:17
  „Volt anonym, eddig a múltról beszélgettünk, egy mondat erejéig még maradok annál. A vitathatatlan eredményeket vitatom. Bármilyen, csak kicsit is demokratikusabb rendszer lett volna, ennél sokkal nagyobb eredményekre juthatott volna - de a mi lett volna, ha? kérdés nem megválaszolható (Tudod, ha a toronynak gatyája volna, ő lenne a legmagasaabb legény a faluban)
  Ami meg a rendszerváltás óta eltelt időt illeti: az egykor volt szocialista ipar elpusztulása sajnos jórészt még mindig a szocializmus számlájára írható, hiszen rossz struktúra, rossz termelékenység, felesleges termékek volt az örökség 1990-re. A mezőgazdaság más, a valóban kiemelkedő magyar mezőgazdaságot az 1990 utáni politika rombolta le kicsinyes pártérdekek miatt, és pusztítja mind a mai napig.
  Szerintem nem túlzottan egyszerű a világ, a két legnagyobb mai párt szemszögeiből biztosan nem megmagyarázható.”
 • 9. a volt anonym 2008. október 24. 17:19
  „aranka2 !
  Én nem vitatom,hogy annak a rendszernek súlyos hibái voltak.Amint a 3-as kommentemben leírtam,nagy volt a zűrzavar,hiszen akkor ért véget a háború.Sok fájdalmas dolog történt.A kitelepítésektől,az elhurcolásig.Ezzel egyetértek.Azonban elvitathatatlan,voltak eredményei is.
  Azt írod,tönkretettek sok mindent /az 5. sorodban /Kérdezem: és most mi van? Rendszerváltás óta,csak lerobbant,gazdátlan üzemeket,hajdan virágzó gazdaságokat gaz növi be,lepukkant,omladozó gyárakat látni.A pályaválasztással, munkahelyválasztással 20 év óta mi van ?”
 • 8. aranka2 2008. október 24. 16:01
  „Volt anonym, ha a fiatalságod töltöttek azokban az időkben, bizonyára szép emlékeid vannak. Nekem is szép emlékeim vannak gyerekkoromból, az ötvenes évek elejéről, meg ifjúkoromból, a hatvanas évekből, ennek ellenére tudom, hogy az ország csakis veszített ezekben az időkben. Maradjunk az ötvenes éveknél. Kellett inernálni tízezreket? Kellett börtönbe zárni tízezreket? Meggyilkolni százakat? Kifosztani százezreket, azaz elrabolni patikákat, néhány munkást foglalkoztató kisüzemeket, házakat, földet, szinte mindent? Erőltetve iparosítani, ezzel lerombolni az emberek életszinvonalát? Erőszakkal pályaválasztást, munkahelyet választatni?
  1956-ra ebben az országban legalább kilencmillióan gyűlölték már azt a rendszert (nem a szocializmust, hanem a Rákosi-dikatúrát), szinte törvényszerű volt a forradalom.”
 • 7. a volt anonym 2008. október 24. 15:46
  „Ökörség,amit aranka2 a 2.kommenjében leírt.Amit én írtam igaz,mert végig éltem ezeket az éveket,belekóstóltam,ezek nem voltak hülyeségek, sajnos,van összehasonlítási alapom .Azonban a te összehordott,bíráló megjegyzésed,minden tárgyilagosságot nélkülöz.
  Te hallomás,elmondás után kérsz engem számon,aki átélte ezeket kedves harcitomi !”
 • 6. harcitomi 2008. október 23. 20:46
  „Előző hozzászóló! Ritkán olvas még fórumokon is az ember ekkora ökörséget. Ha nem él az ember egy történelmi korban, akkor arról ne is legyen véleménye?
  Szüleim, nagyszüleim beszámolóira csak vonogassam a vállam? Kit érdekel engem nem érint?
  Máskülönben meg éltél az ötvenes években, amerikai és szovjet ellenőrzés alatt álló zónákban is? Nem? De hülyeségeket a két rendszer összehasonlíthatóságáról azért leírsz.
  Legalább egy hozzászóláson belől lennél következetes...”
 • 5. a volt anonym 2008. október 23. 19:36
  „aranka2 !
  Sajnállak A tortáról is akkor mondhatok véleményt,ha megkóstóltam.
  A borról is mondhatom,hogy szép a színe,jó az illata,de igazi véleményt csak akkor mondhatok,ha mindezekbe belekóstóltam !”
 • 4. aranka2 2008. október 23. 18:32
  „Hármaska, nem vagyok annyira okos, de talán te sem. Kezdjük a végén: nem kell ahoz a korban élni, hogy vélemény mondjak róla. Talán elhiszed, nem éltem 1848-ban, mégis van véleményem arról a korról is, sőt, a mohácsi vész utáni zűrzavaros időkről is.
  Pest sokkal kevésbé szépült meg, mint ahogyan pl. egy Marshall-segély után megszépülhetett volna. A hidakat minden országban újjáépítették, ahhoz nem kellett diktatúra. A cselédek, szegény emberek gyermekei a háború előtt is tanulhattak, épp Vásárhelyen ezt illenék tudni (Cseresnyés kollégium!)
  Oroszok itt, amerikaiak Németországban - na ne izélj, ég és föld, hihetetlen különbségek!”
 • 3. a volt anonym 2008. október 23. 17:08
  „aranka,de okos vagy !
  Ne felejtsd,előtte 10 évvel ért véget a világháború,és romokban állt az ország.Előnye volt,mert újjá építették az emberek .Pest is megszépült.Lebombázott hidakat pl.Lánchidat felépítették.A cselédek,szegényemberek gyerekei tanulhattak.
  Természetesen,nem védeni akarom azt a kort,mert sok hibája volt,de nagy volt a zűrzavar is.
  Tehát,nemcsak kizárólag rombolt,gyílkolt.Ha akkor még nem éltél,ne mondj véleményt.
  Tény itt voltak az orosz katonák sokáig,de N.o-ban,meg az amerikaiak.Hidegháború volt,harcra készen.”
 • 2. aranka2 2008. október 23. 12:56
  „Írástudatlan, én biztos vagyok benne. Forradalom volt: az elnyomó barbár terror ellen forradalom tört ki, egyébként nevezd, ahogy akarod. Az ´56 előtti un. szocialista rendszernek az égadta egyvilágon semmiféle előnye nem volt, csak és kizárólag pusztított, rombolt és gyilkolt. Tudod, forradlom akkor szokott kitörni, amikor az embereknek annyira nincs vesztenivalója, hogy akár az életüket is kockáztatják a változásért.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 23. 11:53
  „Kertész Dezsőbácsi is már eléggé idős és nem hiszem hogy vissza emlékezne bármire is.Örül szegénykém hogy még él.Gondolom hogy a pólgármester úr felajánlott neki egy kis tissztelet díjat hogy elmondjon egy jobbóldalra hazabeszélő tőrténetet vagy tőrténeteket.De már őrületesen túl van lihegve ez az 56.-os forradalom is. Csupa-csupa fröccskölés. Pedig szerintem vólt a szocializmusnak is előnye és nem csak a FIDESZ által túllihegett hátránya. Aki ugye rosszúl szólt az bizony pórúl járt.Akkor az a rendszer vólt.De kérdem én ez a mostani mennyivel jobb? Hiába a demokrácia és a szabadvéleménnyílvánítás ha éhen döglik az ember.És abban sem vagyok biztos hogy forradalom vólt avagy ellenfórradalom!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási Andor Zoltán kertészmérnök 56-os múltja

Hódmezővásárhely - A 77 éves Almási Andor Zoltán vásárhelyi kertészmérnök ma sem tudja, miért helyezték 1958-ban egy évre rendőrségi felügyelet alá. Tovább olvasom