Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Rendkívüli havazásban a cégek is hadra foghatók

Hódmezővásárhely - Mintegy biztosítékként a rendkívüli helyzetek kezelésére, 12 cég dolgozói és technikai eszközei foghatók hadra, köteles polgári védelmi szolgálatra Hódmezővásárhelyen. Azokban az esetekben például, amikor a nagy havazás miatt a közút és a helyi köztisztasági vállalat már nem bír a feladattal.
Összesen 12 cég neve szerepel a katasztrófavédelem külön listáján, e vállalatok dolgozói, illetve technikai eszközei veszélyhelyzet esetén hadra foghatók Vásárhelyen. Tátrai János megyei polgári védelmi főfelügyelő azt mondta, a listán szereplő cégek köteles polgári védelmi szolgálatot látnak el, a helyi katasztrófavédelem irányításával.

– A települések különböző katasztrófavédelmi osztályba sorolással rendelkeznek, Vásárhely az egyes kategóriába tartozik, mert egy szikáncsi üzemben ammónium-nitrát alapú műtrágyát tárolnak, illetve más veszélyesnek minősített üzemek is találhatók a városban. A kategóriáktól, illetve a település létszámától függ, hogy hány főt kell bevonni a polgári védelembe. Vásárhelyen 300-at. Különleges jogrend időszakában (például az úgynevezett veszélyhelyzet kihirdetése esetén, amire példa a 2006-os árvíz miatt megyénkben kialakult helyzet) a cégek költségeit, legyen szó üzemanyagról vagy munkabérről, az állam állja. Az utóbbi években viszont nem volt szükség a riasztásukra – magyarázta. A köteles polgári védelmi szolgálat mellett januártól önkéntesek is jelentkezhetnek – 18. életévüket betöltött polgárok a nyugdíjkorhatárig.

Évek óta szerepel a hadra foghatók listáján a Hód-Mezőgazda Zrt. 45 dolgozójuk és 14 technikai eszközük vethető be – bármikor. Segített a cég már a belvízvédekezésben és a hótakarításban is.

Szemle. Készenlétben a Hód-Mezőgazda Zrt. gépei. Fotó: DM/DV
Szemle. Készenlétben a Hód-Mezőgazda Zrt. gépei. Fotó: DM/DV

– Rendkívüli helyzetekben, ha szükség van ránk, megyünk. A riasztási terv alapján mindenkinek megvan a maga feladata – mondta Meszlényi János, a cég energetikusa. A Hód-Mezőgazda nem csupán a köteles polgárvédelmi rendszerben vesz részt tevékenyen. Telente készenléti ügyeletet is tart. Ez azt jelenti, hogy felkérésre önkéntesen is bekapcsolódik például a belvíz elleni védekezésbe vagy éppen a hóeltakarításba.

– A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni. Néhány évvel ezelőtt a székkutasi belvíz elhárításából is kivettük a részünket, traktorokkal, szivattyúkkal segítettünk – magyarázta Makó Endre növénytermesztési igazgató. – Az idei télen, ahogy máskor is, havat takarítottunk. A cégnek több telephelye van, ahová dolgozóinknak, gépeinknek is ki kell jutniuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy társadalmi munkában bárhol takarítjuk a havat, hiszen a cégnél sem állhat meg az élet – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 8. deszkás 2013. január 14. 21:45
  „Az 1970-es (!!) árvízzel ma a Katasztrófavédelem semmit nem tudna tenni. Szép formaruhákat látok tökéletes barbi szóvivőket akik honnan kerülnek oda?”
 • 7. történész 2013. január 14. 20:45
  „2. DÓZER
  Az utolsó árviz..Csongrád környékén lakosok már a buszokon,de állatszállító járművek nem voltak sehol sem...egyszerűen nincs az Alföldön olyan jelentősebb cég amely alkalmas volna jószág mentésre.
  A baj az a katasztrófavédelemmel, hogy nincs náluk sem pénz semmire,csak a fenti cafrangokra.
  Szolnoki árvíz..tv-ben már elhangzott a veszélyhelyzet kihirdetése...pénz meg sehol, mert ugye az fizetne aki a veszélyhelyzetet netán rendkívüli állapotot kihirdeti, a tv mondta de tenni nem lehetett tenni semmit mert nem volt még pénz.
  valójában az az igaz,hogy az állampolgárnak részt kell venni az anyagi javak,a város védelmében,igenis legyen kötelező..de ne úgy mint 1879-ben a Szeged dicső urai a kaszinó teraszáról nézték,hogy a nincsteleneket hajtották a gátra.A jobbik fajta meg megváltotta magát a gáti munka alól.Ma is jellemző,hogy aki úrnak tartja magát az mindjárt a sok ezer vezető közzé áll a pár száz munkás irányítására..tehát vannak gondok, de ezek nem szakmai hanem politikai dolgok.”
 • 6. mamagesa001 2013. január 14. 19:14
  „DOZER te komoly szakmabeli vagy ahogy olvasom, ezért gondolom tudod minek van szezonja,ha esik a hó???? Folyamatosan lehet olvasni,hogy nagy erőkkel felkészültek a várható havazásra,és amikor tényleg itt van a szükség egymásra mutogatnak,hogy az a te területed,takarítsd te,nem te,nem te...,és mi addig is csúszkálunk,totyogunk míg el nem olvad magától az a fránya hó.”
 • 5. sultane 2013. január 14. 13:04
  „Ez most ingyen reklám? a 12 cégből, csak egy lett megnevezve.
  Tavaly egy másik cég ásott ki minket a hó alól, úgy, hogy sztem semmit nem kapott érte, még gázolaj pénz sem, pedig az utat nem lehetett volna használni segítség nélkül, mert a kotró autó valahogy mindig megáll a városjelző táblánál (ma is) (igaz, valahol még azon belül sem jut el, anyukámék utcájában 5 év! óta egyetlen egyszer sem ment a hókotró, előtte azért ha kellett mindig megfordult, és nem is kis forgalmú utca), mintha táblán kívül már senki nem is lakna...”
 • 4. szentmiki 2013. január 14. 12:37
  „2. DÓZER, huh, végig gondoltad ezt rendesen?”
 • 3. Írástudatlan 2013. január 14. 10:31
  „Nem kell megijedni.Nálunk itt Vásárhelyen biztosan nem lesz rendkívüli nagy havazás.Úgy hogy nyugodtan le lehet szerelni a gépeket.”
 • 2. DÓZER 2013. január 14. 09:27
  „Menjen ki a pék a lapátjával, a fodrász meg a hajszárítójával. Nem lenne bajom ezzel a rendszerrel, ha fizetnének valamiféle rendelkezésre állási díjat "békeidőben" is. Arra persze nem telik. Csak a parancsolgatás, meg a rendelkezés. Hát a lónak a szaporítószervét. Ez így nem igazságos. Bele gondol abba valaki, milyen költség üzemképes állapotban tartani egy gépet? Egy kezelőt? Hogy mekkora kárt okoz, ha épp szezonban viszik el a termelőeszközt? Valahogy illene kompenzálni ezt, nem?????”
 • 1. szandokán 2013. január 14. 08:34
  „az államfői hivatal dolgozói is hadra foghatók,nem csak a cégek,legalább valamit csináljanak a nagyon kiérdemelt jutalék fejében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Don- kanyar hőseire emlékeztek Hódmezővásárhelyen

A Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság a Hősök terén emlékezett. Tovább olvasom