Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Rendőrszerenád Blaha Lujzának

Hódmezővásárhely - Óriási sikert aratott a Piros bugyelláris című darabban 1885 nyarán a Vásárhelyre látogató Blaha Lujza. A nemzet csalogányát négyes fogat repítette a Fekete Sasba, rendőrszerenád szórakoztatta, mellesleg pedig keresztmamaságra is felkérték.
Vásárhelyen 1877-78-tól divattá vált színházba járni. Állandó színházat és társulatot azonban sosem tudott eltartani a város.

Szívmelengető percek, hangos ovációk, helyi színtársulatok meg persze hatalmas bukások színezték Vásárhely színházi világát a 19. század közepétől a 20. század első feléig terjedő időszakban. A vásárhelyiek – a legszegényebbektől a legmódosabbakig – ma már elképzelhetetlen módon szerették a színészeket, az előadásokat. Bár kőteátrumot nem sikerült emelniük, a népkerti nyári színkör legendája ma is szerves része a város történetének.

Korabeli sztárok

A korabeli sztárok iránti rajongás ma már szinte elképzelhetetlen dolgok véghezvitelére ösztönözte nemcsak az ifjúságot, illetve a családapákat és családanyákat, de még a város nobilitásait is.

Hódmezővásárhely máig egyetlen színháza, az 1950-ben lebontott nyári színkör. Fotó: DM/DV
Hódmezővásárhely máig egyetlen színháza, az 1950-ben lebontott nyári színkör.
Fotó: DM/DV

1885 júliusában például élő sorfal fogadta a népkert vasútállomáson a nemzet csalogányát, Blaha Lujzát. A sokoldalú színésznő érkezésekor a felsorakozott helyi zenekar rázendített a Rákóczi-indulóra, s a művésznőt, ahogy az dukált, négyes fogat repítette szállásáig, a Fekete Sasig. A színésznőnek, aki a Piros bugyelláris című, ma is rendkívül népszerű darabban állt másnap a közönség elé, azon az estén még egy meglepetést tartogattak a helybeliek. Ablaka alatt este 10-kor adott szerenádot a helybeli rendőrség. Azt, hogy a sztár mennyit tudott aludni aznap éjszaka, nem fejti ki részletesen a Vásárhely színháztörténete 1816–1957 című, kéziratban meglévő könyvében Földvári László helytörténész, ám arról már számot ad, hogy másnap ezrek előtt aratott óriási sikert. A magukat amúgy komoly, megfontolt polgároknak tekintő vásárhelyeik tombolva ünnepeltek. Hogy Blaha Lujza a város akkori előkelőségeinek szívét is meghódította, mi sem mutatja jobban, minthogy Berecz Péter gyógyszerész és felesége keresztmamának kérte fel, s lányuk Blaha Lujza révén nyerte el a Lujza Mária nevet.

Vásárhelyi színészek

Szerdahelyi József, a mostani Erzsébet-kórház helyén álló házban született. Sokoldalú színészként Vásárhelyen operával is képes volt sikert aratni. Itt született a később színházigazgatóvá vált Sághy Zsigmond, Gombos Kati, Bessenyei Ferenc, Lontay Margit, Ferrari Violetta, Várhelyi Endre. De a vásárhelyi közönség élvezhette Szigligeti Ede, Rajz János játékát, Ajtay Andornak, Gobbi Hildának és Páger Antalnak is tapsolhatott.

Ekhós szekéren

Persze az első színészek már jóval korábban, az 1800-as évek elején megjelentek a városban. Köztük is az első, a Láng Ádám János vezette kolozsvári társulat 1816 októberében érkezett Vásárhelyre, még ekhós szekéren. Az öreg Sasban előadott Keresztes vitézek című lovagi játék fogadtatásáról ma már semmit sem lehet tudni, annyi azonban fennmaradt, a társulat itt csapta el az igazgatót, s választott újat Kilényi Dávid személyében. A következő években szinte minden, a maga korában jelentős társulat fellépett, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

Gazdák páholya

A színházlátogatás 1877–78- ban jött divatba Vásárhelyen is – nemcsak a módosabb gazdák öltöztek ki, és béreltek páholyt, de bizony a pór- és a diáknép is szívesen járt előadásokra. Olyannyira, hogy a városi tanácsban is felvetődött a kőszínház építésének ötlete, ami akkor frissült fel, amikor 1882-ben letették a szegedi színház alapkövét. Végül 1898-ban megépült a népkerti nyári színkör, mely 1948-ig működött Thália templomaként. Két évvel később lebontották, pedig világot jelentő deszkáin annyi, ma már klasszikus színész lépett fel!

Olvasóink írták

  • 1. DÓZER 2009. január 02. 23:07
    „Talán senki sem hiszi el, de leírom:
    AZ ŐSÖM, AZ ÉN ÜKAPÁM AZON ESTÉK EGYIKÉN BIZONY EGYÜTT TÖLTÖTT EGY SZERELMES ÉJSZAKÁT BLAHA LUJZÁVAL.
    Akkor sem voltak mások az emberek, mint manapság....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltérképezik a hódmezővásárhelyi gázmezőt is

Hódmezővásárhely - Mindszent után Vásárhely határában, a Bodzási út mentén folytatja a gázkincs… Tovább olvasom