Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Rendőrt kell hívni, ha kárt okoz a kátyú

Hódmezővásárhely - Rendőrségi jegyzőkönyv, valamint az út kezelőjének kárelismerése is kell ahhoz, hogy fizessen a biztosító, ha valakinek úthiba miatt rongálódik meg az autója. Egyébként csak polgári peres úton lehet érvényesíteni a követelést, de ez igen hosszú procedúra.
Néhány napja eltűnt a gödör, de nemrég a vásárhelyi Hódtó utcában, az Ormos Ede és a Kaszap utca közötti szakaszon egy mély kátyú tátongott az úttest jobb oldalán. A napokban egy fehér színű Opel Corsa sofőre ezt nem vette észre és belehajtott. A kocsi jobb első kereke kitört, s az út közepén állt meg az irányíthatatlanná vált jármű.

A sofőrnek nemcsak azért volt szerencséje, mert éppen senki nem jött szemből, hanem azért is, mert értesítette a rendőrséget. Számára ez azért lényeges, mert később a helyszíni szemle során készített jegyzőkönyv másolatával könnyebben juthat kártérítéshez.

– Egy-egy ilyen jellegű esetnél akkor is rendőrt kell hívni, ha senki sem sérült meg. Az autó vezetője is készíthet fotókat, de jóval biztosabb, ha hivatalos személy teszi ezt meg – tudtuk meg Bagi Pál őrnagytól. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának munkatársa elmondta, hogy közigazgatási eljárás keretében eljárás indul az ilyen esetek kivizsgálására. Kiderítik, a jármű vezetője minden szabályt betartott-e. Ha így történt, és az út hibája okozta a bajt, akkor erről készül egy közigazgatási határozat, amit a károsultnak el kell vinnie biztosítójához.

Ez a dokumentum azonban magában még édes kevés. Ehhez kell egy olyan nyomtatvány is, amelyben az út kezelője – lehet az a település önkormányzata vagy nagyobb főutak esetén az állami közútkezelő – elismeri a kárt, vagyis azt, hogy az út hibájából adódott a baj. Amennyiben ez a két papír nincs a vezető birtokában, jobb, ha nem is megy a biztosítóhoz, mert egy fillérre sem számíthat.

Perelni is lehet, de hosszadalmas. Ha az út kezelője nem ismeri el a hibáját, akkor polgári peres úton eljárást indíthat ellene az autótulajdonos. Érdemes ügyvédet fogadni, de azzal is számolni kell, rengeteg időbe telik, mire vége lesz az ügynek. A sikerhez az is kell, hogy az út kezelőjének legyen felelősségbiztosítása, mert e nélkül ugyancsak nem ad pénzt a biztosító.

Olvasóink írták

  • 1. Én2 2009. január 18. 09:34
    „Be kell javítani a kátyúkat és akkor nem kell rendőr!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Palócz Imre páratlan filmgyűjteménye

Hódmezővásárhely - Andy Vajna magyar származású amerikai filmproducer asszisztense tartott Los Angelesből tanórát forgatókönyvírásról a vásárhelyi Kalmár-szakközépiskola diákjainak. Tovább olvasom