Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Rendszerváltás előtti utcanevek az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A rendszerváltás előtti utcanévtáblákat szeretné összegyűjteni Vásárhelyen az Emlékpont Múzeum, hogy azokat a következő időszaki tárlatán bemutassa. Lenin utcanévtábla ma is található a városban, ahogy Vörös csillag is. Zója szovjet partizánlány pedig cukrászda neveként maradt fenn.
Minél több régi utcanévtáblát szeretne összegyűjteni az Emlékpont Múzeum, hogy azokat a hamarosan nyíló új, A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése című időszaki tárlatán bemutassa az érdeklődőknek. Valószínűleg nem lesz nehéz dolguk, hiszen az 1991-es nagy közterület- és intézményátkeresztelés előtt Leninről utca és tér, Marxról, Engelsről utca, a kultúrpápának nevezett Zsdánovról tér volt elnevezve Vásárhelyen, de létezett többek közt Tolbuhin, Malinovszkij, Munkásőr, Vörös csillag, Partizán, Vörös Hadsereg, Kun Béla, Moszkva és Sztahanov utca is. Ezeket első hullámban 1991 első félévében keresztelték át vagy éppen vissza eredeti nevükre.

A múlt nyomai sok helyen ma is szembetűnnek a városban. Igaz, a Bethlen-gimnázium kerítésfaláról a „Hajrá, KISZ!" feliratot mára teljesen eltávolították, s a Lázár utcai Z bérház oldalán is nehezen olvasható ma már, hogy „A termelés a jólét alapja". Ám számos helyen megmaradt például az új mellett a régi házszámtábla. Ahogy az Andrássy út 2. számú tábla szomszédságában ma is ott van a Lenin utca 2. számozás.

Noha egyre halványabb, még mindig jól látható a vörös csillag a zárókövön. Fotó: Karnok Csaba
Noha egyre halványabb, még mindig jól látható a vörös csillag a zárókövön.
Fotó: Karnok Csaba

De megmaradtak a Z bérházak bejárati zárókövein a szembetűnő méretű ötágú vörös csillagok is. A Pálffy utca egyes házain is olvasható még, hogy azok korábban a Marx utcán álltak, s a mai Szabadság tér egyes épületein is feltűnik, hogy korábban Tanácsköztársaság volt a tér neve.

Márkanév lett Zójából

A kertvárosi Zója utcát, ahol cukrászda is működött, a rendszerváltás után Nap utcává keresztelték át. A Zója cukrászda neve azonban máig megmaradt. Pányi László, az üzlet tulajdonosa elmondta, ők is meg akarták változtatni a cukrászda nevét. Végül elfogadták a marketinges szakemberek javaslatát, hogy maradjon meg, hiszen az embereknek nem a szovjet partizánlány, hanem a sütemények jutnak eszükbe a cukrászdáról.
Zójáról ma már csak a sütemények jutnak az eszünkbe.

Olvasóink írták

 • 6. qutya 2010. február 27. 21:04
  „Én nem csak a szocialistákat számoltatnám el, hanem ezeket az új kapitalistákat, akik éhbérért dolgoztatnak és be sem jelentik a dolgozót.
  Mindenkit keményen számon kérnék, aki 89-től betette a lábát a Parlamentbe.”
 • 5. k.istvan 2010. február 27. 18:47
  „Rendszerváltás akkor lett volna, hogyha elszámoltatják az előző rendszer kiszolgálóit, és felelősségre vonják az 56-os gyilkos ÁVÓsokat. Remélem a Jobbik pótolni fogja ezt a tényt, és a rendszerváltás tényleg megvalósul, s vele vége szakad a liberál-szocialista rémálomnak.”
 • 4. JB007 2010. február 26. 08:45
  „3. Filctoll 2010.02.25. 21:03

  Azért a Szegfű u. nem hiszem, hogy sokáig marad...;)”
 • 3. Filctoll 2010. február 25. 21:03
  „Igen, emléxünk még ezekre az utcákra! Az 50 generáció még mindig egyes utcákat a régi nevén hiv!
  Lenin, Marx, Vöröscsillag, Moszkva.
  Csak azt nem értem hogy a Posztós Sándor utcát miért kellett átkeresztelni aze nem volt kommunista, csak egy paraszti réteget képviselő pártvezető!

  Korábban javasoltam a Verezőségnek hogy utcát Vásárhelyen CSAK állatról, növényről nevezzenek el, személyről NE! Ha jön egy pártfordulat sok utcanevet változtatni kellene. A növényi nevek mindent átvészelnének!”
 • 2. Renchy 2010. február 25. 14:15
  „Jujj, de izgalmas!
  Sok érdekes, régi utcanévtábla, lesz mit nézni. XD”
 • 1. dodó 2010. február 25. 11:10
  „Ilyen baromságokra (is) mennek el az adófizetők milliárdjai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

59 év után tudta meg, hogy a férje ügynök volt

59 év után szembesült azzal a vásárhelyi Szűcsné Kovács Katalin, hogy néhai férje neve is szerepel az ügynöklistán. Magyary Istvánt 1948-tól szervezhették be. Tovább olvasom