Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rengeteget nőttek két év alatt a kisperegi ikrek

Egy év kihagyása után ismét Vásárhelyen nyaralnak a kisperegi ikrek. Szabó Melinda és Izabella szüleivel és Brigitta nővérükkel vendégeskednek a városban.
Valószínűleg nincs olyan ember, aki nem hallott volna már a Szegeden 1998-ban bravúros műtéttel szétválasztott kisperegi sziámi ikrekről. Szabó Melinda és Izabella története szenzáció volt annak idején, s a két kislányt azóta is mindenütt felismerik. A Szabó család évek óta rendszeresen visszajár Vásárhelyre nyaralni. Az előző évben ugyan nem jöttek, de most ismét a város vendégei.

– Tavaly sajnos nem jutottunk el ide, de annak nyomós oka volt – árulta el édesapjuk. Szabó Imre elmondta, bár szívesen vendégeskednek Vásárhelyen, de az előző évben a budapesti Pető Intézetbe kellett vinni Izabellát. Az egy hónapra tervezett kezelés azonban egy hét után félbeszakadt, ugyanis – bár a gyógyítás eredményesnek bizonyult – a kislány allergiás lett az alkalmazott kenőcsökre.

A gyerekek hatalmasra nőttek azóta, hogy két évvel ezelőtti vásárhelyi nyaralásuk idején találkoztunk velük. Ami nem csoda, a szüleik szerint a körülbelül 160 centisre nyúlt Brigitta szeptembertől középiskolás lesz, az aradi magyar nyelvű Csíky Gergely Líceum diákjaként a kilencedik osztályba lép. Már most nagyon izgul, milyen osztálytársakat és osztályfőnököt kap.

A vásárhelyi kapcsolat

Kószó Péter alpolgármester még a vásárhelyi Johannita Szolgálat vezetőjeként, s gyermekorvosként vette fel a kapcsolatot a romániai ikrek szüleivel. A Szabó családot az idén a szintén gyermekorvos Berényi Károly, önkormányzati képviselő, a határon túli magyar ügyek tanácsnoka hívta fel telefonon, majd szállította át a családot a romániai Kisperegről Vásárhelyre.

– Romániában csak szeptember 17-én kezdődik a tanítás, de már nagyon várom a tanévkezdést – mondta.

Gyorsan kiderül, Melinda húga is nagyon jól tanul, s most kezdi az általános iskola harmadik osztályát. A család élete amúgy a rendes kerékvágásában halad. A gyerekek édesanyja a helyi iskolában takarít, a nagymama a jószágokkal és a házkörüli teendőkkel foglalkozik, az apa pedig otthon van Izabella lányukkal. Igaz, mondja, a kislány után csupán 15 ezer forintnyi lejt kapnak a román államtól, ám a jószágból és a földjükből kiegészítik ezt az összeget. Nem panaszkodnak, sőt büszkén mesélik, hogy tavaly befejezték a fürdőszoba építést, s már csak a bojler hiányzik belőle.
– Azt a kis pénzt, amit nem költöttünk el tavaly a strandolásra – világította meg az elmaradt nyaralás jó oldalát Szabó Imre –, a házunk modernizálására költöttük.

A Szabó család egyébként a tervek szerint péntekig élvezi a vásárhelyi gyógyvíz áldásait. Igaz, az orvosi vizsgálat most sem marad el, ebből a célból ma Szegedre utaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesházat mentett a Táltos-Iskola

Hódmezővásárhely - Csődbe ment az országos iskolahálózatot fenntartó Kincsesház Alapítvány, mely… Tovább olvasom