Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Repedés sincs a 80 éves kutasi templomon

Nyolcvan esztendeje szentelték fel a székkutasi református templomot. Az egy év alatt elkészült épületen mind a mai napig egyetlen egy repedés sincs. A jubileumot istentisztelettel ünnepelték a kutasi hívek.
Istentisztelet a jubileumon. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi tanyavilágban élő reformátusok kezdeményezésére fogtak hozzá a székkutasi templom építéséhez még a húszas években. Pontosabban fogalmazva akkoriban még nem volt ott település, csak egy tanyaközpont a mai Erkel utca helyén.

– A templom alapkövét 1925. szeptember 13-án helyezték el, melybe az aznapi sajtót, néhány pengőt, a kutasi egyházkör életéről szóló híradásokat, valamint az építők névsorát is beletették – tudtuk meg Tóth Imre lelkésztől.

Tóth tizenhat éve szolgál Székkutason, a sorban ő a negyedik lelkész, aki a községben is lakik. Beretzk Sándor volt az első lelkész, őt Farkas Sándor, majd Deme József követte.

Egy évvel később már állt is a templom, illetve a hozzá tartozó parókia. A templomot 1926. október 17-én szentelték fel. Érdekesség, hogy Harsányi Pál esperes nem csupán úrvacsorával egybekötött istentiszteletet tartott, hanem keresztelő és esküvő is volt. Akkora tömeg gyűlt össze, hogy a kétszáz férőhelyes templomba a hívek egy része nem fért be, nekik a bent folyó istentisztelettel párhuzamosan kint tartottak egy másikat.

Az építési költség egy részét a vásárhelyi egyház állta, a többit kölcsönből fedezték. A soproni Seltenhofer Frigyes öntödéjében készült két harang, a nagyobbik 485, a kisebbik 170 kilós, ma is jó állapotban vannak. Az akkori mesterek kitettek magukért, ugyanis a templomon a mai napig egyetlen egy repedés sincs.

A kutasi hívek a napokban emlékeztek meg templomuk felszenteléséről. Az ünnepen Nagy László püspökhelyettes hirdette az igét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfolt a belvárosban

Pénzhiány miatt a közeljövőben sem tudják felújítani a vásárhelyi Andrássy utca 9. szám alatti, mára… Tovább olvasom