Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Repülőt szerel a földgyalus Czövek Ferenc

Hódmezővásárhely - Tinédzserkorában villanybiciklit épített, végül repülőgép-szerelő lett a vásárhelyi Czövek Ferenc. Most – az aeroplánok karbantartása mellett – földgyaluval dolgozik az M43-as építésén.
Nem mindennapi szakma mestere a vásárhelyi Czövek Ferenc (49). A Kossuth Zsuzsanna Gépipari Szakközépiskola elvégzése után a műszaki főiskolára és a kaposvári repülőgép-szerelő iskolára is jelentkezett, s végül ez utóbbit választotta.

– Az iskolában általános repülőgép-szerelői képzést kaptam, majd átkerültem Budaörsre, ahol 3 év után kaptam meg a másodosztályú szakszolgálati engedélyt. Ennek birtokában szerelhetem a Kamov orosz helikoptert, az AN–2-es repülőt, a Dromedár lengyel mezőgazdasági repülőt, a különböző típusú Cessnákat és a csehszlovák kisgépeket – vázolta pályaválasztását és képesítése részleteit. Iskolái elvégzése után nyitva állt az út a katonasághoz, a Malévhez is, de végül a repülőgépes szolgálatot választotta.

– Szeretem a kihívásokat, márpedig a repülőgépes szolgálatnál nem brigád dolgozik a hangárokban, hanem csak egy szerelő és egy pilóta. Szeretem Vásárhelyt is, így a mezőgazdasági repülést választottam – mondta. Feladata egyszerű: tankolni, tisztítani és ellenőrizni kell a repülőgépet. Czövek Ferenc egészen a rendszerváltásig a növényvédelmi szolgálatnál dolgozott, majd Kovács Attila pilótával kényszervállalkozást alakítottak, s egy AN–2-es repülővel dolgoztak. Két esztendeje azonban nyugdíjba ment a pilóta, a gépet pedig eladták.

Felszállás előtti ellenőrzés. Czövek Ferenc ma is kedvvel végzi munkáját. Fotó: Segesvári Csaba
Felszállás előtti ellenőrzés. Czövek Ferenc ma is kedvvel végzi munkáját.
Fotó: Segesvári Csaba

– Amikor fogyatkozni kezdett a munka, favágónak álltam, majd vettem egy használt földgyalut, s földmunkagépes vállalkozó lettem. Most az M43-ason dolgozom. Aztán Vásárhelyen újra nyílt reptér, s annak vagyok a szerelője – mondta. Elárulta: nyaralni is legszívesebben repülővel megy.

Babettából villanybicikli

Ferenc 17 éves korában egy Babetta kismotor vázából, egy nagy teljesítményű ventilátormotorból és két akkumulátorból épített villanybiciklit. A szükséges áttéteket, fogaskerekeket, tengelyeket is maga esztergálta. Az ötlet jó volt: ma már számtalan villanybiciklit használnak országszerte, főleg nyugdíjasok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatnak, tesztelnek, döntenek gázügyben

Hódmezővásárhely - Még mindig nem derült ki, gazdaságosan kitermelhető-e a jelentős, 330-tól 1500… Tovább olvasom