Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Rétegesen a hideg ellen

Vásárhelyen tegnap csak azok mentek ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolguk volt: például az iskolások, óvodások, akik közül sokan most tanulták meg, milyen a réteges öltözködés. Az Andrássy utca elején a két zöldséges nem pakolt ki a nagy hideg miatt. Az egyik Tüzépen viszont négy óra leforgása alatt száz mázsánál is több fa, szén kelt el.
Vékony Alexandrát is melegen öltözteti édesanyja. Fotó: Tésik Attila
Hazánkat is elérte a sarkvidéki hideg. Tegnap egész nap alig lehetett embereket látni a vásárhelyi utcákon. Csak az ment ki a mínusz 11–14 fokos hidegbe, akinek nagyon sürgős dolga akadt. Az Andrássy utcához, a városképhez szinte már úgy hozzátartozik a két zöldséges, mint a városháza vagy a Fekete Sas. Hétfő reggel azonban hiába keresték a vásárhelyiek a két standot: a mínuszokban megfagyott volna a paradicsom, az alma, így nem jöttek az árusok.

A Kistöltés utcai Tüzépen négy óra alatt száz mázsánál is több fát és szenet adtak el. Hiány nincs, mert a tulajdonos felkészült a télre, s még novemberben feltöltötte a készleteit.
– Nagy rohamra nem számoltunk, mert az embereknek nem nagyon maradt pénze tüzelőre. Tegnap délelőtt tizenöten vásároltak nálunk – árulta el Sipos Anikó, a Hód-Integrál Kft. telepvezetője.

Megtudtuk tőle, hogy a kályhákba legjobban a cseh diószenet keresik, melynek mázsája 2 ezer 490 forint. A széntüzelésű kazánokhoz pedig a lengyel lángborsót viszik, mázsánként 3 ezer 190 forintos áron. A tűzifák között pedig a legpraktikusabb a hasított akác, mert azt otthon már nem kell fűrészelni, vágni, mehet mindjárt a kályhába.

Rózsa István a kutasi út végén lévő Tüzépről kerékpárral tolta haza a hetven kiló szenet. A középkorú férfi 15-20 perc alatt otthon van a tüzelővel.
– Párommal az apósomnál lakunk. Mivel még nem kapta meg a tüzelőutalványt, így ilyen kis mennyiségben tudunk csak szenet venni. Korábban már kétszer átvágtak minket azok a magánvállalkozók, akik újságban hirdetik meg a fa házhoz szállítását. Egyszer kevesebbet hoztak, máskor pedig jóval rosszabb minőségűt. Ezért már nem bízom másra a tüzelőt, hanem magam szerzem be – panaszolta.

A hetvenkilónyi szén 2-3 napra elegendő, aztán fordulhat az újabb adagért. Ha egy zsák fát vesz – ami 30 kiló – akkor egy napig tud fűteni.
Az idősek és a gyermekek viselik legnehezebben a hideget. Vékony Attiláné hároméves kislányát, Alexandrát reggel úgy vitte óvodába, hogy trikót, inget, pulóvert és egy vastag kabátot adott rá. Szerencsére a kislány nem fázós, így nem is zavarták a mínuszok.

Az ovi előterében Alexandra mellett Kotormánné Pávai Orsolya öltöztette kisfiát. Az 5 éves Viktorra sem került jóval több ruha, mint máskor. Ez annak is köszönhető, hogy csak pár házzal laknak arrébb.
– Viktor kilenc hónapos öccsét azonban most nem hoztam ki az utcára. Most amúgy is megfázott, így jobb, ha addig a meleg szobában marad, míg a bátyját hazaviszem – mondta az édesanya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú a Vidám utca

A patkányok miatt áll haragban egymással két Vidám utcai szomszéd Vásárhelyen. Lencsésék szerint… Tovább olvasom