Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Rézharang jelezte, hogy merre jár a nyáj

Székkutas - Az egykori juhásznak, a székkutasi Nagygyörgy Ernőnek (63) több mint negyven darabból áll a csengő-, kolomp- és haranggyűjteménye.
– Mindegyiknek más a hangja. Hallja, milyen szépen szólnak? – mutatta sorban a rézharangokat a székkutasi nyugdíjas juhász. Édesapja kezdte gyűjteni a vezérállatok nyakába való csengőket, harangokat, amelyeket a férfi a saját nyájában használt darabokkal egészített ki.

– Tizenhat éves koromban már juhászbojtárként dolgoztam apám mellett, a téeszben. Volt, hogy ketten 400 birkára ügyeltünk. Hajnali fél háromkor keltünk, megfejtük a juhokat, hogy reggel 6-ra már a tejházban legyen a tejük. Utána irány a legelő! – elevenítette fel a régi szép időket. A nyájukban a vezérjuhnak mindig volt csengője. Az összetartás miatt kellett. Amerre a vezérürü ment, arra ment a nyáj is. A gyűjteményben vannak termetes darabok is, amiket egy birka nyaka aligha bírna el. Azokat vezérbikák viselték.

Több mint negyven csengőből, harangból áll a székkutasi Nagygyörgy Ernő gyűjteménye. Fotó: Kovács Erika
Több mint negyven csengőből, harangból áll a székkutasi Nagygyörgy Ernő gyűjteménye. Fotó: Kovács Erika

– Édesapám eredeti szakmája szíjgyártó volt, a csengők, harangok szíjának többségét is ő készítette, amiket egyedi rézcsatok díszítenek. Rézcsatokból is van egy kisebb gyűjteményem – mutatta a férfi, aki megőrizte apja és saját juhászbotjait is, a végükön díszes rézkampókkal. – Azt tartotta a mondás, hogy az a juhász nem is juhász, akinek nincs somfa botja. A miénk is abból a keményfából készült. Őrzök egy különleges juhászmellényt is, hímzéssel, ezüstgombokkal. 1975-ben vettem 100 forintért Nyilas Józseftől, aki a ficséri juhászatban dolgozott.

Nagygyörgy Ernő ma is tart állatokat: szamarat, kecskét, szürkemarhát, mangalicát. Birka most nincs a tanyáján. Nyája már nem lesz, de tervezi, hogy vesz néhány juhot, hogy visszahozza az életébe a legeltetés örömét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplájára nőtt a kísérőjegy ára

Nagy felháborodást okozott jó néhány vásárhelyi szülő körében, hogy a 100 forintos kísérőjegyet hétfőn már 200 forintért válthatták meg a helyi strandon. Tovább olvasom