Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Rézkori temető a leendő autóút alatt

Hódmezővásárhely - Középső rézkori temető részlete került felszínre Kopáncsnál a 47-es főút négysávosítása előtti régészeti feltáráson.

A vásárhelyi Tornyai-múzeum munkatársai közel húsz sírhelyet találtak, s az egyikben igen jó állapotban megmaradt egy zsugorított formában, edényekkel, ékszerekkel együtt eltemetett fiatal nő csontváza. A megyében több értékes lelet került már elő különféle építkezések előtti feltárásokon.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megbízása alapján április vége óta dolgoznak a vásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ munkatársai a 47-es főút négy sávra bővítésének munkálatai előtti kötelező feltáráson Kopáncsnál. Az ásatás vezetőjétől, Tóth Katalintól megtudtuk: az egykori kopáncsi csárdánál, az úgynevezett Nagysziget lelőhelyen még április közepén végeztek egy 500 négyzetméteres területen feltárást, de csak újkori objektumok kerültek elő.

A Tornyai-múzeum munkatársai az úgynevezett bodrogkeresztúri kultúra nyomaira bukkantak. Fotó: Tésik Attila
A Tornyai-múzeum munkatársai az úgynevezett bodrogkeresztúri kultúra nyomaira bukkantak. Fotó: Tésik Attila

Néhány méterrel távolabb, vagyis az Olasz-tanya lelőhelyen már egy jóval nagyobb, 4500 négyzetméteres területen dolgoznak egészen június 4-éig. Ennek a lelőhelynek az útszélesítés nyomvonalába eső egyik részét még 2002-ben feltárták. Akkor egy középső rézkori, egy késő bronzkori és egy avar kori település részlete került elő. Három kutat is felfedeztek, s az egyikben, a rézkoriban tíz vízmerítő agyagedényt is találtak.

– Gyakorlatilag most ezt az ásatást folytatjuk. Megtaláltuk a rézkori, vagyis az úgynevezett bodrogkeresztúri kultúra korára tehető telephez tartozó temető egy részletét. Itt Krisztus előtt a negyedik évezred első feléből származó húsz sírhelyet tártunk fel – mondta a Tornyai régésze.
A munkájukat nehezíti, hogy itt pár hónapja erdő állt, s a fák kivágásával, a gyökerek kiszedésével megbolygatták a mélyben fekvő sírokat is. Ennek ellenére az egyikből igen jó állapotban került elő egy fiatal nő maradványa is. Az akkori szokásoknak megfelelően a holttestet a bal oldalára fektették, zsugorított formában. A tetem derekánál jól látszanak egykori övét díszítő, megmunkált kövecskék, s egyik fülbevalója is megmaradt. Mellé temették néhány agyagedényét is.

Szarmata kori településrésztől a XIX. századi leletekig

Csongrád megyében folyó építkezések előtti kötelező feltárások során több értékes leletre bukkantak az elmúlt években. A vásárhelyi leendő Eötvös-sportcsarnok alatt török és szarmata kori településrész pihent a földben. Az itt talált edényeket, késeket, tőröket, fémpénzeket, lószerszámokat már restaurálták és a Tornyai-múzeum leltárába kerültek. A barattyosi kerékpárút nyomvonalán 2007 novemberében és decemberében Árpád- és szarmata kori településrészlet került a felszínre. Kopáncsnál még egy ásatás folyik: egy tervezett homokbánya helyén avar kori telep nyomait fedezték fel. Szegeden is számos régészeti anyagot találtak. A Tömörkény-gimnázium átépítésénél középkori kőfaragványokra, a volt Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjében a vár egyik három méter magas saroktornyára, a Honvéd téri mélygarázs kialakításánál pedig kora újkori, vagyis XVIII–XIX. századi leletekre bukkantak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniustól kerékpárút Barattyosig

Hódmezővásárhely - E hónap végére befejezik a Vásárhely és Barattyos közötti kerékpárút építését,… Tovább olvasom