Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Risztov Éva a motorsportban képzeli el új életét

Risztov Éváról legutóbb január utolsó napján olvashattak lapunkban. A medence utáni életéről beszélt, és éppen – egy síbaleset miatt – műtét előtt állt. Az operáción szerencsésen túl van, és ismét rendszeresen úszik; igaz, csak a jobb erőnlét miatt, mert új karrierjét a motorsportban képzeli el.
– Most nem tudunk beszélgetni, ugyanis éppen egy biciklis edzés kellős közepén vagyok a barátnőmmel, a szinkronszínész Molnár Ilonával. Az egyik rajzfilmben ő Deedee magyar hangja, együtt kerekezünk – mondta Risztov Éva –, de mindjárt fújunk egy kicsit és visszahívlak.

Mindent a motorozásért

A kialkudott időpontban csörgött a mobilom. Éva volt: – Most jó, itt ülünk a Margitszigeten, és nézzük a lassan tovahömpölygő Dunát. Nagyon szép... A fővárosiak arról is vitatkoznak, melyik a jobb: Pestről Budát vagy Budáról Pestet nézni. Szerintem mind a kettő szuper. A kerékpározás? A motorozás miatt kell. És úszom is, jó négy hete kezdtem újra, heti két-három alkalommal három-négyezer métert tempózom. De csakis a jobb erőnlét miatt.

Való igaz, az úszás karbantart. Évát Vásárhelyen legutóbb tavaly októberben az 56-os emlékváltó tagjaként láthatták az érdeklődők. Most Monoron szeli a habokat, ott és Nyáregyházán vannak a motoros tréningek Dylski Aurélnak, a Full-Gas Racing Team mesterének az irányításával. Évának valóban már csak kiegészítő sport lehet az úszás, korábbi legjobbjától 10 másodpercre is elmarad, kétszáz méter vegyesen. De ez már egyáltalán nem fontos a számára.

Nagyapja Babettáján húzta először a gázt

Klubja, a Full-Gas Racing Team honlapján úgy mutatja be Risztov Évát, mint a csapat egyetlen női versenyzőjét. Az egyesületnek az idei esztendőtől tagja, de a motorok, a motorozás iránti vonzalma régebbi keletű: 7 évesen nagyapja Babettáján húzta először a gázt, majd 14 évesen már egy robogót is kipróbálhatott. De a sérülésveszély miatt edzői hamar „leszedték" a kétkerekűről, majd a 20 évesen szerzett 250 köbcentis krosszmotorról is leparancsolták. Most azonban már ez választott sportága: – Tudok küzdeni és harcolni. Ha leesek a motorról újból felülök rá, és tovább megyek. Ha összetöröm magam, akkor a leggyorsabb gyógyulási módot fogom választani, csakhogy újra, minél előbb nyeregben lehessek – vallja Éva a Full-Gas Racing Team honlapján.

Bizonyítani akar


– Pillanatnyilag enduro motorom van, ezen begyakorolhatom azt, amit a krosszon tudni kell, ráérezhetek az ízére. Valószínűleg augusztus 25-én, 26-án mutatkozom be Nyáregyházán, akkorra meglesz az új gépem is. Közben csábítgatnak, hogy induljak a jetskisek amatőr bajnokságán, minden tárgyi, technikai feltételt biztosítanak. Gondolkozom. De erről csakis a hét vége kellemes eltöltéseként lehet szó, egy fenékkel nem lehet két lovat megülni.

Február közepén műtötték a jobb térdét – a január eleji síbaleset „hozományaként" –, Knoll Zsolt operálta meg. A beavatkozás remekül sikerült, már öt hete motorozik – a fentiekből talán már kiderült –, és intenzív edzésmunkát végez: – Tökéletes a láam, olyan jó, hogy akár focizhatnék is vele. Hogy a balra mikor kerül sor? Nem tudom, most nem erőltetném, pillanatnyilag úgy érzem, minden rendben van. Majd ha megint történik velem valami – erre akár mérget lehetne venni... –, egy füst alatt a kettőt. Az újabb síbalesetnél? Köszi! – mondta kacagva.

Éva most csak az új karrierje építésével kíván foglalkozni. Biztos többen azt mondják, Risztovnak csak a szája jár, álmodozik, ez csak egy fellángolás. – Nos, két év múlva már úgy, olyan eredményekkel szeretnék odaállni a kétkedők elé, hogy megkérdezhessem: mi van azzal a fellángolással? Imádom ezt a sportágat. Semmit sem erőltetnek rám, nem „ütnek, vernek", úgy csinálom, ahogy nekem jólesik. Én pedig bizonyítani akarok.

Szentesen és Vásárhelyen

Mint arról már volt szó, a medencéhez ismét közelít – a Melbourne-ben rendezett világbajnokság magyar eredményeire csak annyit mondott: no comment –, május utolsó hetében egy szentesi úszóversenyre hivatalos, díjátadóként. Az sem elképzelhetetlen, hogy vízbe csobban. Az viszont biztos, hogy Vásárhelyen is feltűnik majd, ellátogat kedvenc helyeire, és minden haverral, baráttal találkozni akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Tapodi Ferenc a nyertes

Lapunk utazási magazinja játékot indított, „Díjazzuk az ötletet!" címmel. A fődíjat – a… Tovább olvasom