Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Rögbizik, pingpongozik és vezet - gerinctörése után

Mindszent - Egy kétmázsás vascső zúzta össze 33. születésnapja után egy nappal a mindszenti Farkas László gerincét. A kerekes székbe kényszerült férfi azóta 7 őssejtbeültetésen esett túl.
„2007. július 27-én történt egy kis törés az életemben. Jobban mondva a gerincemben. De azért még jóvágású gyerek maradtam" – írja magáról a mindszenti Farkas László az egyik közösségi portálon.

– Egy nappal a 33. születésnapom után a munkahelyemen egy kétmázsás vascső zuhant rám. Azonnal tudtam, hogy nagy a baj, mert nem éreztem a testrészeimet. Szerencsére nem mozdultam meg, így a kezeimet tudom használni – mesélte mindszenti otthonában a most 35 éves fiatalember. László mellkastól lefelé bénult le, életét azóta kerekes székben éli, de optimizmusa, derűje a szörnyű baleset óta egy szemernyit sem csökkent.

– Sokat segít a sport. A gyógytornászommal hetente öt napot járok edzeni, pingpongozom, és elkezdtem kerekes székes rögbizni. Ezt a sportot a 70-es évek második felében Kanadában találták ki. Itthon egy mozgássérült budapesti srác indította útjára a sportágat. Minden második hétvégén edzünk a fővárosban, alig várom a találkozókat. Szerencsére egyre többen vannak a csapatban – mesélte Laci.

A fiatalember hosszú ideig szüleire és testvérére volt utalva, de amióta vásároltak egy autót, mint mondja, kitárult a világ előtte. – Mindig is imádtam vezetni. Úgy másfél éve hallottam, hogy a mozgássérültek számára autókat tudnak átalakítani. Vettünk egy automata sebességváltós kocsit, amelynek a gázpedálját és a fékjét az átalakítás után kézzel tudom kezelni – mesélte büszkén a fiatalember.

A sport ad erőt Lacinak ahhoz, hogy elviselje a megpróbáltatásokat. Fotó: Veréb Simon
A sport ad erőt Lacinak ahhoz, hogy elviselje a megpróbáltatásokat.
Fotó: Veréb Simon

Laci a balesete előtt Szegeden élt, de a történtek miatt vissza kellett költöznie a szüleihez. – Szerencsére nem kellett sokat alakítani a házon: egy rámpát építtettünk a lépcsőhöz, felszedtük a küszöböket, és az udvari műhely egy részét edzőteremmé varázsoltuk. A közeljövőben szeretnék újra önállósodni, leszázalékoltak 92 százalékra, de elég jól el tudom látni magam, főleg úgy, hogy állandóan mellettem van a családból valaki, aki elvégzi a házimunkát és segít a problémásabb dolgokban – magyarázta a fiatalember. Az edzőteremben különböző súlyzók és egy speciális bicikli segíti a férfi gyógyulását.

– Mindig megpróbálom elfoglalni magam, programokat találok ki, találkozom a barátokkal, néha moziba megyek. A balesetem előtt sokat vigyáztam a barátaim gyerekeire; ez hiányzik a legjobban. Jó lenne, ha teljesen meggyógyulnék, de már annak is nagyon örülnék, ha egy mankóval vagy járókerettel fel tudnék kelni a kerekes székből – mondta.

Moszkvában kezelik

Lacin eddig hét őssejtes kezelést végeztek el egy moszkvai klinikán; vasárnap ismét az orosz fővárosba repül. A kezelés eddig 25 millió forintjába került a családnak, amelynek nagy részét a férfi korábbi munkáltatója fizette. – De segítettek a barátok, illetve vadidegen emberek is utaltak pénzt a számlámra. A legnagyobb összeg 15 ezer forint volt egy ismeretlentől – mesélte a férfi. A család azonban egyre nehezebben tudja megoldani a kiutazást és a gyógyíttatást, pedig Laci elmondása szerint a kezelésektől sokat javult az állapota. – Ha nagyon megszorítják a lábamat, néha már érzem. Sokat javult az izomműködés is – magyarázta. Hogy minél többen megismerjék Laci történetét, édesanyja szórólapokat készített, amelyen egy számlaszámot is megadott. Erre bármekkora összeget utalhat az, aki segíteni szeretne a fiatalemberen. A számlaszám: 10402616-85524848-50531002 K&H Bank, Farkas László.

Olvasóink írták

 • 4. Filctoll 2010. február 20. 18:25
  „Lényeg hogy látja a fényt az alagút végén! Mielőbbi teljes felépülést!”
 • 3. TrombiFrédi 2010. február 20. 12:06
  „A technika fejlődése mellett további erőt kitartást és az optimizmusba vetett hitet kívánok!!!”
 • 2. Én2 2010. február 20. 08:09
  „Jó egészséget kívánok neked és kitartást.”
 • 1. efje 2010. február 20. 07:39
  „Egy újabb példa arra hogy a technológia fejlődése az ami segít az embereken, nem a vallás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott kártyával akart pénzt felvenni - ki ismeri fel?

Hódmezővásárhely - Pénzt akart felvenni a tolvaj egy lopott bankkártyával Hódmezővásárhelyen, de… Tovább olvasom