Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rómában rendezi a könyvtárt

Hódmezővásárhely - A karitatív szolgálat lelki feltöltődés a vásárhelyi Benák Katalinnak, aki 16 év után búcsút intett a mindszenti könyvtárnak, kulturális folyóiratot alapított, a dévai árvaházban új könyvtárt alakított ki, a közelmúltban pedig Rómában járt, ahol könyvtárrendezéssel bízták meg.
– Mintha egy dugóból kihúznánk a palackot, és kiszabadulna a szellem – érzékeltette Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár kulturális folyóirat főszerkesztője, mit jelent számára a karitatív munka. A közelmúltban tért haza Olaszországból, Rómából, ahol a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Intézet könyvtárának rendezésével bízták meg.

– Évekkel ezelőtt hat hónapot töltöttem a romániai Déván, ahol Böjte Csaba ferences testvér árvaházában dolgoztam önkéntesként, új könyvtárt alakítottunk ki. Ennek köszönhetően ösztönzött a Római Magyar Akadémia arra, hogy pályázzak az olaszországi feladatra. Sikerült – magyarázta Katalin, aki 16 évig vezette a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárt. Hozzá kötődik a könyvtár és a művelődési ház integrációja. 2008-ban – ahogy fogalmazott – „kiszállt a mókuskerékből", új kihívások után nézett.

– Maximalista voltam a munkában, ez most sem változott. Az intézményvezetői napi rutin, a megfelelési kényszer után viszont szerettem volna lelkileg is feltöltődni, ezért utaztam Dévára. Rájöttem, hogy a karitatív szolgálat minden pénznél többet ér, még ha nem is könnyű ez az út. Persze mindenkinek élnie kell valamiből. A Látóhatár életre hívása sem pusztán üzleti vállalkozás, még mindig hiszek abban, hogy fontos a kultúra közvetítése – állapította meg.

Benák Katalin a Trevi-kútnál – októberben újra elutazik az olasz fővárosba.
Benák Katalin a Trevi-kútnál – októberben újra elutazik az olasz fővárosba.

Egy hónapot töltött Olaszországban, de októberben és jövő tavasszal is elutazik az olasz fővárosba, akkor ér véget a megbízatása. A Római Magyar Akadémiának – feladata többek között az olasz–magyar kulturális kapcsolat ápolása – közel 10 ezres, míg a Pápai Magyar Intézetnek – ahol a papok teológiai tanulmányait segítik – több mint 7000-es kötetállománya van. Köztük 1700-as években kiadott ritkaságokkal.

– Latin, olasz, német, magyar nyelvű tudományos, irodalmi, művészeti, nyelvészeti, teológiai gyűjteményük van. Nagyon különleges érzés ezekkel a művekkel dolgozni. Nem csak a könyvek miatt volt különleges ez az egy hónap. Olyan helyekre is eljutottam, ahová egyébként turistaként nem. Egy felújítás alatt lévő ferences rendi templomban láthattam a torinói lepel másolatát, misztikus érzés volt. Persze voltam a Colosseumban is, és Róma leghíresebb szökőkútjánál, a Trevi-kútnál, ahol Federico Fellini Édes élet című filmjében Anita Ekberg is megmártózott. Meghívást kaptam, és októberben szeretnék ismét elmenni a híres Hotel Imperialba, ahol Ady Endre lakott Lédával, egykori szobájukat is megnézem majd – mesélt terveiről Benák Katalin, aki 56 évesen olaszul is elkezdett tanulni.

Olvasóink írták

 • 7. kozmetikusmester 2012. augusztus 15. 00:34
  „Kedves vélemény irok !! Hihetetlen , milyen könnyen irnak véleményt az emberek , persze negativ véleményt . Sokkal könnyebb, vagy jobban esik ? Aki képes ilyen ostoba állitásokra, ahelyett hogy utána nézne....pl. a vatikáni könyvtár magyar része Magyarországhoz tartozik . Kedves névnélküli , kisvárosbeli volt kollegáknak tudniuk illene, hogy a könyv gerincén lévő szám, a világ minden táján beazonositható....nyelv ismerete nélkül is !!! Még egy ötlet !!! Biztos vagyok abban, hogy amennyiben valóban érdekelné Önöket , hogy mit csinál Kati , miért és hogyan ...ilyen egyszerű: meg kellene hivni egy beszámolóra és igy első kézből lennének informálva és nem kellene találgatásokkal beérniük. Javasolnék egy kis jó szándékot, higgyék el, sokkal jobb érzése van tőle az embernek !!!”
 • 6. ziza1 2012. augusztus 08. 08:15
  „Érdekes hozzászólások! Ez a cikk a messziről jött ember azt mond....... elmélet. Miért ne rendezhetne lantin, olasz, német, román könyveket. Biztosan már azóta megtanulta ezeket a nyelveket. De sok sikert kívánok munkájához.”
 • 5. Pepejeans 2012. augusztus 07. 19:29
  „Elég érdekesen adja elő a távozását... ettől függetlenül sok sikert neki.”
 • 4. gyp 2012. augusztus 05. 11:03
  „Gratulálok, a további munkájához jó egészséget és sok sikert kívánok!”
 • 3. airwaves 2012. augusztus 04. 08:06
  „" Mintha egy dugóból kihúznánk a palackot"
  Nem a palackból a dugót?

  Úgy adja elő, mintha a Marson járt volna.
  Ennyire uborkaszezon van?”
 • 2. Qllancs 2012. augusztus 03. 18:23
  „Milyen nyelven beszél ????
  Latin , olasz, német ?????, Hogyan rendezi a könyvtárat --ha NEM is ismeri a nyelvet ????????
  Önkéntes munka --pénz nélkül ??? Miből tartja fenn magát ???”
 • 1. kovácstibor 2012. augusztus 03. 18:10
  „Kiszállt a mókuskerékből??????? Talán elküldték nem? Kiállhatatlan szegény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a vízdíjról Vásárhelyen

A jobbikos polgármesterjelölt csökkentené a vízdíjat - a víziközmű társaság szerint megtévesztésről van szó. Tovább olvasom