Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Romagyűlölő klip – vásárhelyi fotókkal

Hódmezővásárhely - Ellopták az internetről Hegyi Endre helyi romákról készített fotóit, amelyekkel egy szélsőségesen romaellenes magyar punkzenekar klipjét illusztrálták. A klip látható és hallható a világ legnagyobb videomegosztóján, a youtube-on. Hegyi Endre és az érintett roma családok felháborítónak és aljasnak tartják a fényképek ilyen célú felhasználását.
Rendkívül kellemetlen helyzetbe került Hegyi Endre vásárhelyi fényképész, számtalan családi és közéleti esemény, iskolai bál, esküvő fotósa, miután a legnagyobb videomegosztóra, a youtube-ra felkerült az egyik magyar punkegyüttes cigánykérdésről szóló klipje. A romák meggyilkolására buzdító, felháborító, döbbenetes klipet az internetről összelopkodott fotókkal illusztrálta a zenekar. Köztük olyanokkal, amelyeket Hegyi készített vásárhelyi romák családi ünnepein.

Gyerekjáték a letöltés

Az internetre feltöltött tartalmakat, szövegeket és fotókat gyerekjáték a saját gépünkre menteni és azt később bármilyen más célra felhasználni – tudtuk meg Knyur Gézától, a vásárhelyi Delfin Informatikai Zrt. vezérigazgatójától. A konkrét ügytől függetlenül elmondta: ehhez különösebb képzettség sem szükséges, elegendő egy kis kezelői jártasság.

A fényképész az egyik érintett családtól tudta meg, hogy mire használták fel fotóit. Felháborítónak, aljasnak tartja, hogy felvételeit ilyen célokra használták fel. Az eset annyira felizgatta, hogy egy napig dolgozni sem tudott, annyi nyugtatót vett be. Mint mondta, az ATV egyik, a neonácizmus internetes feltűnéséről szóló műsorában látták az érintett romák a klipet, ahol azt, egy másikkal együtt, illusztrációként levetítették.

– Ők szóltak, s amikor megnéztem a videomegosztón, még jobban ledöbbentem, mint amikor csak hallottam róla – mondta. Hegyi hozzátette, az érintett családokkal már megbeszélték, tisztázták, hogy ő is csak szenvedő alanya a történteknek.

Kérdésünkre, honnét lophatták le a fotóit, elmondta: azokat a családok kérésére töltötte fel a saját weboldalára, úgy, ahogy azt más eseményeken készült fényképeivel is teszi.

– Oda azonban csak a nézőképeket tettem, amelyek alapján rendelhettek a képekből, ezért olvasható mindegyiken a nevem. Ezeket lopta le az ismeretlen.

Azóta az érintett képeket a romák kérésére természetesen eltávolította a honlapjáról. A videomegosztón szereplő klip eltávolítása érdekében azonban még nem tett lépéseket.

Felháborítja és mélyen elítéli a klipet, annak uszító tartalma miatt Jankovics Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Cigányok Demokratikus Szövetségének elnöke, aki maga is érintett: családtagjai láthatók a fotók egy részén.

– Azok fegyvere a cigányozás és zsidózás, akik vissza akarnak élni a kisebbségi létünkkel, s ebből próbálnak politikai tőkét kovácsolni – tette hozzá. Úgy véli, a szélsőjobboldal előretörésének egyik példája ez, s ilyen érzelműektől a város sem mentes.

A másik érintett édesapa és több családtagja is szerepel a fotókon.

– Aljas cselekedet az, amit velünk tett ezen a módon valaki, s felháborítónak tartom tettét – mondta. A neve elhallgatását kérő vásárhelyi roma elárulta: már a városi rendőrkapitánnyal is beszélt a történtekről. Igaz, hivatalosan eddig nem tett feljelentést.

– Nemcsak a fiam és a menyem lakodalmi képe került rossz kezekbe, de rajta van a fotókon a házam, és láthatók az utcán álló gyermekek, s a vendégeink egy része is feltűnik. Sem én, sem a családom nem érzett még semmiféle hátrányos megkülönböztetést származásunk miatt – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. fip 2010. április 21. 10:07
    „szép volt.”
  • 1. KOVÁCS NATASA 2008. október 28. 09:50
    „NA IDE FIGYELJETEK:

    ÉN ROMA VAGYOK !ÉS A ROMÁK ADNAK NEKTEK EDNI TI RÁKOSTEMETÖSÖK TI BÜDÖS PARASZTOK EMRT HA A ROMÁK NEM LENÉNEK AKKOR TI MEGHALNÁTOK ÉHEN TI DÖGEVÖ RÁKTEMETÖK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Sisák versenybíró lesz Japánban

Hódmezővásárhely - Sisák Zoltán lesz Magyarország hivatalos szakértője a novemberben Japánban… Tovább olvasom