Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Romaháború Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nem csitulnak az ellentétek a vásárhelyi romák vezetői között. Sztojka László, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke most azzal vádolja helyettesét, Ajtai Évát, hogy a ckö-t felhasználja arra, hogy saját szervezetének pénzt szerezzen, és 900 ezer forinttal nem tud elszámolni a városnak. Az önkormányzat ebben az ügyben feljelentést tett.
Békés tüntetésen követelték a cigány kisebbségi önkormányzati képviselők és Sztojka László elnök lemondását a Kossuth téren demonstráló romák még februárban Vásárhelyen. A megmozdulást a másik helyi cigányszervezet, a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesülete szervezte, amelynek vezetője, Ajtai Éva egyben a ckö elnökhelyettese. Az ellentétek azóta sem csitultak, sőt. A legutóbbi közgyűlésen Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője elmondta: az önkormányzat feljelentést tett a romák egyesülete, illetve vezetője, Ajtai Éva ellen. Az ügyben nagy értékben elkövetett sikkasztás alapos gyanújával a Szegedi Rendőrkapitányság nyomoz.

A történet tavaly kezdődött: ekkor a vásárhelyi önkormányzat 2 millió forintos támogatást adott a romák egyesületének cigány gyerekek balatonszárszói üdültetésére. De az illetékesek tudomására jutott, hogy a számla egy részét – mintegy 900 ezer forintot – a helyszínen nem rendezték. A pótlásra többször felhívták az elnök asszony figyelmét, ez eddig nem történt meg. A város ezután tette meg a szükséges lépést. A problémák azonban nem most kezdődtek.

– Ajtai Éva folyamatosan a kisebbségi önkormányzatra hivatkozik, de nem működik együtt velünk – mondta Sztojka László –, fogadóóráit sem tartja meg, hiába várnak rá az emberek. Az is megdöbbentő, hogy számon kértek rajtunk, a ckö-n, a kifizetetlen számlákat, amelyekről csak Ajtai tudott. Tudomásunk szerint több mint 900 ezer forinttal tartozik, ennyivel nem tud elszámolni a város felé, amely feljelentette. Elhatárolódunk tőle és az általa vezetett Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületétől, ilyen munkatársra nincs szükségünk – hangsúlyozta az elnök.

– A feljelentésről a városi közgyűlésen értesültem, kihallgatáson még nem voltam. A 2 millió forintnak több mint a feléről már van elszámolás, bizonylat, 900 ezer forinttal még tartozom, de szeptemberig az is meglesz, és együtt elszámolok a teljes összeggel. Ehhez az ügyhöz a kisebbségi önkormányzatnak semmi köze, ez a romák egyesületének a „sara" – mondta el érdeklődésünkre Ajtai Éva.

Lázár János polgármester a közgyűlésen kijelentette: a romák belső vitáiba nem bonyolódnak bele, a város érdeke erős összefogás lenne, viszont a pénzekkel kapcsolatban ragaszkodnak a tiszta, korrekt, világos elszámoláshoz.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. tzigan_embör 2009. június 22. 21:14
  „Roma - cigány (ált. hímnem) szerintem nem gázaz egyik cigányul, a másik magyarul. Nem tudom miért önérzeti kérdés ez a szó. K.b. u.a mint slovensko - szlovák, sváb - német, stb.. Amúgy több cigány szót használsz mint gondolnád. Én "büszke" vagyok a származásomra. Gyerekeim kitűnő tanulók, zenészek. Hiszem a társadalomnak olyan tagjai lesznek, akik nem identitás zavartól szenvedő, cigányok hanem jól képzett (a képességeiknek megfelelően orientált) társadalmilag jól önintegrált, tehát tudja hol a helye, és tud azzal élni, hogy cigány, ami nem teher a környezetére.”
 • 28. jégcsappp 2009. június 22. 18:47
  „Ja-Ja Na mi az hogy Roma??????Nem cigány?????vagy kereszteljünk már becsületes cigányokat is akik nem mondanák magukról azt hogy Roma.
  ÍGY!!!Béla Roma utca ,,Száz tagú Roma Zenekar,, Roma vajda., Mi a fene ez a több ezer éves cigányok helyettesítő ROMA SZÓÓÓÓÓÓ?
  Na mi legyen ,Roma ,cigány? Illeszkedjenek és dolgozzanak a cigányok is. Az meg nem véletlen ha fenyegetik őket. lopnak csempészetből élnek és felveszik a segélyt amit a Magyarok adójából vonnak le.
  Ennyi. Nem kell segéjlyt adni.!!!!Értem .Talán akkor......”
 • 27. harcitomi 2009. június 22. 08:47
  „Flexsnake, az önkormányzat feljelentést tett, és a polgármester megszakítja az együttműködést ezzel a cigány szervezettel, ha nem tudnak elszámolni.
  Még mit tehetne a törvényes kereteken belül, te nagyokos?”
 • 26. latyi 2009. június 22. 06:46
  „Emberek erre a nőre csak rá kell nézni,csupa maffiózó a pereputtyával együtt!
  Szép halál,majd szeptemberben elszámol,talán vásárol számlát?
  Ki volt az a hülye aki ezeknek pénzt adott egyáltalán?
  Őt is lecsukni, meg azt is aki nem tud elszámolni.
  Kéthetente hallani,itt ég egy ház ott meg egy putri,emberek ezek egymást irtják.
  <moderálva>
  CIPÉSZ fő a nyugalom.”
 • 25. bo 2009. június 21. 18:46
  „Csíny volt ez is, csak felfújták!”
 • 24. tzigan_embör 2009. június 21. 18:11
  „A magyarok is ezt csinálják, csak az nincs így tupírozva!

  Áldi tu szunto Del!”
 • 23. Trandafir 2009. június 21. 16:08
  „Szeptemberre pár testvír rajzol majd 900e ft értékbe számlát:)”
 • 22. cipész 2009. június 21. 15:40
  „Láttátok az önkormányzati gyűllésen még az érdekelte, hogy képviselő-e az Évike a gyöngypaszuly.
  Mikor megtudta, hogy az még tapsoltak is a kistücsök aki a LJ seg nyalója és besugója, mit gondoltok miért hurcolkodik állandóan, ő is oda volt nyaralni.Nem tudom a kenyeret kapják- e még ingyen.Ingyen ebéd disznóvágás, mi parasztoknak jó a csirke far-hát.Segítsük szegényeket, megkapták ajándékba a lakást, most meg határozatlan ideig kaptak másikat, de bezzeg ha egyáltalán kapnak a mi gyerekeink lakást azok1-2 évente hosszabbítani kell a lakhatást.Na ez a megkülönböztetés.
  Nem is idegesítem magam.”
 • 21. Norman_Bates 2009. június 21. 13:30
  „Egyáltalán mi a francnak CKÖ-t fenntartani a városban? Az EP- választásokon a MCF kemény 27 (azaz husznhét!!!!!!!!) szavazatot kapott vásárhelyen, tudom nem ugyanaz, de ebből azért tükröződik a cigányok (beleszarok) hozzáállása
  "A 2 millió forintnak több mint a feléről már van elszámolás, bizonylat, 900 ezer forinttal még tartozom, de szeptemberig az is meglesz"
  hát..... ettől beszarok, <moderálva..> még van pofája! még neki áll följebb, hogy mit pattogunk itt majd szeptemberben elszámol!!!”
 • 20. igazságkereső 2009. június 21. 11:15
  „Nem lehetne-e itt végleg rendet tenni, hogy ezek a lopások megszűnjenek egy-egy igen hatékony börtönbüntetés kiszabásával?”
 • 19. redstar 2009. június 21. 07:39
  „Orsós-Kolompár Krisztoforo Winnetou nagy roma költő díjnyertes költeménye:

  Oszlopok

  Bemegyek a boltba
  Osz´lopok...”
 • 18. luckydevil68 2009. június 21. 06:01
  „Ha jól értelmezem a cikket a számla megvan csak nem fizettek ki belőle 900 ezret. Ha én csinálom ezt már rég lefoglalták volna a házamat is.”
 • 17. maradando 2009. június 21. 00:17
  „Cigánybűnözés nincs a jog szótárában.A romák nem háborúskodó nemzetiségiek !Nem erről hiresek ! Hanem arról,hogy hát nem jút eszembe semmi..hogy hát..na.”
 • 16. hetedik 2009. június 20. 21:08
  „Mi az hogy szeptemberig majd meglesznem a számlák, bizonylatok?
  Bíróságra, börtönbe ezzel az elhízott élősködővel.”
 • 15. Sziti 2009. június 20. 20:17
  „Én dolgozok
  Nyaralásra mégsem telik.
  Vessek magamra.”
 • 14. rhyyy 2009. június 20. 20:00
  „én még nem nyaraltam balatonszárszón...
  akkor én is kaphatok pénzt?:D:D
  nekik mért is jár?”
 • 13. maradando 2009. június 20. 19:22
  „Ha a saját népe gyermekeit+ annak szűleit megkárositja,ne számitson az ilyen semmi jóra ! A cigány végrehajtási jogrendszer egy kicsit eltér,a magyartól.Néha "késhegyig" menő vita előzi meg.És nincsenek elintézetlen ,UFOs X-akták.”
 • 12. flexsnake 2009. június 20. 19:17
  „A kulcsmondat:
  ,,Lázár János polgármester a közgyűlésen kijelentette: a romák belső vitáiba nem bonyolódnak bele"
  Nem is kell. Miért kellene? Hiszen csak kaptak pénzt az önkormányzatról és nincs még meg a számla. Ez aztán igazán nem tartozik a városra, a polgármesterre meg ugye az önkormányzatra aki a pénzt adta. Akkor kire tartozik? Rám?
  Mi volna ha Lázár uraság az ilyen cigistop meg nem szólunk bele mozgalmak helyett inkább be sem járna dolgozni. Miének járna? Hát úgyis csak akkor tud vétójogot emlegetni ha éppen a strandon kell a bagósokat kergetni. Vásárhely ezzel a vezetéssel egy csőd.”
 • 11. rekontra 2009. június 20. 18:28
  „és a Fidesz,meg aki odakerül.”
 • 10. atipusos 2009. június 20. 18:05
  „Ez hír?
  Csak lopnak-csalnak minr példaképeik. Az mszp és a szadesz.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ház már nyert

Hódmezővásárhely - A panelprogramra 21 vásárhelyi társasház nyújtott be pályázatot. Ezek közül első… Tovább olvasom