Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Rongálók paradicsoma a kútvölgyi gyógyintézet

Tovább pusztul az egykori kútvölgyi gyógyintézet: a Vásárhelyhez közeli intézmény az enyészeté és a rongálóké lett. A város eddig hiába próbálta eladni az ingatlant, és a hasznosításra vonatkozó többi ötlet is kudarcot vallott.
Háborús nyomok az egykori gyógyintézetben. Fotó: Tésik Attila
Szomorú és megdöbbentő kép fogadja a Vásárhelytől tizenöt kilométerre található egykori kútvölgyi gyógyintézethez érkezőket. A vasúti pálya melletti keskeny betonút végén nyitva a kapu, belépve szinte alig látni az egykoron jó karban lévő épületeket. A természet győzött ugyanis: mindent eltakar a burjánzó növényzet, amely még a betonozott udvaron is gyökeret tudott verni.

Szinte egyetlen ablaküveg sem maradt épen egyik épületben sem, mindent vastagon üvegcserép borít. Az egyik épület kéményét is szétbontották, a téglák kedvéért. Négy éve a a vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthonba költöztek a lakók, az általuk hagyott matracok, székek láttán nyilvánvaló, időnként alszik ott valaki. Az egykori mosodában maradt mosó- és szárítógépekről ismeretlenek lefejtették a MÉH-ben könnyen eladható borítást, kiszereltek az elektromos kapcsolószekrényekből mindent, amit találtak, elvitték a villanymotorokat, kapcsolókat, de még a falakból is kihúzkodták a vezetékeket.

Az intézet emeletes épületének alapkövét 1939-ben rakta le Soós István nyugalmazott polgármester, mégpedig a vásárhelyi szanatórium egyesülete elnökeként. Az emléktábla ép, aranybetűi olvashatók. Ócskavasként azonban eladhatók voltak az épület eredeti öntöttvas radiátorai. Ma már csak szétvert csonkjai fityegnek a csövek végén. S bár az egykori garázs hatalmas vaskapuját valakinek sikerült nehéz munkával kidöntenie a helyéről, azt még nem darabolta szét.
A területet olyanok is felfedezték, akik másféle kalandra vágytak. A bejárat közelében lévő ebédlő külső és belső falát paintball festéklövedékeinek nyomai pöttyözik, mutatva, a játékosok itt gyakorolták a barátságos küzdelmet.


Ötlet van, pénz nincs

Lakossági bejelentésre személyesen tekintette meg a minap a kútvölgyi gyógyintézet állapotát, s fényképezte a pusztítás nyomait Havránek Ferenc képviselő, aki a képeket be is mutatta a közgyűlésen. Mint elmondta: nagy értékű városi tulajdonról van szó, melyet nem szabad így hagyni. Csorba Mihály alpolgármester a vetítést követően elmondta: a város több alkalommal is meghirdette a gyógyintézetet, de nem találtak vevőt, arra pedig nincs pénze az önkormányzatnak, hogy őriztesse a területet. Hangsúlyozta viszont, hogy az ingatlant valahogy meg kell óvni a további pusztulástól. Arra is gondoltak, hogy a gyógyintézet régi ólainál a Gregus szakközépiskola rendezne be sertéstelepet, de forráshiány miatt ez is csak ötlet maradt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a hazugságról és a város blamálásáról

Személyeskedő vitába torkollt Havránek Ferenc munkáspárti képviselő és Lázár János polgármester… Tovább olvasom