Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Rózsa Sándorral párbajozott Perényi János

Lovastudása révén igazi filmes kaszkadőri karriert futott be a hetvenes-nyolcvanas években a vásárhelyi Perényi János. Játszott betyárokat üldöző perzekutort, harcolt Rózsa Sándorral, sőt a betyárvezér szerepébe bújva a pusztanyolcast is megörökítette a filmszalag.
Lovastudása révén került filmes közegbe 1970-ben az akkor már régen Vásárhelyen élő, ám éppen határőri szolgálatot teljesítő Perényi János. Ebben az esztendőben forgatta Szinetár Miklós a Rózsa Sándor című tévéfilmsorozatát, s ehhez keresett lovas kaszkadőröket.

– Eljöttek hozzánk a filmgyári szakemberek, s magukkal hozták azokat az akkumulátoros nyergeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a lovak elbukjanak egy-egy felvétel erejéig anélkül, hogy megsérülnének. Felnyergeltek néhány lovat, s ott kellett az esést és a bukást gyakorolni a fűrészporral felszórt fedeles lovardában. Jó egy hónappal később hármunkat választottak ki, s vittek el Pestre, hogy lovas kaszkadőrt faragjanak belőlünk – mesélte Perényi János, hogyan is keveredett bele a Magyar Televízió egyik népszerű filmsorozatába, a Rózsa Sándorba. A híres betyárról szóló, Oszter Sándor főszereplésével készült sorozatot több helyszínen is forgatták, így a bugaci pusztán, Algyőn, Izsákon és a pasaréti filmgyárban, valamint Kunszentmiklós határában.

– Itt akkor még nem messze egymástól állt három nádtetős tanya, amelyek köré egy kis falut építettek kovácsműhellyel és templommal. Amikor megláttam, földbe gyökerezett a lábam, hogy ilyen létezik. Aztán láttam, hogy a falu nagy része csak díszlet, azaz a mozivarázs része.
Emlékei még ma is nagyon elevenek, nem véletlenül, hiszen – ahogy mondta – mindez akkora élményt jelentett a számára, amit hétköznapi ember el sem tud képzelni. Lovasbravúrjait sértetlenül úszta meg, nem tört csontja.

A lovasember

Perényi János nagyapjának még ménese volt, de az édesapja is tartott lovat. A család 1961-ből költözött Mezőberényből Vásárhelyre miután a tsz-központtá kijelölt tanyájukból menniük kellett. Sokat tanult a vásárhelyi méntelepen és a barattyosi csikótelepen dolgozóktól. Itt a ménest is őrizhette lóhátról. Alapító tagja volt a MEDOSZ lovas szakosztályának. Határőrként ismét lóhátra került. Lovak közelében dolgozott a Gorzsai Állami Gazdaságban, a Lenin Tsz-ben is. Alapított magán lovasiskolát, s ma is több mint tíz lova van, és szürkemarhákat tenyészt.

– Egyszer azonban mégis pórul jártam, Kecskemét határában az ősborókás területén forgattuk a katonafogás című jelenetet, amelyben perzekutor szerepben meg kellett küzdenem Rózsa Sándorral. A forgatókönyv szerint a betyárvezér kilőtte alólam a lovat, s én a földre buktam. Ám olyan szerencsétlenül estem a puha homokba, hogy még a föld is megfordult velem.

Perényi János a sorozatban több szerepet is játszott, volt perzekutor, azaz pandúr, lovagolt betyárként, és Oszter Sándor lovas dublőreként mutatta be a híres pusztanyolcast is, amely során egy vadul vágtató nyolcas fogat két lovának hátán vetette meg a lábát. És kapott egy néhánymondatos szerepet, mégpedig gulyásbojtárként.
– Nagyon jó viszonyt alakítottam ki a színészekkel, Oszter Sándorral, Cserhalmi Gyurival, Piros Ildikóval, Raksányi Gellérttel, a perzekutorok vezérét játszó Basilides Zoltánnal, Muszte Annával és Horváth Terivel. Cserhalmi Gyurival ma is beszélgetünk, ha találkozunk valahol – tette hozzá.

Perényi János a Rózsa Sándor után játszott a Gyula vitéz télen nyáron, a Büntetőexpedíció, az Árpád, a cigány és a Csillagbörtön című filmben. Utoljára az 1985-ben készült Musztánglegendában szerepelt, amelyben a címszereplő lovat is idomította.
– Utána elmaradtam a filmektől, mert megnősültem, gyermekeim születtek, de a pusztanyolcassal még sokszor szerepeltem a megyében – mondta a ma már egyéni gazdálkodóként dolgozó agronómus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér István úgy érzi, egyedül maradt

Szabó József alpolgármester vezette tegnap Mindszenten a képviselő-testület ülését. A táppénzen lévő… Tovább olvasom