Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rubindiploma, alázat, szeretet

Hódmezővásárhely - Az elmúlt esztendő utolsó vásárhelyi közgyűlésén vehette át rubin oklevelét Csánky Lászlóné Makó Emília, aki 70 évvel ezelőtt szerezte meg a szegedi tanítóképzőben diplomáját, és december 29-én ünnepelte 90. születésnapját.
– Az utóbbi pár hónap nagyon mozgalmas volt – jelentette ki Csánky Lászlóné Makó Emília, akit mindenki csak Mimi néniként ismer Vásárhelyen. Az elmúlt év utolsó rendes közgyűlésén vehette át rubin oklevelét, vagyis 70 évvel ezelőtt szerzett diplomát Szegeden, a Római Katolikus Tanítóképző Intézetben.

– Szeptemberben tartották a lányunokám esküvőjét Keszthelyen, Hegyi Endre helyi fotográfus első világháborús anyaggyűjtésébe is bekapcsolódhattam, majd jött a rubindiploma, december 20-án megszületett a negyedik dédunokám, 29-én pedig a 90. születésnapomat ünnepelhettem a családdal – sorolta.

Az idős tanítónő a közgyűlésen vehette át az elismerést. Fotók: Hegyi Endre
Az idős tanítónő a közgyűlésen vehette át az elismerést. Fotók: Hegyi Endre

1944. szeptember 1. óta tanított, előbb mint kisegítő, helyettes, majd 1948 májusa óta kinevezett tanítónőként. Pályafutása során dolgozott a vásárhelyi Szent Domonkos-rendi Népiskolában, a Római Katolikus Népiskolában, külterületen a szentkirályi, a csicsatéri és Kútvölgy-parti suliban, majd a Szent István utcai és a Petőfi utcai, valamint 1957. augusztus 20-ától 1980-as nyugdíjazásáig a Nádor utcai (Kiss Lajos) Általános Iskolában.

– A ma már nem létező Dáni utcai suliba jártam elemibe, ahol Tóth Ferenc és a felesége, Kiss Ilona tanított, utóbbinak nemcsak 7 gyermekére, ránk, tanítványaira is maradt energiája. Ők voltak a példaképeim, nekik köszönhetően választottam a pedagógusi pályát, de az is befolyásolt, hogy láttam, édesapám parasztember létére sokat olvasott – vallott pályaválasztásáról Csánky Lászlóné. Évekig alsó tagozatban tanított, majd napközis csoportot vezetett, 1965 augusztusától (innentől felsőben is oktatott) igazgatóhelyettesként tevékenykedett a Nádor utcai intézményben.

Mimi néni pályája kezdetén és ma.
Mimi néni pályája kezdetén és ma.

Rengeteg sztori történt vele hosszú pályafutása alatt, az egyik első tanítványa, Rácz József – a nebuló 9, ő 22 esztendős volt – kollégája, majd igazgatója lett. Több famíliában 3 generációt is oktatott, és az egyik kedvenc tanítványa Korsós Ágnes, Vásárhely címzetes főjegyzője és Hegyi István volt. Kétévente találkozik neveltjeivel. Ma már nem tudja magát egyedül ellátni – több komolyabb műtéten átesett az elmúlt években –, ebben többen vannak segítségére, főznek, takarítanak rá, elmennek bevásárolni. A közelben működő virágboltos, Margitka, ha délelőtt 10 óráig nem jelentkezik, bekopogtat hozzá, hogy van-e valami probléma, tud-e valamiben segíteni. Törődnek vele, szeretik.

– Igyekeztem úgy élni, hogy a rosszban is észrevegyem a jót, a pozitív szemléletet sugározzam, mert hinni kell abban, amit szeretünk, hinni kell Istenben. Ez még közel a 100-hoz is érvényes, talán ezért fogadnak el, kedvelnek a mai napig annyian – mondta Mimi néni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztián végleg leáll a kábítószerrel

Néhány hete szinte eszméletlen állapotban találtak rá a mindszenti Korom Krisztiánra, aki ezután… Tovább olvasom