Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Saja Mária Kishomok szíve-lelke

Hódmezővásárhely - Saja Mária (59) hat éve a Vásárhelyhez tartozó Kishomok külterületi koordinátora, és jelentős szerepet vállalt a település fejlesztésében. Háza kapuja mindig nyitva áll, rendszeresen szervez gyermeknapokat, ruhaosztást a helybelieknek.
Saja Mária
Saja Mária
– Most a másodszor útjára indított csatornázási program a legfontosabb Kishomok életében – mondta a 9 esztendeje a településen lakó Saja Mária külterületi koordinátor. – Ahhoz, hogy a projekt beinduljon, július 20-áig 400 támogató nyilatkozatra lenne szükség. Eddig 330-at gyűjtöttünk össze, még 70 hiányzik.

Saja Mária 2002-ben lett az Öreg-Kishomoki Kerttulajdonosok Egyesületének elnöke, már akkor az a cél vezérelte őt és társait, hogy javítsanak az ottaniak életminőségén. 2003-ban gáz- és vízgerincet fektettek le, 2004-ben útalapot csináltak, 2005-ben aszfaltos út készült, míg 2006-ban falusias övezet lett a Hódmezővásárhelyhez tartozó település – mindig az önkormányzat támogatásával, segítségével. Utóbbi azt jelentette, a dűlők utcaneveket kaptak, megszűntek az úgynevezett támpontok, és az időseknek a postás házhoz vitte a nyugdíjat. Korábban fél napot ácsorogtak, álltak sorban az úton. A telkek beépíthetősége 3 százalékról 30-ra nőtt, vagyis már lakóházakat is építhettek a birtokokon – így 186-ra nőtt az Öreg-Kishomokon letelepedő családok száma.

Lázár János polgármesterként 2006-ban kért fel a külterületi koordinátori tisztségre – amit megtiszteltetésnek vettem –, ahogy ő fogalmazott: tyúkanyóként fogom majd össze őket. Azért esett rám a választás, mert alaposan megismertem az ittenieket, és bizalommal fordultak, fordulnak hozzám minden gondjukkal, bajukkal. Ötvenezer forint nettót kapok ezért a munkáért, de aki ismer, tudja: nem ezért csinálom.

Háza kapuja éjjel-nappal nyitva áll a kishomokiak előtt. Mikor először nekifutottak a településen a csatornázásnak, volt, aki este fél 10-kor állított be hozzá, vagy éppen hajnali 6 órakor. Szerencse, hogy ő már 5 órakor felkel. A család eleinte nehezen viselte, hogy „átjáróházzá" változott az otthonuk, de lassan megszokták, és a nappali fogadóvá alakult. Volt olyan kuncsaft, aki délelőtt 10 órától fél 2-ig boldogította őket. A belterületté nyilvánítás is nagy siker volt.

– Örülök, hogy segíthetek, és bár keresztanyaságra még nem kértek fel, van Öreg- és Új-Kishomokon 15–20 „mostohagyerekem", akiknek, mikor idekerültek, segítettem elintézni a telekvásárlással kapcsolatos részletfizetést, beszerezni bútorokat, a fürdőszobához szükséges berendezéseket. A legutóbbi „mostoháméknál" a közelmúltban született a kicsi, mikor kijöttek a kórházból, a babával együtt meglátogattak. Nagyon jólesett. Négy esztendeje évente két–három alkalommal tartok Málna utcai házamnál ingyenes ruhaosztást, hozhatnak és vihetnek is a rászorulók, és a gyermeknap is népszerű. Valóban egy nagy család vagyunk.

Olvasóink írták

 • 7. LoonyLuna 2012. július 19. 15:10
  „Ebből is látszik, ki végez minőségi munkát.
  Kedves Lázárhelyi, kérvényezzék, hogy ott, ahol Ön lakik, Saja Mária legyen a koordinátor. Valószínű, hogy fél, de maximum egy éven belül meglenne a helyreállítás.”
 • 6. Lázárhelyi 2012. július 16. 09:47
  „Ez a csatornázás, és a belterületté nyilvánítás is egy újabb sarc.
  Kell a pénz!
  Itt, ahol én lakom, 15-20 éve csatornáztak, de még nem sikerült a helyreállítás.”
 • 5. DMagóg 2012. július 15. 17:20
  „4.Én2 2012.07.15. 09:08:"hecsedi- mindenki úgy értelmezi ahogy akarja ..."

  a) Megveszi kilóra a hatalom a hű szolgálóját
  b) Hálás a lakosság, hogy valaki törődik velük
  c) Alattomos, aljas megjegyzés

  Igaz az a) Én2 szerint, a b) a hozzászólók szerint, a c) meg szerintem.

  Kicsit ugyan engem is zavar "Lázár János polgármesterként 2006-ban kért fel ...", de ez is a c) változat.”
 • 4. Én2 2012. július 15. 09:08
  „hecsedi- mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, ha nem tudod értelmezni az a Te bajod!!”
 • 3. hecsedli 2012. július 14. 21:38
  „Minden elismerésem az övé,töretlen lendülettel teszi a dolgát,és még a családja is besegít.További sikeres munkát és jó egészséget.
  Én2 ezt a szólásod már megint nehéz értelmezni.....”
 • 2. booo 2012. július 14. 08:08
  „Mióta a Málnában lakik azóta ismerem és valóban szívvel-lélekkel végzi a munkát a Kishomokiakért ! Amit nagyon csodálok, hogy sosem politizál. Agitálni viszont nagyon tud!
  Jó egészséget Marika!”
 • 1. Én2 2012. július 13. 11:46
  „Biztos jól megköszönik neki ha sikerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishomoki csatornaügy: a kereset elutasítva

Tavaly ősszel kezdeményezett magánvádas eljárást becsületsértésért Nagy-György Anna jobbikos vásárhelyi önkormányzati képviselő. Tovább olvasom