Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Saját használatra lopják a fát

Hódmezővásárhely - Nem nőtt a falopások száma a tavalyi év ezen időszakához képest. A tolvajok elsősorban saját használatra lopnak.
Magyarországon, becslések szerint több mint 660 ezer háztartásban fűtenek fával, illetve faalapú tüzelőanyagokkal. Bár a fatüzelésű kazánok mintegy harmada mellett földgázalapú fűtési rendszer is rendelkezésre áll, a "begyújtós" módszer továbbra is népszerű a magyar lakosság körében.
Ennek oka, hogy még mindig a fa számít az egyik legolcsóbb tüzelőanyagnak. Persze fa és fa között is van különbség. A Hódmezővásárhelyen is kapható fajták közül népszerű a bükk, a tölgy és a gyertyán, ezek mázsájáért 1600 és 2100 forint közötti összeget kérnek a vásárhelyi fatelepeken, de a magasabb fűtőértékű akácfa mázsánkénti ára több, akár 2500 forint is lehet.

Nem nőtt a falopások száma a tavalyi év ezen időszakához képest.
Nem nőtt a falopások száma a tavalyi év ezen időszakához képest.

Változó az is, egy család mennyi tűzifát éget el egy fűtési szezonban. - A 100-110 négyzetméteres házunk felfűtéséhez egy enyhébb télen 60-80 mázsa fát tüzelünk el a kazánban, illetve néha a cserépkályhába is begyújtunk. Szerencsére nem vagyunk nagyon fázósak. Ahhoz, hogy igazán meleg legyen a lakásban ennél jóval többet is el lehetne égetni. - meséli az Új-Kishomokon élő Török Mariann, akinek családjával egy három és fél szobás ház fűtéséről kell gondoskodnia. Ők az egyik helyi Tüzépen szerzik be a tüzelőnek valót, ugyanakkor vannak, akik illegálisan próbálják beszerezni téli tűzifájukat.

- 2012. október 1-től december közepéig összesen 5 esetről értesült a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság, ebből kettőt szabálysértési értékre, míg hármat bűncselekményi értékre követtek el. Tavalyi év hasonló időszakában hat esetről tettek bejelentést a rendőrségen - árulta el a
Vásárhely környéki falopások számára vonatkozó kérdésünkre dr. Szenti Szabolcs r. százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, akitől azt is megtudtuk, a tolvajok a fát általában saját használatra, fűtés céljára akarták felhasználni.

A tolvajok elsősorban saját használatra lopnak.
A tolvajok elsősorban saját használatra lopnak.

Arról, milyen megelőző intézkedéseket tehet a rendőrség, az ilyen esetek visszaszorítása érdekében, a szóvivő elmondta: - A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szorosan együttműködik a társszervekkel, társhatóságokkal (erdészek, vadászok, mezőőrök, közterület-felügyelet, polgárőrség). Emellett működik az ún. Civil Hírlánc is, melyen keresztül a külterületen élők jelzik a rendőrségnek, ha ilyen esetről van tudomásuk, de a most decemberben tartott tanyakabineti ülésen is szó esett a falopási ügyekről.

Olvasóink írták

 • 16. Soci 2012. december 28. 12:05
  „Mi is egy fasor közelében lakunk,és sajnos késön láttam meg az alkoholista kisebbséget mikor felpattant a biciklire és vitte a lopott fát de amint jókor csipem el bejelentem.Nem tudom sajnálni azt aki ilyenkor kezdi lopni a fát egész nyáron nem ért rá gyüjtögetni?és miért kell kivágni a fákat?mikor a földön egy egész télre valo vastag ágakat lehet össze szedni de az már nem is kell ugye?Mikor hirdetjük hogy nagy diófát vágják ki a fáért senki em jön el ha dolgozni kell érte akkor már nem is kell....Amint tehetem bejelentem és nem tudom sajnálni öket,hogy meg ne fagyjanak!”
 • 15. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. december 28. 08:14
  „14. czindi 2012.12.27. 18:46
  Kár, hogy nem esett le az irónia, de lehet, én fogalmaztam röviden”
 • 14. czindi 2012. december 27. 18:46
  „10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012.12.27. 06:59

  "gyurcsány többet lopott"
  De most félre a tréfával, a multinacionális cégek, akik a <moderálva>jukkal gázmezőre születtek és egy filléres termékből luxuscikket kreálva továbbadják korrupt politikusainkal összejátszva, az mi ha nem lopás?
  Azt hiszem, már írtam valahol: az egyik lopás ténye nem mentesíti a másikat. Mi lenne, ha ezen az alapon mindenki elkezdene lopni? Pl. én lopnék egy Audi A6-ost, szigorúan saját használatra?
  Mindig van fakitermelés. Ott kihúzzák a gyökeret a földből és otthagyják. Ezt el lehet vinni, ezzel segítik is az erdészek munkáját. Ja hogy ezzel munka van? Mert erről le kell verni a földet, föl kell fűrészelni? akkor mán nem is köll, ha munka van vele! Látott már valaki lopott fát? Még csak le se hajolnak (az fárasztó!) hanem csípőmagasságban fűrészelik el! Persze semmi gond, mert ha elfogják: saját használatra viszem! Oszt kap egy ejnye-bejnyét...”
 • 13. Lixus_kzs 2012. december 27. 10:42
  „A lopás az lopás, mindegy minek hívjuk, vagy, hogy mi az ok. Sajnos a szomszédom is rászoruló, de érdekes módon ő kibírja, hogy nem lop, mert tisztességes. Nemrég kaptak pár mázsa fát, hogy ne fagyjanak meg.

  11-el egyet értek, meg kellene szerveznie az önkormányzatnak még ősszel, hogy pl a korhadt fákat kivágják, lehullott gallyakat összegyűjtsék és ellenőrzött körülmények között rászorulók elvihessék. Biztos volna rá jelentkező. (Mintha lett volna már hasonló akció valamikor úgy rémlik)”
 • 12. Én2 2012. december 27. 10:30
  „A Bodzási úton tavasztól a mai napig hordják a rendeteg fát szebbnél szebbeket és senki nem kérdezi tőlük, hogy honnan -hová viszik.A rendőrök is látják de behumják a szemüket.”
 • 11. mamagesa001 2012. december 27. 08:04
  „Vásárhelyen a kásaerdő bizony nagyfokú karbantartásra szorulna. Vajon miért nem lehet jó időben,felügyelet mellett odaadni azoknak az embereknek a fahulladékot akiknek szüksége lenne rá? Mi is jól járnánk vele,hisz lenne egy "kismártélyunk" ahol sétálhatnánk,és nem kellene "lopásokról" olvasni!”
 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. december 27. 06:59
  „"gyurcsány többet lopott"
  De most félre a tréfával, a multinacionális cégek, akik a pi*ájukkal gázmezőre születtek és egy filléres termékből luxuscikket kreálva továbbadják korrupt politikusainkal összejátszva, az mi ha nem lopás?”
 • 9. tucat 2012. december 26. 17:13
  „8. uzsolt
  ...de az árulkodó füstje messzire látszik...”
 • 8. uzsolt 2012. december 26. 16:40
  „Az akácnak nem magasabb a fűtőértéke! A tölgy, bükk, gyertyán fűtőértéke nagyobb, mint az akácé! Az akácot azért "szokták" szeretni, mert vizesen (nyersen) is viszonylag jól ég.”
 • 7. grafika88 2012. december 26. 15:59
  „T. 5. sajnos IGAZAD VAN !
  Ők szerencsétlenek biciklin hordják haza a napi tüzelőt---míg a politikusok talicskával hordják ki a milliókat ! Na inkább ott kéne már végre szétnézni !!!”
 • 6. tucat 2012. december 26. 15:59
  „Bitófa.”
 • 5. balihoho 2012. december 26. 15:35
  „Eszembe jut ilyen hírek olvasásakor, hogy a hetvenes években, a hírhedtnek tartott átkosban, annyi tüzelőt kapott a dolgozó, és nyugdíjas a tüzelő utalványára, hogy rogyadoztak alatta a fuvaros szekerek. Sajnálom azt a korszakot, amikor csak a magáról megfeledkezett, tök részeg fagyott meg. De olyanról nem tudok, hogy akkoriban fűtetlen otthonában fagyott volna meg valaki.”
 • 4. DMagóg 2012. december 26. 13:24
  „"Saját használatra lopják a fát"

  Ez nem az, amikor saját gyarapodásukra (gazdagodásukra) lopnak!

  Ott kellene a "Rendőrkapitányság szorosan együttműködik a társszervekkel", csak egy kicsit más értelemben!”
 • 3. grafika88 2012. december 26. 12:20
  „Ezek a szerencsétlenek NEM kapnak ingyen fát, meg 100 ezer ft a DM.től ajándékba . ők nem sírnak..rínak ha nem cselekednek. Nem büntetni kéne--segíteni ,hogy NE fagyjanak meg emberek a saját házukban !”
 • 2. aquila0126 2012. december 26. 09:52
  „A szerencsétlen nem akar halálra fagyni. Az hideg és az éhség a legkegyetlenebb az ember számára, de ha ezt a gyerekeinek is át kell élnie, ... ott már nem számítanak a szabályok.”
 • 1. deszkás 2012. december 26. 09:02
  „Vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - június

Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a júniusi eseményekkel folytatjuk. Tovább olvasom