Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Saját magáról kapott festményt Lázár János

Budapest, Hódmezővásárhely - Önirónia nélkül nem viselhető el a politikai munka – nyilatkozta lapunknak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A vásárhelyi és makói körzet országgyűlési képviselőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy L. Simon László államtitkár nemrég a Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című festménnyel lepte meg őt.
Kortárs festményt kapott – saját magáról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a vásárhelyi–makói körzet országgyűlési képviselője – írta meg a Blikk. A lap információi szerint a képet L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára vette meg és ajándékozta főnökének. Máriás Béla, azaz drMáriás készítette a Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című festményt, amelyet ősszel egy fővárosi galériában állítottak ki, később pedig a műtermében kelt el.

A bulvárlap szerint félmilliós képről van szó, az azonban azóta sem derült ki, L. Simon valójában mennyit fizetett érte – a vételárról ugyanis mindenki hallgat. Megkerestük Lázár Jánost, hogy megkérdezzük véleményét a festményről és az ajándékozásról. Úgy nyilatkozott: mivel a képet ajándékba kapta, nem kérdezte, mennyibe került.

Megfestették Lázár Jánost. Fotó: DM
Megfestették Lázár Jánost. Fotó: DM

– A kép nyilvánvalóan kritikus, de azt gondolom, hogy önirónia nélkül nem viselhető el a politikai munka – jelentette ki a miniszter, akit a Putyin-látogatás programjai közben Budapesten értünk el. – A festményt egy, a kultúrát értő és kedvelő barátomtól, L. Simon Lászlótól kaptam, akinek ráadásul remek humorérzéke is van. A kép jelenleg Hódmezővásárhelyen, a dolgozószobámban van, azonban tervezem, hogy felhozom a budapesti irodámba.

Szerettünk volna fotót készíteni a képről, de egyelőre nem derült ki: Lázár a városházán vagy otthonában őrzi azt.

DrMáriás: Ez nem udvarlás

„Számomra Mártély hatalmas felfedezés volt, amikor az ottani alkotóházba járhattam nyaranta pihenni, fotózni, festegetni, a gyönyörű táj, a hangulat, a természet" – válaszolta a Lázár-festménnyel kapcsolatos kérdésünkre az alkotó, drMáriás. „Örülök, hogy ez a festmény, amelyet az ott-tartózkodásom ihletett, ahhoz a személyhez jutott, akit abban a tájban ábrázol, s külön megtisztelő és öröm számomra, ha az neki is tetszik. A kép nem udvarlás és nem kritika. Látunk rajta egy politikust, akitől azt várják, hogy tegyen csodát, vagyis neki köszönhetően piros hó essen, s mivel a valóság helyett a művészet az, amely ezt össze tudja hozni, így megfestettem e képet. A politikusokra nem mindig jellemző a humorérzék, a művészi szabadság elfogadása, de ez bejött, akár Lázár János, akár André Goodfriend, de még Dávid Ibolya és Bokros Lajos esetében is. A művészet feladata, hogy relativizálja a valóság durvaságát, és szokatlan, groteszk, álomszerű vagy egyéb elemekkel elemelje az embereket a rögvalóságtól."

A festmény ironikus jellegét hangsúlyozta lapunknak küldött nyilatkozatában L. Simon László is. – Sok művész barátom alkotását vásároltam már meg. Szívügyem a kultúra, és hiszem, hogy csak akkor lehet erős, virágzó és nemzetközi szinten is elismert a kortárs magyar képzőművészet, ha azok a kultúrát fogyasztó emberek, akik tehetik, egy-egy műalkotás megvásárlásával támogatják, erősítik a magyar alkotókat. DrMáriás művészetét szeretem, és az alkotó barátjának tartom magam. János jól vette a humort, nagyon örült a képnek, pedig egy ironikus festményről van szó – mondta az államtitkár, Lázár pedig hozzátette: munkatársi viszonyukban az ajándékozás semmin nem változtatott, és a jövőben sem fog.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadtak a megvert kutyák?

Összevertek két kutyát Vásárhelyen – írtuk nemrégiben az állatok gazdájára hivatkozva. Tovább olvasom