Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Saját márkára váltott az Apolló

Hódmezővásárhely - Saját márkanévvel kezdett papucsokat gyártani az idén 67 esztendeje működő vásárhelyi Apolló Cipőipari Kft., miután tavaly megszűnt a Scholl gyógypapucsok gyártása. A cég a csúcsidőszakban 480 dolgozót foglalkoztatott, ma már csak tíz embernek ad munkát.
Nagy megyei cégből az ezredforduló után zsugorodott a vásárhelyi telephelyre az idén 67 esztendős Apolló Cipőipari Kft. Az 1945. március 15-én létrehozott egykori szövetkezet elsőként csizma-, majd az 1960-as évektől gojzervarrott cipő készítésével foglalkozott – idézte fel a múltat Huszka Péter ügyvezető, aki 1954 óta dolgozik a Bocskai utcai üzemben.

Huszka Péter ügyvezető a saját márkás gyógyapuccsal. A szerző felvétele
Huszka Péter ügyvezető a saját márkás gyógyapuccsal.
A szerző felvétele
– Az 1960-as, 1970-es években kezdtünk papucsokat gyártani, s 1979-től már a Scholl cégnek készíttettünk gyógypapucsokat. Akkor a cégnél összesen 480-an keresték a kenyerüket, s ide tartozott a mindszenti, a nagyszénási és a szentesi üzem is. Igaz, az utóbbi a szovjet piacra készített férficipőket. A Scholl márkanevet birtokló cég 1995-ben tönkrement, ekkor hozták létre a márkanevet vivő magyar kft.-t. Volt olyan esztendő, hogy 250 ezer pár gyógypapucsot is eladtunk idehaza, a legtöbbet Pécsre, ahová 60–70 ezer pár is elment – idézte fel a múltat Huszka Péter.

A gyógypapucsok iránti kereslet az ezredforduló után kezdett csökkenni, egyre kevesebben dolgoztak az Apollónál. – Még a 80-as években 14 millió forintot fordítottunk a szentesi üzemünk fejlesztésére, ami akkoriban szép summa volt, később ez az üzem levált tőlünk, átvették a nagyszénási üzemet, majd a mindszentit is – tette hozzá. Mindezek ellenére a vásárhelyi cég folytatta a gyógypapucsok gyártását, illetve 2000-ig felsőrészeket is készítettek egy linzi cégnek. Amikor az tönkrement, egy másik cégnek szállítottak, de végül az is csődbe ment.

– A Schollt tavaly megvásárolta egy angol cég, amely átcsoportosította olasz üzemébe a termelést. Ezt úgy tudtuk meg, hogy tavaly decemberben telefonáltak, s azt mondták, köszönik, de Magyarországon megszüntetik a termelést. Akkor találtuk ki, hogy nem adjuk fel, ha már a gyógypapucsgyártásban ilyen nagy a tapasztalatunk, akkor saját márkanévvel folytatjuk – mutatta Huszka Péter az új papucsot. Hozzátette: 4–6 órás műszakban összesen heten dolgoznak a szalagon, hárman pedig az adminisztráción.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. április 22. 20:02
    „No, ezek valóban minőségi, kézműves papucsok!
    Sok sikert, habár nehéz a sok kínai szeméttel felvenni a harcot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választókerületi elnöknek jelölik Lázárt

Lázár János országgyűlési képviselőt jelölték a Hódmezővásárhely-Makó választókerület elnökének. Tovább olvasom