Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Sajátos módszerek a novemberi hideg ellen

Egyetlen csongrádi, szentesi, makói vagy vásárhelyi lakóközösség sem kérte tegnapig a távfűtés beindítását. A hideg ellen az emberek takaróval, hősugárzóval vagy a gázsütő begyújtásával védekeznek.
Vacognak a vásárhelyiek és a megye kisvárosainak távfűtött lakásaiban élők a hét vége óta. Ezen nem is lehet csodálkozni, a levegő hőmérséklete egy nap alatt több mint húsz fokot csökkent. Hétfőn megdőlt az országos hidegrekord Szegeden, és tegnap sem volt több 12-13 foknál. Pedig szeptember 15-én beindult a fűtési szezon, Szegeden már melegek a radiátorok. Viszont tegnapig sem az 516 csongrádi, sem a 800 makói, sem az 1400 szentesi, sem a 2854 vásárhelyi távfűtött lakásban élő nem igényelte a szolgáltatás megindítását. Inkább spórolnak.

A fázósabbak és a kisgyerekesek Vásárhelyen különféle módszereket alkalmaznak, hogy felmelegítsék otthonukat.

Kis Gyula és Maja lánya a gáztűzhelynél. Veszélyes módszer, de melegít. Fotó: Tésik Attila
Kis Gyula és Maja lánya a gáztűzhelynél. Veszélyes módszer, de melegít. Fotó: Tésik Attila

– Nem vártam sokat, elővettem az elektromos hősugárzót – mondta az egyik házgyári lakásban édesanyjával és kisiskolás lányával élő Radnai Kitty, aki vastag kapucnis fölsőben és zokniban didergett odahaza. – A konyhánk és a két szobánk ablaka is északra néz, és nem is nagyon zár – indokolta a külön fűtés szükségességét.

Hasonló, de mégis más módon melegítik fel, ha csak rövid időre is, lakásukat Kis Gyuláék. A három kisgyermeket nevelő házaspár a konyhai gáztűzhely sütőjét gyújtja be vacsora és fürdetés előtt, s az annak nyitott ajtaján kiáramló hő teszi elviselhetővé lakásuk hőmérsékletét. Mint azt Kis Gyulától megtudtuk, kell is a meleg, hiszen a 8 hónapos Dominik és a négyéves Maja most is beteg. Csak a hétéves Dávid úszta meg eddig, igaz, mindannyian vastag takaró alatt alszanak.

Az előrejelzések szerint jelentős javulás a közeljövőben nem várható, szombatig csak néhány fokkal lesz melegebb a mostaninál.

Olvasóink írták

 • 18. Badóné Horváth Zsuzsanna 2008. október 31. 10:55
  „Mai magyar országon fázni az azért durva,sajnos nálunk is úgyan ezt csinálják de én ezt megtámadom akár hogy is igaz hogy én zalaegerszegi vagyok ami állitólag a gazdagság városa még sincs fütés mert minden baromságra elmegy a pénz..”
 • 17. Írástudatlan. 2008. szeptember 20. 09:24
  „SEALS! Te nagy tévedésben vagy!A Magyar kórmány mindég a kibúvókat keresi hogy hogyan lehetne kikerűlni az EU.-s rendeleteket.Már vólt is rá példa.Az Európához való csatlakozásból mi csak az áremeléseket tudtuk teljesíteni.De más semmit!Itt a mindenkori kórmány és önkórmányzat dönt mindent el kénye kedve szerint.Mi meg csak szívunk nagyokat!Magyarórszág soha a büdöséletben nem fog és nem is tudna az Európai szintre felkapaszkodni.Nálunk még előnyt élvez a bürokrácia a kórupció a hatalmi harc a koncért és a tehetetlenség!”
 • 16. seals 2008. szeptember 20. 00:13
  „Nyugaton az a torveny, ha a homerseklet 15 fok ala sulyed es 48 oraig ott marad,be kell inditani a futest.Ez torveny!Nincs belole kibuvo.
  Gondolom,orszagosan is megvan a torveny,mert nem maradhatnak le az europai kovetelmenyektol,meg Vasarhelyen sem.”
 • 15. seals 2008. szeptember 20. 00:07
  „Ez a futes beinditasa pont olyan,mint hogy valaki bemegy a boltba es megveszi a cipot,kifizeti,de nem engedik elvinnie.
  Magyarul: Aki fizet,az hatarozza meg,hogy mit akar.A meleg tulajdonosai azok,akik kifizettek.A futes szolgaltatok az alkalmazottaik,tehat nehogy ok mondjak mar meg,hogy mit akarnak,hanem a tulajdonosok.
  Ha a tuljdonosoknak nem tetszik,ahogy futenek,csereljek ki oket.!”
 • 14. vicc 2008. szeptember 19. 19:05
  „Ime a Hódmezővásárhelyi jól sikerült PANELPROGRAM

  L J ma adta át az utolsó hőszigetelt panel ingatlan pályázaton nyert pénzösszegének önkormányzati részét K . W -nak segély formályában, ezért F. E. megfagy.

  L . J . = Lázár János
  K . W . = kolmpár winetou
  F . E . = Fehér Ember

  Vicc nem rasszita , csak nem találkozott K . W .-vel munka orvosi alkalmassági vizsgálaton , még SOHA !”
 • 13. eszkimó 2008. szeptember 18. 10:24
  „Vásárhelyen nem egyszerű eset a hőközpont.Tavaly a házunk írásban kérte a fűtés beindítását.De azt mondták két lépcsőház kedvéért nem kapcsolják be .Majd csak akkor,ha a Hódtó lakosságának több mint a fele kéri írásban.Kész röhej!Normális helyeken nem a naptárhoz igazitják a fűtés bekapcsolását,hanem ahhoz hogy milyen az idő.Nekem is két gyerekem van és nagyon fázunk.Aki spórolni akar az egyszerűen zárja le a fűtést,ezért nem kell az egész lakótelepnek fázni.De szerintem amit megspórolnak a fűtésen majd elköltik a patikában megfázás elleni gyógyszerekre.”
 • 12. Beth_ 2008. szeptember 18. 06:51
  „Szégyen-nem szégyen, de tegnap be kellett gyújtanunk a gázt, mert családi házban is kifagy a fenekünk a gatyából. És lám honnan jön a hideg? hát a gázkonvektor dobozából, mivel egy kb. 20 cm átmérőjű likon kapja a levegőt, ott viszi ki a ´füstöt"a lakásból. így az őrláng egyhasznos dolog...”
 • 11. Prehistoric 2008. szeptember 17. 20:26
  „Hát nálunk nem jön a közös képviselő. Ha jól emlékszem, tavalyelőtt egyik szomszéddal én magam jártam végig két lépcsőházat, majdnem 80% kérte volna a fűtést, és a hőközpontban azt mondták, hogy ez kevés, járjuk be az egész lakótelepet. Azóta csak mérgelődök és befagy a s..gem. Ez Vásárhely...”
 • 10. cikicakk55 2008. szeptember 17. 19:38
  „Prehistoric!
  Igazad van,ráadásul pont a mai újságban van benne,hogy a szegedi bölcsödék nem kérték a fűtést még.Hát azért ez már tényleg sok.Nem hiszem el,hogy a bölcsödéseknek nem kell a meleg.Esetleg így akarják elérni,hogy kevesebb legyen a gyerek,mert gondozónő is kevés van?
  Úgy tudom,hogy Vásárhelyen minden ház közös képviselője végig járja a lakókat,és megkérdezi,hogy kérnek-e fűtést.Ha nem éri el az 50% százalékot azok száma akik kérik a fűtést,akkor nem indítják be.A távhőközpont megtudja oldani,hogy csak azokhoz a házakhoz menjen a fűtés ahol kérik.Gondolom az egyedülálló nyugdíjasok inkább fagyoskodnak,de nem kérik.”
 • 9. Prehistoric 2008. szeptember 17. 18:23
  „Nem kérte...persze, hogy nem...mert azt mondták a drága illetékesek, hogy az összes, egy hőközponthoz tartozó lakásnak kérnie kell, nem elég egy ház. Mire végigjárná valaki az összes házat aláírásért, itt a tél, és majdcsak fűtenek... Azért az is igaz, hogy ha már mindenütt az országban beindítják a fűtést, Vásárhelyen garantáltan nem... Jó, biztos hülyeséget kérdezek,de a józan paraszti logika szerint nem lehetne "naptár-módszer" helyett akkor fűteni, ha hideg van, és nem fűteni, ha nincs rá szükség? Kérés nélkül... Én sem vagyok milliomos, de nagyon utálok fázni.
  És még egy: Jó lenne, ha az óvodákban (tisztelet a kivételnek) nem vetkőztetnék egy szál pólóra a gyerekeket ha nincs fűtés... Azért, mert az óvónéni nem fázik, a gyerek még megfázhat.”
 • 8. cikicakk55 2008. szeptember 17. 14:39
  „Hát nem irígylem a távfűtéses házak lakóit.Vagy megfagynak,vagy erejükön felül fizetnek.Ahol kisgyerek van,ott ez még nehezebb.Mindenesetre a gáztűzhely begyújtásával óvatosan kellene bánni,mert elvonja az oxigént a levegőből.Idős embereknek,és egyedűl élőknek erősen nem ajánlott.”
 • 7. mackó 2008. szeptember 17. 12:43
  „Írástudatlan igazat adok Neked, de én a város helyzetét nézem. Országosan is tragédia de itt nem csak a kormány ahogy írod hanem ludas a fidesz is és szerintem mind. Azért én elküldeném az összesen a búsba.
  Azért ha itt helyben lenne mhely (ami nincs) akkor csak könnyebben lehetne boldogulni nekem ne mond.Meg ugye a nyugdíj magasabb lenne. Ez van.Azért csak kellene az embereknek enni és melegedni mikor mások dúskálnak a szegények pénzéből.”
 • 6. orbit 2008. szeptember 17. 11:46
  „Írástudatlan!
  Jól látod a kérdést!”
 • 5. Írástudatlan. 2008. szeptember 17. 10:38
  „MCKÓ!Nem csak az önkórmányzat tehet ám ezekről a dólgokról ha nem azok a gyílkos Szocialisták is!Ők is elkövettek és ezek után is elkövetnek mindent hogy a bérből és a fizetésből élő egyszóval a melósok nagycsaládosok nyugdíjasok kisemberek stb-ik teljesen leszegényedjenek!De hát tehetik nyugodtan!Hiszen senki sincs aki megmerné állítani őket!Más Európai órszágokban már régen leverték vólna a kórmányt ha ilyeneket csinálna!A nagypofájú FIDESZ sem meri még szagúlni sem Gyúrcsányék seggét!Csak egyfolytában acsarkodnak.Nagy árnyék ellenzék a FIDESZ is!Amíg mi nem teszünk saját érdekünkbe semmit addig bizony tovább tart a kizsákmányolás!Lehet tovább fagyoskodni éhezni nyomorogni stb.Hát rajta!Tegyünk ellene ha merünk!!!!”
 • 4. mackó 2008. szeptember 17. 09:41
  „Erre aztán igazán büszke lehet a polgármester és a képviselő testület hogy ennyire ellehetetlenítették a vásárhelyieket. Mincs mhely , nincs fűtés- hadd rohadjanak az emberek a hideg lakásba. Lenne mhely akkor tudnának fűtést fizetni.
  Szegeden ez is meg van oldva.Mégis verem a mellem, hogy milyen
  f asza gyerek vagyok.”
 • 3. exe 2008. szeptember 17. 09:38
  „Kibírja fizetni ezt a rohadt magas árakat!..inkább vállalják a jó levegőt" szippantani..SZÉGYEN!!!!!..DE ODAFÖNT MAG A LENTEBBIK GÁZ"GAZMBEREK BIZTOS JÓL MELEGEDNEK!!!!INGYEN -vagy csak némi költségért!”
 • 2. gáztűzhely sütőjét gyújtja be 2008. szeptember 17. 07:44
  „friss, meleg széndioxidot sütök”
 • 1. krumpli 2008. szeptember 17. 07:20
  „Veszélyes, veszélyes, de azért csinálja a paraszt!
  Az újság meg be is mutatja!
  Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi újságírók a Holokausztmúzeumban és az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Megdöbbentő – így foglalta össze élményeit az a német újságíró, aki kilenc… Tovább olvasom