Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Samu a bírósághoz fordul

Nem ülhet vissza a képviselői székbe a vásárhelyi Samu Ágoston – a megyei közigazgatási hivatal állásfoglalása szerint. Az Alkotmánybíróság nemrég hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely miatt annak idején Samunak is le kellett mondania mandátumáról. A vállalkozó szeretett volna visszakerülni a közgyűlésbe, az önkormányzat emiatt kérte a közigazgatási hivatal állásfoglalását. Samu most a megyei bírósághoz fordul.
A négy évvel ezelőtti választásokon a Polgári Szövetség Vásárhelyért Egyesület képviseletében, listán került be a piacot üzemeltető vállalkozó a közgyűlésbe, de mivel a várossal szerződésben állt, elvesztette mandátumát. Miután most az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az úgynevezett összeférhetetlenségi törvényt, Samu Ágoston úgy döntött: vissza szeretne térni a közgyűlésbe.

Az üggyel a legutóbbi rendkívüli ülésen is foglalkozott a közgyűlés. Választ kerestek arra a kérdésre, hogy lehetőség van-e delegálni Samu Ágostont, illetve mi a helyzet a képviselő tiszteletdíjával. Végül úgy határozott a közgyűlés, hogy soron kívül törvényességi állásfoglalást kérnek a megyei közigazgatási hivataltól.

Ennek eredményét tegnap sajtótájékoztatón tudatta Korsós Ágnes jegyző, hogy a közigazgatási hivatal szerint nincs mód Samu mandátumának visszaállítására. A közgyűlésnek intézkedési kötelezettsége nincs az üggyel kapcsolatban. Samu Ágoston pedig a következő önkormányzati választásokon indulhat.

Samu is megkapta a közigazgatási hivatal álláspontját, de nem veszi tudomásul. A közigazgatási hivatalnak ugyan ez a véleménye, de ő jogorvoslattal élhet, s él is – mondta lapunknak. A megyei bírósághoz fordul.

Másrészt elgondolkodtatónak tartja azt a megjegyzést, hogy indulhat a következő választásokon. Szerinte a jegyzőnek inkább azt kellett volna tudatnia, hogy mindennek ellenére még van jogorvoslati lehetőség. Egyébként pedig erősen gondolkodik azon, hogy ezek után induljon-e az önkormányzati választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havránek kontra Lázár

Havránek Ferenc szerint a választási törvényben megszabott összeg többszörösét költötte eddig Lázár… Tovább olvasom