Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Sanyi bácsi csacsifogata

Hódmezővásárhely - Jó időben naponta többször is megteszi a Délibáb utcai háza és lelei úti tanyája közötti távot a vásárhelyi Oláh Sándor csacsifogatával. A gazda odahaza összesen öt szamarat tart.
Vásárhely valószínűleg egyetlen csacsifogatával közlekedik a Délibáb utcai háza, illetve a lelei út melletti tanyája között majd naponta Oláh Sándor (58). A fogatot már jól ismerik a környékbeliek, ám az átutazók bizony alaposan megcsodálják, videón és fényképen is megörökítik.

– Nagy lett volna nekem a ló, ezért vettem szamarakat. Egy olyan volt csak közöttük, amelyik megengedte, hogy a hátára üljek, a többi nem. A legelsőt 25 éve vásároltam, ma is öt csacsit tartok – árulta el a gazda, aki fogatán hatalmas kazalnyi szénát vitt haza. – Igénytelen jószág, akár a bogáncsot is szívesen megeszi. De szeret minden mást is, ami nem penészes. Ráadásul nem sok gondozást igényel – tette hozzá. – A jószágok otthon szabadon vannak, a kertben hemperegnek, így nem is kell kefélni a szőrüket, ahogy a lovakét. Annyi a dolog csak, hogy évente egyszer meg kell őket körmölni. Régebben ezt a nehéz munkát egyedül végeztem, egy ideje azonban átengedem másnak.

Baba és Bendegúz öt mázsát is elhúz – Ismerik az utat, maguktól megállnak a körforgalomnál. A szerző felvétele
Baba és Bendegúz öt mázsát is elhúz – Ismerik az utat, maguktól megállnak a körforgalomnál.
A szerző felvétele

A csacsifogat, azaz Baba és Bendegúz, ha kell, naponta többször is fordul Sanyi bácsi háza és tanyája között. Olyannyira ismerik már az utat, hogy tudják, ha beértek a városba, meg kell állniuk a körforgalomnál. Gazdájuk szerint nem is nagyon kell őket irányítani, maguk is hazatalálnak.

– A hozzájuk való kiskocsit úgy vettem, kiszolgál már egy ideje. Négy-öt mázsa szalmát is rá lehet pakolni, a szamaraim meg sem érzik a súlyt. Szépen, komótosan ballagnak vele, minden erőlködés nélkül.

A gazda megjegyezte, néhány ugratást ugyan el kellett viselnie miattuk, de inkább invitálni szokták őket a különféle rendezvényekre. Csakhogy, ha azokat messze tartják tőlük, nem vállalja az utat. A szamarak lassúk, így nem érnének oda időben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas baleset Kakasszéknél - galériával

Súlyos baleset történt a 47-es főúton Kakasszéknél. Az utat órákra teljes egészében le kellett zárni. Tovább olvasom