Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Sárga lapot kapott a mindszenti polgármester

Érdemi munka helyett ősz óta egymást gyűri a mindszenti képviselő-testületben Zsótér István polgármester és a vele szemben álló, többségbe került fideszes és független csapat.
Érdemi munka helyett ősz óta egymást gyűri a mindszenti képviselő-testületben Zsótér István polgármester és a vele szemben álló, többségbe került fideszes és független csapat. Amíg Zsótér táppénzen volt, irodáját, holmijait leköltöztették a városháza földszintjére, a mosókonyha mellé. Ám a polgármester visszajött, és megvonta az alpolgármester aláírási jogát. A háborúba most az önkormányzati minisztérium is beszállt: állásfoglalása szerint Zsótér törvényt sértett. A polgármester egyébként idén mindössze egy nappal dolgozott többet, mint amennyi időt távol töltött a hivatalától.

Az őszi választási kampányt lezáró eredményből már tudták a mindszentiek: ez nem béke, legföljebb fegyverszünet. A független, de liberális kötődésű Zsótér István, az előző ciklus polgármestere 1605 voksot kapott, ez 52 százalék. Ellenfele, a Fidesz színeiben induló, s a vásárhelyi polgármesteri hivatalban dolgozó Antal István alig kapott kevesebb szavazatot, 1479-et. A testületbe öt fideszes és hét független képviselő jutott be, illetve egy a Sikeres Mindszentért Egyesület delegálásával. Az első üléseken azonban kiderült, Zsótér kisebbségbe került, alpolgármestert sem sikerült választani sokáig. Jelöltjeit az ellenzék nem fogadta el, s végül ő volt kénytelen elfogadni az ellenzék jelöltjét, Szabó Józsefet.

Per is lehet belőle

Arra a kérdésre, hogy most akkor mi lesz, mi várható, a jog a következő választ adja: miután a szaktárca kimondta, törvénysértés történt, a kérdéses határozat visszavonását a közigazgatási hivatal kezdeményezi. A polgármestert levélben szólítja fel erre, ebben a levélben természetesen határidő is szerepel. Ha ezek után sem tesz eleget a címzett a felszólításnak, a hivatal bírósághoz fordul, azt kérve, semmisítsék meg a polgármesteri határozatot. Ettől persze nem oldódnak meg a mindszenti gondok.

A huzavonák után Zsótér István hosszú ideig betegállományban volt, mert magas vérnyomással küszködött, s az orvosi szakvélemény szerint stresszmentes környezetben kellett megvárnia, míg javul egészségi állapota. Mivel hosszú ideig volt távol hivatali teendőitől, Szabó József helyettesítette. A háború ekkor azon folyt, hogy a polgármester ez idő alatt jogosan használja-e az önkormányzati mobilját, és sportszerű-e tőle, hogy betegen is fölveszi a költségtérítést. Zsótér távollétében a testület úgy döntött, a polgármester emeleti irodáját leköltöztetik a földszintre, a mosókonyha mellé. Mire visszatért a munkába, minden irata, személyes tárgya a földszinten várta.

A költöztetés után a polgármester egykori irodájában egy kis tanácskozótermet rendeztek be, itt tartják többek között az országgyűlési képviselői fogadóórákat is. Zsótér azonban április végén visszatért, és hozott egy határozatot, melyben megvonta alpolgármestere aláírási és képviseleti jogát. E nélkül pedig a képviselő-testület nem tud dolgozni. Hevesi Tamás jegyző ekkor figyelmeztette Zsótért, hogy ezzel törvényt sértett, a polgármester azonban ezzel az állásponttal nem értett egyet. A jegyző levelet írt a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalnak, kérve, foglaljon állást az ügyben. De a hivatal nem akart állást foglalni, továbbította a kérést az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz.

Lázár: El kellene gondolkodnia

A vitás kérdést mihamarabb tisztázni kell, mert Mindszent hosszú távú fejlesztése a tét, és most sokat számít az, hogy az önkormányzat, a város hogyan tervezi és alapozza meg a jövőjét – véli Lázár János országgyűlési képviselő. – A testület nem két táborra szakadt: a polgármester megy szembe a képviselőkkel. Ám egy polgármester attól lehet sikeres polgármester, ha egy jól működő csapat áll mögötte. Ezen Zsótérnak el kellene gondolkoznia, hiszen már azok is elfordultak tőle, akik eddig támogatták.

– A szaktárcától a napokban meg is jött a levél: eszerint Zsótér törvénysértést követett el – nyilatkozta Hevesi Tamás.
A levélben többek között az áll: a helyettesítést – a polgármester akadályoztatása esetén – a törvény írja elő, teszi kötelezővé, ez nem a polgármester utasításán múlik. Ezért az alpolgármester képviseleti és aláírási jogának teljes körű megvonása a helyi önkormányzatokról szóló törvénybe ütközik.

Zsótér Istvánt telefonon értük el, mert nyári szabadságát tölti a Balatonnál. A város első embere elmondta, az ÖTM levelét még nem látta, de szerinte nem követett el törvénysértést.
– Nem voltam fekvő beteg, s a szabadságom sem jelent akadályoztatást. Vegyék tudomásul: az én aláírásom a döntő. Az alpolgármester pedig azért alpolgármester, mert én jelöltem erre a feladatra. Úgy érzem, Szabó úr polgármesteri szerepet próbál játszani. Ha én a hivatalban vagyok, vége az önálló mozgásterének – fogalmazott Zsótér István.

Szabó József alpolgármester szerint a polgármester a törvény értelmében ráruházott jogot nem vonhatja vissza. Hozzátette, Zsótér néha többet képzel a polgármesterségről, mint ami ezzel jár. Szabó véleménye: a város önkormányzatának Zsótér távollétében is tovább kell működnie. Hozzátette: ő társadalmi megbízatásként, és nem főállásban végzi az alpolgármesteri teendőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradék a vásárhelyi önkormányzattól

Életjáradékot kínál cserébe a lakások tulajdonjogáért a vásárhelyi önkormányzat a 60 éven… Tovább olvasom