Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Se Rapcsák, se Kossuth nem lesz az iskola

Tizenhét igen és öt nem szavazat mellett Gregus Máténak hívják júliustól Vásárhely új, összevont középiskoláját. Lázár János egyéni indítványában még Rapcsák Andrásról akarta elnevezni az intézményt, de a pedagógusok ragaszkodtak a Kossuth névhez. Így végül senkinek sem lett igaza.
Nem érték el céljukat azok, akik meg kívánták őrizni Vásárhelyen a Kossuth Zsuzsanna középiskola nevét, ugyanis a tegnap késő esti közgyűlésen a képviselők fideszes többsége úgy szavazott, Gregus Máté nevét viselje július elsejétől a Kossuth Zsuzsanna és a Gregus összeolvadásából alakított új intézmény. Lázár János polgármester egyéni indítványában még az szerepelt, hogy öt esztendeje elhunyt elődje, Rapcsák András nevét vegye fel az új intézmény. Azonban a két iskola tantestülete úgy szavazott, maradjon a Kossuth, s ne legyen egy harmadik név.

– Ezek után az lenne az igazságos, hogy győzzön a vásárhelyiség, s egy olyan emberről nevezzék el az iskolát, akinek családja még itt él köztünk, s mind szellemileg, mind anyagilag sokat tett az intézményért, valamint Gregushoz igen kötődnek a műszaki tudományok – vélte a város első embere.

Kiss László szabad demokrata képviselő a Kossuth nevet támogatta, mivel szerinte ez már országszerte jó „márkanévnek" számít, így nem szabad elhagyni.

Almási István alpolgármester viszont úgy vélte, bár 77 éve még leányiskolaként kezdte az intézmény, s az igaz, hogy Kossuth Zsuzsanna kiváló ápolónő volt, de már akkor megérett volna a névváltoztatás, mikor az intézmény tantervébe bekerült a műszaki oktatás.

A szavazáskor 17 képviselő a Gregus, 5 pedig a Kossuth nevet támogatta, így végül a testületi döntés alapján Gregus Máté Középiskolának fogják hívni az összevont intézményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffititábor is lesz Mártélyon

Idén barkácsolókat és graffitiseket is vár a mártélyi szabadiskola vezetője. Bányai Béla festőművész… Tovább olvasom