Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 8°C | 18°C Még több cikk.

Segítenek megvenni az Öveges-házat

Vásárhelyi tanárok is a zsebükbe nyúltak azért, hogy a Zala megyei Pákán megnyílhasson az Öveges-emlékház. Vári Ernő és Márki-Zay János így kíván adózni a fizikát népszerűsítő legendás tanár emléke előtt. Öveges József professzor egykori házát – amely most eladó – a helyi képviselő-testület önerőből nem tudja megvenni, pedig szeretne múzeumot nyitni benne.
A felnőttek körében még mindig fogalom Öveges József professzor neve: a fizikatanáré, aki érdekes fizikakísérleteket mutatott be a televízióban, ezzel is népszerűsítve a tudományt. Éppen ezért ragadta meg Vári Ernő nyugalmazott vásárhelyi iskolaigazgató, fizika–matematika–kémia szakos tanár figyelmét az a híradás, miszerint eladó Öveges József professzor egykori pákai háza. A Zala megyei kistelepülésen álló épületet a helyi önkormányzat szerette volna megvásárolni, hogy abban Öveges-emlékházat hozzanak létre, ám a vételárhoz kétmillió forintja hiányzott. A hír hatására Vári Ernő levelet írt a pákai önkormányzatnak, felajánlva anyagi segítségét is.

Vári Ernő és Márki-Zay János is hozzájárul az Öveges-emlékház megvásárlásához Fotó: Tésik Attila
– Nyugdíjas lévén nem dúskálok a pénzben, de úgy éreztem, mindenképpen segíteni kell a pákaiakat abban, hogy kialakíthassák Öveges professzor emlékházát – mondta. – Éppen ezért felajánlottam, hogy két részletben ötvenezer forinttal járulok hozzá a vásárláshoz, azaz, ennyivel is csökkentem a vételárból hiányzó összeget.

Vári Ernő felvette a kapcsolatot Márki-Zay Jánossal is. A matematika–fizika szakos tanár, aki az Eötvös Lóránt Fizikai Társulat vásárhelyi csoportjának elnöke, s maga is ötletes fizikai kísérletekkel tette ismertté a nevét, mellé állt a kezdeményezésnek.

– A csodák palotájában, a fővárosban magam is többször is jártam az Öveges Teremben, ezért fontosnak tartom a pákai önkormányzat kezdeményezését. A lehetőségeim annyit engednek, hogy tízezer forintot én is befizetek erre a célra – mondta.

Hozzátette: azért is jelentős ötletnek tartja az emlékház létrehozását, mert fontos, hogy minden település megbecsülje híres szülötteit. Úgy véli, nemcsak Öveges professzor emléke és munkássága, hanem szülőfaluja is megérdemli, hogy neves szülötte emlékét így megörökítsék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódfó: tíz új munkahely

Január első napjától 10 új munkahellyel bővülhet a vásárhelyi Hódfó Szociális Foglalkoztató, miután… Tovább olvasom