Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Seres Katalin receptet is cserél vásárlóival

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Oroszné Seres Katalin 25 éve nyitotta baromfiboltját. Élete a kereskedelem, üzletében családias a hangulat, a vevőkkel jól ismerik egymást, még receptet is cserélnek. A családi vállalkozást várhatóan fia, Csaba viszi tovább.
 Névjegy

Oroszné Seres Katalin 1957. július 1-jén született Hódmező-
vásárhelyen, elemi iskoláit a Dr. Münnich Ferenc Általános Iskolában végezte, 1971-től tanuló a kereskedelmi szakmunkásképzőben, a későbbi Corvin Mátyásban. A szakmunkásvizsga (1974) után a Frankel Leó Közgazdasági Szakközépiskolába járt, 1980-ban ott érettségizett, majd 2001-ben kereskedelmi menedzserként szerzett diplomát. Zsoldos utcai baromfiboltját szinte napra pontosan 25 ével ezelőtt, 1990. január 16-án nyitotta.

– Sok olyan vállalkozást, boltot ismerünk, amely családi hagyományokra tekint vissza, generációk óta kereskednek, működtetnek üzleteket. Így volt ez az önök famíliájában is?

– Nem, első generációs vagyok, anyukám nagybátyja volt egyedül kereskedő, vele sokat beszélgettem. Életem a kereskedelem lett, közel 44 éve dolgozom ebben a szakmában, ezalatt bútor-lakberendezési eladónak tanultam, majd 10 évig ruházati boltot vezettem. A baromfiboltomat a rendszerváltás hajnalán, 25 éve, 1990. január 16-án nyitottam, a fiam 11 hónapos volt. A kereskedői munka való nekem, Rák jegyben születtem, vagyis szeretek beszélgetni az emberekkel. De ez a szakma nem is működik másként. Nem felejthetem el, nagyon jó tanáraim voltak: Béni István, Gallyas Ernő, Nagyné Iduka, sokat tanultam tőlük.

– Milyen tudnivalókra oktatták?

– Például olyan alapvető szabályokra, hogy nem tehetjük karba, illetve zsebre a kezünket, így nem tárgyalhatunk a vevővel. Sajnos manapság a fiatalok többsége ezzel nincs tisztában, pedig ez tiszteletlenség a boltba betérővel szemben. Ráadásul nemcsak az a fontos, hogy eladjuk az árut, hanem az is, hogy a vevő jó szájízzel távozzon, és visszatérjen hozzánk.

A háziasszonyi tapasztalatokat is bevetette

– Említette, hogy bútor- és ruházati üzletben is dolgozott. Miért lett végül a magánvállalkozás baromfibolt?

Állandó beszállítókkal állandó minőséget kínál baromfiboltjában Oroszné Seres Katalin. Fotók: Karnok Csaba
Állandó beszállítókkal állandó minőséget kínál baromfiboltjában Oroszné Seres Katalin. Fotók: Karnok Csaba

– A férjem, Mihály – aki 6 évvel ezelőtt hunyt el – javasolta, hogy ez legyen a profil, a hűtőket is ő szerelte be. A házunkban a kapu felőli szobát alakítottuk át, „vágtunk" utcára néző ajtót, féléves építkezés után nyitottunk meg. Igaz, az egyik szomszéd néni, aki korábban kereskedéssel foglalkozott, azt jósolta: belebukunk, éhen halunk. Szerencsére nem neki lett igaza. A háziasszonyi tapasztalatok is előjöttek, mit hogyan lehet hasznosítani, elkészíteni, tanácsokat, receptötleteket adni, cserélni a vásárlókkal – ezért józan paraszti ésszel úgy gondoltam, elboldogulok vele. Bejött, volt olyan időszak, amikor a vásárhelyi éttermek is az üzletemből szerezték be a baromfihúst. Összesen öten dolgozunk az üzletben.

– Az árukat honnan szerzi be?

– Az alapításkor, a rendszerváltás idején a különböző baromfi-feldolgozó vállalatoktól, például a szentesitől és az orosházitól. De a stabilitást, az állandóságot a mai napig sokra becsülöm, ezért a beszállítókon – ez öt-hét partnert jelent – évek óta nem változtatok. Szárnyasokból nemcsak nyershús, a különböző „alkatrészek" kaphatók nálunk – a csirke, a pulyka és a kacsa a domináns –, hanem különböző kapcsolódó termékek is.

– Van valamilyen titka a hatékony eladásnak?

– Nem mindegy, hogy személytelenül, szinte kívülállóként vagy közvetlen stílusban, jó hangulatban árulunk. Nálunk oldott, baráti, családi a hangulat a személyzet, köztem és a vásárlók között, tegeződünk. És mindig mosolygunk – ez nálam alapkövetelmény! –, a vevő nem láthatja, nem érezheti, hogy bal lábbal keltünk, rossz volt a reggelünk, családi problémákkal küszködünk. Őket tilos ezekkel terhelni! És eddig még nem volt olyan különleges kívánság, amit ne tudtunk volna kielégíteni.

Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint

– Alig győzöm jegyzetelni, amit mond, valóban jó a beszélőkéje. Ezzel szerintem azt az embert is meggyőzi, becsábítja a boltba, aki csak elmegy az ajtó előtt...

– Kitölti a mindennapjaimat, az üzlet számomra az élet. Mindent meg kell becsülni, nem a nagy „szakítás" a fontos, örök igazság, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Ezt igazolja, hogy 1990-ben három baromfiüzlet nyitott a városban, mára azok közül egyedül maradtunk, bár a válság minket is megviselt, jelentősen visszaesett a forgalmunk. De a legkisebbet is megbecsültük, amit vásároltak tőlünk. Minden vevő fontos volt, és a mai napig is az.

Oroszné Seres Katalin élete az üzlete. A mosoly már az ajtóban is alapkövetelmény.
Oroszné Seres Katalin élete az üzlete. A mosoly már az ajtóban is alapkövetelmény.

– A kereskedelemről, az üzletről, a baromfikról beszéltünk, de biztosan nem csak ez tölti ki a mindennapjait. Szabadidejében mivel foglalkozik?

– A sport mindig is fontos volt számomra, kézilabdáztam, sokat tanultam abból a világból. Például a csapatjátékot, a küzdeni tudást és azt, hogy soha nem szabad feladni. Korábban konditerembe jártam heti két alkalommal, valamint az aerobik is szerepelt a programomban. A lényeg, hogy nem magányos farkasként járok ezekre az edzésekre – ott is szeretem a társaságot, a jókedvet. Majdnem elfelejtettem: néhány éve jógázom és társastáncra is járok, Földes Gyulánál tanulunk tánclépéseket. Nagyon szeretem a színházat, jelenleg a Szolnoki Szigligeti Színházba van bérletem. Moziba is járok, zenét hallgatok, és kihasználom a számítógép nyújtotta lehetőségeket is. De a legjobbak azok az esték, amikor sütök-főzök – természetesen főleg baromfiból –, és vendégül látom a barátaimat.

Kedvence a rántott csirke

– Mi a kedvenc, szárnyasból készült étele?

– A rántott csirke, bármelyik része legyen is így elkészítve.

– Lesz, aki átveszi majd a stafétát az üzletben?

– 10 évig még biztosan szeretném vinni a boltot, majd átadni a vállalkozást Csaba fiamnak. Úgy vettem észre, van is benne hajlandóság, többször segített az árufeltöltésben, és a pult mögött is állt már. Annyit ígérhetek, ő sem fogja karba fonni vagy zsebre tenni a kezét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barcsay Jenő kiállítás lesz Vásárhelyen

Almási István polgármester szerint a város a Vásárhelyi Őszi Tárlat megrendezésével kivívta helyét a kulturális életben. Tovább olvasom