Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Sertések szemét is boncolják

Hódmezővásárhely - Sertésszemet és szívet boncolnak, a háztartásokban megtalálható alapanyagokat is felhasználják egy-egy kísérlethez a vásárhelyi Németh László iskola Öveges-laborjában. Az országos projekt körül nem csitul a botrány, a Miniszterelnökség vizsgálja a 14 milliárdos uniós forrás sorsát.
– Háromszor is boncoltam sertésszemet, fantasztikus volt. Anatómiai vizsgálatot végeztünk, átszúrtuk, majd kifordítottuk, és úgy tanulmányoztuk a részeit – mesélte első élményeit Baranyi Máté 12. A osztályos tanuló. A fiatal már egy konferencián is bemutatta tapasztalatait. – Sokkal könnyebb így készülni az érettségire. Nemcsak elméletben, gyakorlatban is elvégezzük azokat a feladatokat, amelyekre korábban nem volt lehetőség – mondta Berki Boglárka. A 17 éves lány szerint élmény lett a tanulás.

– Volt egy kis bevezető, majd utána célirányosan kezdtük el az emelt szintű érettségire a tanulást. 74 kísérletet kell átvennünk, amire még másfél évünk van. Az egyik ilyen a „fekete kígyó" volt, amihez nem kellenek különleges alapanyagok. Homok, porcukor, alkohol és szódabikarbóna szükséges hozzá, mégis érdekes – magyarázta a maroslelei Szőke Elizabet.

A diákoknak így valódi élmény a tanulás. A szerző felvétele
A diákoknak így valódi élmény a tanulás. A szerző felvétele

– A gyerekek lelkesen jönnek és tanulnak, jobban figyelnek az órákon – mondta Berger József. A laborvezető elárulta, a február elején indult műhelyben az elmúlt fél évben az NLG-seken kívül 11 iskola diákjai jártak foglalkozásokra. A vásárhelyi intézmények mellett algyői, békéssámsoni, földeáki, maroslelei, székkutasi, mártélyi és mindszenti diákok ismerkedhettek meg a labor adta lehetőségekkel. Az NLG-ben működő labor Vásárhely díszpolgára, Gyulai József professzor nevét viseli.

A projektidőszak november végén zárul, utána kezdődik az 5 éves fenntartási időszak, amiről a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak és az önkormányzatnak kell gondoskodni.

A Miniszterelnökség vizsgálja

Az Öveges-programban 14 milliárdos uniós forrásból 44 vidéki és 8 fővárosi iskola kapott támogatást, a vásárhelyi laborra 325 milliót nyertek. Nyáron a szekszárdi Hadházy Ákos volt fideszes önkormányzati képviselő robbantotta ki a botrányt. 22 Öveges-projektet vizsgált át, és nyilvánosságra hozta: mindenhol tízmilliós nagyságrendű összegért készült szinte azonos tartalmú munkafüzet, és 22-szer készült el ezekről a tanulmány is, egyenként szintén tízmilliós összegért. Hadházy azóta az LMP-ben politizál. A párt egy hónapja vetette fel, hogy számításaik szerint közel 2,8 milliárd forintnyi uniós forrást költöttek el feleslegesen a programban. A Miniszterelnökség nemrég vizsgálatot indított a program körüli visszaélések feltárására – mondta Lázár János. Feltártak bizonyos szabálytalanságokat, voltak átláthatatlan tenderek, továbbá felmerül a közbeszerzési eljárási szabályok megszegésének lehetősége is – tette hozzá a miniszter. Lázár az Országgyűlésnek azt ígérte, a vizsgálat eredményét a képviselők elé tárja majd, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar-díjat is kapott már a vásárhelyi szakács

Szeptemberben megfőzte az ország gulyását, de hurkamesteri és szalonnakirályi gyémántdiplomája is van Bihacsy Lászlónak, akinek élete a főzés körül forog. Tovább olvasom