Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Show-felkészítő tanfolyamot szerveztek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Párban dolgozzatok! Az egyik nyugtassa, simogassa a jószágot, a másik kezdje nyírni az oldalánál – hangzott az utasítás a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában. A cég a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületével az országban elsőként szervezett fiataloknak szarvasmarha show-felkészítő tanfolyamot.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Megpróbálom erősen tartani, van, amikor nem sikerül, és el akar szaladni – magyarázta a 11 éves Innerhofer Benjámin, aki Jásztelekről érkezett a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába. A cég és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete által szervezett szarvasmarha show-nyíró tanfolyamán vett rész 14 társával együtt. Benjámin először 6 évesen vezetett fel a kiállítási napokon üszőt. Édesapja a jászteleki szarvasmarhatelepen dolgozik, gyakran segít neki – iskola után. Trágyázni viszont nem szeret – jegyezte meg nevetve.

– Összhangban kell lenni a jószággal, amikor felvezetem, ez a legfontosabb – vette át a szót Korhammer Norbert. A 12 éves fiú tudja, mit beszél, mert idén ő nyerte az állattenyésztési napokon Vásárhelyen az ifjú felvezetők versenyét.

– Ropira kereszteltem át az üszőt, eredetileg Terinek hívják, de az nagyon öreganyámos – jegyezte meg Kőrösi Anna, aki most próbálta ki először, milyen a felvezetés. Időközben felsorakozott az a 9 üsző, amelyeken a nyírást gyakorolhatták a fiatalok. – Párban dolgozzatok! Az egyikőtök simogassa, nyugtassa a jószágot, a másik az oldalánál kezdje nyírni. Után jöhet a lába, a végén a feje – kapta az utasításokat az ifjúság. – Mennyi idő alatt nyírjuk le? – kérdezték. – Nektek minimum egy nap kellene, a profiknak 2-3 óra – válaszolta Kőrösi Zsolt, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, vezető küllemi bíráló.

Nyugat-Európában nagy hagyománya van a fiataloknak hirdetett szarvasmarha show-nyíró és felvezető tanfolyamnak, de itthon először szerveztek ilyet.

Csinosították a kiállítási centrumban az üszőket. Fotó: DM/DV
Csinosították a kiállítási centrumban az üszőket.
Fotó: DM/DV

– Az ország számos pontjáról jöttek a diákok, a legfiatalabb 10, a legidősebb 17 éves. Az elméleti felkészítés után jön a gyakorlat. 300 kilós állatokról van szó, a fiatalok 40-50 kilósak. Tudni kell bánni az üszőkkel. Megtanulták, hogyan kell megfürdetni az állatot, szőkítőkrémmel kifehéríteni a farkát. Most nyírnak. Az 5 napos tanfolyam utolsó napján pedig mindenki megmutathatja, mit tanult – magyarázta Kőrösi Zsolt. 1996 óta dolgozik küllemi bírálóként. Annak idején a vásárhelyi állattenyésztési napokra érkező két olasz szakembertől tanulta a fortélyokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfüstölt bevételek Hódmezővásárhelyen

Kétharmadára csökkent a Nemzeti dohányboltokhoz közeli vegyes- és élelmiszerboltok forgalma Vásárhelyen. Tovább olvasom