Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Sikeres volt a vásárhelyi adóbehajtás

Hódmezővásárhely - Alig 30 nap alatt 50 millió forint helyi adó folyt be a város kasszájába abból a 90 millióból, amellyel július elején a vásárhelyiek tartoztak az önkormányzatnak.
Június közepén a vásárhelyi önkormányzat illetékesei összesen 110 millió forintról postáztak 6400 felszólító levelet a tartozóknak. A küldemények kis túlzással süket fülekre találtak, mert Antal István, az adócsoport vezetője két hét múlva még több mint 4000 adósról és 90 milliós (ebből az iparűzési 43, a gépjármű 22 millió) helyiadó-hátralékról számolt be.

Pedig a levelekben közölték: elindították a végrehajtást, és meghirdetve a zéró tolerancia elvét minden kintlévőséget behajtanak, minden esetben érvényesítik a követelést. Ennek négy, törvény által biztosított módja ismert. A leghatékonyabb az azonnali beszedési megbízás, vagyis az inkasszó (a bankszámláról leemelik a pénzt, amennyiben van rajta), de munkabérből való letiltást, ingó- és ingatlanfoglalást is alkalmazhatnak. Hangsúlyozta, részletfizetésre is van mód, ezt írásban kell kérvényezni. Azóta majdnem egy hónap telt el.

– A kampánynak köszönhetően és a Délvilágban megjelent cikket olvasva többen jelentkeztek, és lerótták tartozásukat – újságolta Antal István –, a négyezres szám már kevesebb mint a felére csökkent, és júliusban 50 millió forint folyt be a kasszába. A gépjárműadót sokan befizették, de valószínűleg ösztönzően hatott, hogy közel háromszáz esetben éltünk a forgalomból való kitiltással, húsz alkalommal pedig lefoglaltuk a járművet. Utóbbi esetekben az eddigi gyakorlatnak megfelelően a tulajdonosok mindig összeszedték a pénzt, s törlesztették adósságukat. Az építményadót rendesen fizetik, az iparűzésinél voltak, akik részletfizetést kértek. Ezt megadtuk, mert olykor a működőképesség forgott veszélyben, például nem tudtak üzemanyagot, gázolajat venni a munkát végző autókba, gépekbe. A városnak pedig nem a vállalkozások megszüntetése, ellehetetlenítése a célja. A „maradék" 40 millió behajtásáért is megteszünk mindent, bár ez a kétmilliárdos adóbevételnek már elenyésző része, csupán két százaléka.

A következő félévi csekkeket két héten belül megkapja mindenki, ezek befizetési határideje szeptember 15.

Olvasóink írták

 • 9. Dr Nagy Tamas münchenböl 2008. augusztus 08. 00:13
  „Az a fontos hogy Lazar az elsö Milliardot ünnepelheti nem?jol összelopta magat a mi penzünkön meggazdagodott.

  Kis taknyos hitvany alak az a lenyeg hogy az asszonyt otthon is neha jol elveri.”
 • 8. cikicakk55 2008. augusztus 03. 17:16
  „Orbit!!!! Gratulálok a kérdésedhez!!!! De ugye mindenkit átnéztek,nem csak a kisvállalkozókat?”
 • 7. DMagóg 2008. augusztus 03. 08:56
  „Nincs ember, aki megmondaná neki, hogy mekkora baromság egy műalkotást a körforgalom közepén elhelyezni?”
 • 6. Csavok 2008. augusztus 02. 16:53
  „Tökéletes a kérdés "orbit" !!!
  Én csak annyit tennék hozzá, hogy fölöslegesen zaklatni a polgárokat egyszer költséges másodszor bosszantó, ugyanis velem a következő történt: Én mindig a befizetési határidő napján utalom interneten a pénzt. Most ez a nap (jun 15) vasárnapra esett, én akkor utaltam, de pár nap múlva kaptam egy felszólítást !!!! június 13-i !!!! kibocsátási dátummal Antal úrtól, hogy fizessem be az adómat. Könyörgöm miért kell az adófizetők pénzét felesleges levelek küldözgetésével pazarolni. Legalább várta volna meg jún 16-át vagy nem ???!!!
  Valószínűleg nagyon kell a pénz, de nagy baj ez ha egy ekkora várost 110 millió húz ki a bajból ??!!!”
 • 5. Szédelgő 2008. augusztus 02. 13:54
  „Hajrá! Szigor kell, akkor mindenki fizet, lesz miből szobrokat állítani a körforgalmak közepére a körforgalmak városában! Csak el ne szédüljünk közben.”
 • 4. mackó 2008. augusztus 01. 17:14
  „Büszkék is lehetnek magukra hiszen a vtv-ben fenyegették a lakosságot bírósággal , jelzáloggal ha nem fizet.Nem kell ám tőlük félni, nem olyan nagy emberek ők mint amilyennek képzelik magukat.”
 • 3. rew 2008. augusztus 01. 16:09
  „Na ja...
  Erre lehet válaszolni, Orbitnál a pont.

  http://akjap.freeweb.hu/”
 • 2. orbit 2008. augusztus 01. 09:59
  „Ismételten megkérdezem: és akinek az önkormányzat tartozik???
  Ott is ilyen szorgos kis hangyának tetszik lenni???”
 • 1. Írástudatlan. 2008. augusztus 01. 08:27
  „Na ez igen! Csak sikerűlt behajtani a tartozásokat.Csak ugye a kisválalkozókkal akdtak gondok.És részesűlhettek a városvezetés nagylekkűségében.Hát igen mást nem is tehetett az önkórmányzat.Mert ellenkezőesetben ezek a kisválalkozók tönkrementek vólna.Úgy hogy ez nem a nagylelkűségről szól ha nem nem akart L.J. a szájából segget csinálni.Mert egy régebbi közgyüllésen kijelentette hogy igen is segíteni kell a kisválalkozókat!De úgy lehet hogy ez a részletfizetési kedvezmény sem menti meg őket a teljes csődtől.Szerintem más mególdással is segíteni kellene őket.Mert igen adózni kell!Még akkor ia ha valaki belegebed! A gond csak az hogy városunk vezetése milyen értelmetlen hülyeségekre fogja elherdálni a befolyt adókat? Mert kúrváúl félek hogy megint valami értelmetlen dólgokra!Rapcsák szobor után Rapcsák emlékmű?Rapcsák utca után Rapcsák sétány?Vagy lehet hogy épül egy Rapcsák emlékház is!Ki tudja hogy mit fog még kitalálni városunk feje!Hát kíváncsian várom hogy mire fogja kőlteni városunk tisztelt közgyüllése a besarcólt adókat? Talán mondom talán megépül az új SZTK.De nem tartom valószínűnek inkább az utóbbiak kerűlnek elsőhelyre.De én reménykedem mert a remény hal meg legutóljára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 kilométeres kocsisor Kopáncsnál

Hódmezővásárhely - Egy személyautó és egy terepjáró karambolja miatt majdnem háromnegyed órát… Tovább olvasom