Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Sikeres volt az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - Rendkívül sikeresnek bizonyult az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat, melyet ötezezren néztek meg, kétszer annyian mint a szegedi tavaszi tárlatot. A fő és Tornyai-díjas festmény egy sikeres pályázatnak köszönhetően a városban marad. Jövőre, megtartva a tradíciókat, a tárlatszervezők óvatosan nyitnak a modernizmus felé. Az idei tapasztalatokat a művészettörténészek tegnap összegezték.
Sikeresnek könyvelheti el a város az idei, 54. Vásárhelyi Őszi Tárlatot, mely az ország legnagyobb kortárs művészeti seregszemléjévé változott – hangzott el a tegnap délelőtti értékelésén. A meghívásos kiállításra a művészek az idén több mint hatszáz alkotást küldtek be, s a zsűri döntése alapján ezek közül összesen 246 festményt, grafikát, kisplasztikát állítottak ki.

A kiállításon vonták meg a szakemberek az Őszi Tárlat mérlegét Fotó: Tésik Attila

A becslések szerint az alkotások összértéke elérte a 200 millió forintot. A Nagy Imre művészettörténész vezette tegnapi értékelésen elhangzott: megnyerték azt a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által kiírt pályázatot, mely lehetővé teszi, hogy a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe kerülhessen Nagy Gábor: Tájmetszet című, a város fő díját és a Tornyai-plakettet elnyert alkotása.

Kiemelkedő látogatottság

Tavaly nem volt ilyen érdeklődés a tárlat után, mint az idén, amit bizonyít az is, hogy összesen ötezer-harmincnyolcanan tekintették meg az Őszi Tárlatot. A szám azért is kiemelkedő, mert a hasonlóan kortárs művészetet felvonultató, Szegedi Nyári Tárlatra csak kétezren voltak kíváncsiak. Igaz a szegedi tárlattal egy időben nyílt a Reök-palota, mely jelentős számban vonzotta a művészet iránt kedvelőket.  
Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója úgy vélte, az idei siker titka nem csak az Alföldi Galéria helyszíne volt, hiszen tavaly is itt nyílt meg a tárlat, hanem inkább az, hogy nagy számban sikerült olyan friss diplomás művészeket megnyerni a kiállítás számára, akik az ismét divatos tájképfestészetet művelik. A magas helyi látogatottsági számmal kapcsolatban Prókai Gábor, a Képzőművészeti Lektorátus vezetője elmondta: azt bizonyítja, eredendő érdeklődés van Vásárhelyen az Őszi Tárlat iránt.

Pogány Gábor művészettörténész, a kiállítás rendezője szerint az idei sikert a tavalyi tárlat alapozta meg. Azzal, hogy az azon eésztvevő fiatal művészek elvitték a jóhírét, így most olyanok is részt vettek a kiállításon, akik korábban nem voltak jelen. Az Őszi Tárlatra csak az kerülhet be, akit meghívnak, ezért a megújulás biztosítása érdekében folyamatosan frissítik a meghívandó alkotók névsorát, hogy a friss diplomásokat is meg tudják invitálni. Ugyanakkor van olyan köre a magyar alkotóknak – hangsúlyozta –, akik jönnének, de nem kapnak meghívót a vásárhelyi tárlatra. Az értékelő beszélgetés résztvevői döntöttek arról, hogy – megtartva az Őszi Tárlat tradícióit – óvatosan nyitnak, azaz a korábbinál eltérően már nem csak festményeket, grafikákat és kisplasztikákat várnak az alkotótól, de teret adnának a modern műfajoknak, így többek közt a performance-nak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet tudni, mikor kerül el megyénkből a német hulladék

Mindszent - Lezárult a német importhulladék miatt, tizenkilenc gyanúsított ellen indított nyomozás, a rendőrség az ügyet átadta az ügyészségnek. Tavaly húsz magyarországi helyszínre, köztük két Csongrád megyei település közelébe összesen négyezer tonna szemetet szállítottak. A mindszenti és a balástyai önkormányzat még hivatalos értesítést nem kapott, a bálákat sem vitték el tőlük. Tovább olvasom