Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Siralmas állapotú kémények

A vizsgált kémények 75-80 százaléka javításra szorul, 8-10 százalékuk pedig életveszélyes – derült ki a vásárhelyi kéményseprők éves ellenőrzése során. Bár már elindult a fűtési szezon, a hét szakember körzetében, vagyis Vásárhelyen, Mártélyon, Székkutason és Csanyteleken lévő összesen mintegy 25 ezer kémény állapota kétségbeejtő.
Molnár József kéményseprő aggódva járja a padlásokat. Fotó: Tésik Attila
Amíg nincs hideg, az emberek nagy többsége egyáltalán nem foglalkozik háza kéményeivel. A fűtési szezon kezdetével viszont sürgősen hívja a kéményseprőket, mert nem szelelnek rendesen a kürtők.

– Ilyenkor megháromszorozódik a munkánk. Akik egész nyáron nem ellenőriztették kéményeiket, most mind egyszerre szeretnék megtenni – tudtuk meg Miklós Endre vásárhelyi kéményseprőmestertől. Szaknyelven szólva a vásárhelyi mesterkörzethez nemcsak a város, hanem Mártély, Székkutas és Csanytelek kéményei is, összesen mintegy 25 ezer darab tartozik. A hét kéményseprő alig győzi a munkát.

Múlt péntekig a kémények mintegy kilencven százalékát sikerült átvizsgálniuk éves ellenőrzésük során. Az eredmény több mint lesújtó. Ugyanis a kémények 75-80 százaléka javításra szorul, 8-10 százalékuk pedig életveszélyes állapotban van.

A hibás kémény esetében arra kérik a tulajdonost, hogy a következő ellenőrzésig javítassa ki a berendezést. Ha ezt nem teszi meg, s a kémény állapota rosszabbodik, a szakember akár az életveszélyes kategóriába is átsorolhatja. Ez pedig már komoly gondot jelent a tulajnak.
Ugyanis az életveszélyesnek minősített kéményeknél – ha vegyes üzemű a tüzelőberendezés – a kéményseprő értesíti a jegyzőt az esetről, aki eljárást kezdeményez. Gázüzemű készüléknél a helyzet más: a szakember elzárja a csapot és leplombálja, vagyis addig nem lehet fűteni, míg ki nem javítják a hibát.

A biztonság érdekében évente ellenőriztetni kell a kéményeket. Fotó: Tésik Attila
– Alig ismert, mekkora veszély forrása is lehet a hibás kémény. Ha minden jól megy, akkor a füstgáz a kéményen át a szabadba távozik. Ehhez azonban hibátlan berendezésekre és körültekintésre van szükség – folytatta a szakember.

A szellőztetésre komoly gondot kell fordítani. A műanyag nyílászárók szinte hermetikusan lezárják a lakást. A kémény így nem tud rendesen működni. A kéményseprő szerint a megoldás az úgynevezett légzsilipek beépítése. A füst visszaáramlásához vezethet az is, hogy a mai fűtéstechnikai berendezések már nagyobb hatásfokkal dolgoznak, mint elődjeik. Így a korábbi 130-160 Celsius-fokos füstgáz helyett 80-125 fokos képződik, amely nehezebben távozik, főleg akkor, ha a kémény sem szelel rendesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est lesz a vásárhelyi Fekete Sasban

Neves vásárhelyi előadók lépnek fel a Fekete Sasban a vásárhelyi Tisza Szívvel Egyesület szombati… Tovább olvasom