Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Skót táplálkozási szokások nyomában

Hódmezővásárhely - Két hónapot töltött ösztöndíjasként Skóciában Pótáriné dr. Hojcsi Zsuzsa. A vásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanára a skót táplálkozási szokásokat vizsgálta. Élményeiről internetes naplót is írt.
Két hónapot töltött Skóciában egy sikeres ösztöndíjpályázatnak köszönhetően a hódmezővásárhelyi Pótáriné dr. Hojcsi Zsuzsa, aki húsz éve tanít a Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.

– A Tempus Közalapítvány által koordinált ösztöndíjat az Oktatási és Kulturális Minisztérium hirdette meg a középtávú szakképzési kutatások program keretében – mondja az élelmiszer-ismeretet, kémiát és angolt oktató pedagógus. – A pályázóknak egyéni munkatervet kellett készíteniük, ez alapján döntött a bizottság. Az én programom az élelmiszer-ismeret tantárgy új vizsgakövetelményeihez kapcsolódó oktatási anyagok gyűjtéséről szólt. Az ösztöndíjon elnyert összeg az utazás költségeit, a biztosítást, a megélhetést és az iskolai helyettesítésem költségeit fedezte. A tanulmányút célállomása csak olyan ország lehetett, ahol németül, angolul vagy franciául beszélnek.

Pótáriné dr. Hojcsi Zsuzsa megkedvelte a skótokat. Fotó: Tésik Attila

Pótáriné dr. Hojcsi Zsuzsát North-Ayrshire önkormányzata látta vendégül. Programját Alison Young, a polgármesteri hivatal egyik munkatársa szervezte meg. Az október végéig tartó tanulmányút során a pedagógus ellátogatott a közeli oktatási intézményekbe, ahol megismerkedett a tananyaggal, órákat látogatott, sőt tanórát is tartott. Emellett felkeresett néhány, a helyes táplálkozással foglalkozó intézményt. Köztük a tekintélyes Food Standard Agencyt, amely a táplálkozási szokásokról készít felméréseket.

A tanárnő elmondta, hogy Skóciában komoly propagandát folytatnak a helyes táplálkozás népszerűsítésének érdekében, ugyanis a legtöbben gyorséttermekben vásárolt ételeken élnek. Nagy a zsír- és a sófogyasztás, emiatt jelentős a szívbetegek száma. Elmondta: a Skóciában szerzett tapasztalatait, új ismereteit beépíti tanmenetébe, ezenkívül rendszeresen tart élménybeszámolókat diákjainak és kollégáinak. Skóciai útjáról internetes naplót is írt, amelyet a skocia.free-
blog.hu oldalon lehet elérni, eddig több mint hatezren voltak kíváncsiak rá.

Olvasóink írták

  • 1. Géza 2007. december 18. 19:52
    „A helyes táplálkozásról csak annyit,hogy vannak olyan iskolák ahol uzsonnára a vajaskenyérhez sárgarépát adnak.(ez a reformkonyha)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi fiatalember halálos autóbalesete a 47-es főúton

Hódmezővásárhely - Halálos kimenetelű autóbaleset történt kedden éjszaka 23 óra 45 perckor Orosháza… Tovább olvasom