Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Sok a titok a vásárhelyi Wass Albert-szobor körül

Hódmezővásárhely - Elmondta véleményét a vásárhelyi Wass Albert-szoborpályázatra érkezett öt makettről a Prokai Gábor vezette zsűri, de április 9-éig titkos, hogy melyik pályaművet javasolták megvalósításra. Az is titkos, hogy mennyibe kerülne a szobor, amit a Németh László könyvtár előtt állítana fel a helyi Wass Albert Kör – valamikor. Az emlékállítás ugyanis nincs határidőhöz kötve.
A március 1-jei határidőig négy alkotó öt szobortervvel jelentkezett a vásárhelyi Wass Albert-szoborpályázatra. Egy ötletet adott be a szoborra Návai Sándor, Nagy Attila, valamint közösen Tölgyesi Poós Anna és Poós László, míg Bányai Béla két elképzeléssel is jelentkezett. A pályamunkákat már zsűrizte a bírálóbizottság, amelynek Prokai Gábor, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus osztályvezetője volt az elnöke, Pák Mihály és Mihály Gábor szobrászművész pedig a tagja.

Az egyelőre titkos, hogy melyik pályaművet javasolták megvalósításra. Fülöpné Rákos Éva, a helyi Wass Albert Kör egyik alapítója lapunknak elmondta: a pályázat végeredményét április 9-én, a Kör negyedik születésnapján hirdetik ki. Addig is folyamatosan gyűjtik a szobor felállításához szükséges pénzt. Fülöpné Rákos Éva azt nem árulta el, hogy mennyi pénz kellene a szoborra, csupán annyit mondott, hogy tavaly október óta 100 ezer forint gyűlt össze adományokból. A szoborállítás nincs határidőhöz kötve – mondta az alapító –, csak attól függ, mikor gyűlik össze az ahhoz szükséges összeg, amit titokban tartanak.

Prokai Gábor a könyvtár előtt mutatta be, melyik szobor hogyan nézne ki. Fotó: Tésik Attila
Prokai Gábor a könyvtár előtt mutatta be, melyik szobor hogyan nézne ki.
Fotó: Tésik Attila

– Március 27-én jótékonysági irodalmi eset rendezünk, amelyre támogatójegyek vásárolhatók majd 750, 1500 és 2000 forintos áron, illetve pályázatot írtunk ki képzőművészeti alkotások készítésére is, amelyen bárki indulhat. Az erre beadott műveket szeretnénk majd elárverezni. A befolyt összeg is a szobor felállításához szükséges pénzt gyarapítja – mondta Fülöpné Rákos Éva.

A zsűri nem csak a szobortervekről mondta el a véleményét: a könyvtár előtti parkban Prokai Gábor modellezte – a szobortervek pózait utánozva szemléltette –, hogy az egyes pályamunkák miként hatnak a környeztükben. Azt majd a város közgyűlése dönti el, hogy melyik pályamunka valósulhat meg.

Olvasóink írták

  • 1. Beth 2009. március 12. 22:07
    „A határidő tényleg be volt tartva?

    Az alkotásokat mi is megismernénk, esetleg szavaznánk rá, így tolmácsolhatnánk a városi érdeklődők véleményét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vilma néni 174 méter mélyen táborozott a Föld gyomrában

Hódmezővásárhely - A Vásárhelyen élő Zámpory Vilma fedezte fel társaival 1963-ban a Bükkben a Szepesi-barlangot. A 74 éves asszony ekkor 174 méter mélyen három napot töltött a Föld gyomrában. Tovább olvasom