Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Sok főiskolás fél a gyakorlattól

Évek óta Bajorországban bővíthetik szakmai ismereteiket, no és nyelvtudásukat a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar hallgatói. A külföldi gyakorlat lehetőségéért azonban nem igazán kapkodnak. A főigazgató-helyettes szerint a hallgatók félnek kihasználni a lehetőséget. A közelmúltban hazatért diákok viszont úgy vélik: társaik kényelmesek, s inkább sajnálkoznak sanyarú sorsukon.
Barna Kármen és Szurovecz Roland a külföldi lehetőségeket böngészi. Fotó: Tésik Attila
Míg itthon azon siránkoznak a diplomás pályakezdők, hogy gyakorlat hiányában nem igazán akarják alkalmazni őket, a németeknek nincs ilyen gondjuk. Ők már a főiskolán letudják a gyakorlatot, amit figyelembe is vesznek a munkáltatók – összegezte fél év Németországban töltött tapasztalatait a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolai Karának hallgatója, Szurovecz Roland. A fiatalember, valamint hallgatótársa, Barna Kármen a közelmúltban jött haza Bajorországból, ahol egy mezőgazdasági főiskolán tanult. A nyelvtanulás, valamint a tapasztalatszerzés miatt vágtak neki, s – mint mondták – nem bánták meg. Ezért aztán nem is értik, miért ódzkodnak a vásárhelyi főiskola hallgatói közül sokan a külföldi tanulástól.

Ukrán kapcsolat

Szeptembertől a vásárhelyi főiskola is bekapcsolódik az Ungvári Nemzeti Egyetem agrármérnöki képzésébe. A két intézmény partnerkapcsolata révén úgy tűnik, hogy hatvan, kint élő magyar hallgató tanulhat szeptembertől az ungvári egyetemen. Ők uniós diplomát szereznek a vásárhelyi főiskola által kínált szakmai képzésben. A napokban a nemzeti egyetemről delegáció érkezett a főiskolára. A Soros Alapítvány segítségével ukrán oktatók, mezőgazdasági szakemberek uniós szemináriumon vettek részt Vásárhelyen.

 
A kiutazás lehetősége ugyanis nem hozza lázba a diákokat – tudtuk meg Csorbáné Tóth Mariannától, az intézmény oktatási főigazgató-helyettesétől. A megszokotthoz való ragaszkodás miatt a diákok inkább kihagyják a külföldi tanulást, talán félnek. A bajor mezőgazdasági főiskolával egyébként hat éve állnak partnerkapcsolatban. Fél évre két hallgató utazhat ki. Tanulmányi eredmény, no és nyelvtudás alapján lehet pályázni. Roland és Kármen szerint inkább azért maradnak itthon a hallgatók, mert kényelmesek, s csak sajnálkoznak, hogy milyen sanyarú a sorsuk. A két diák egyébként azt tervezi, kedvcsinálónak filmet készít társainak a Németországban eltöltött időről.

Diploma után Írországba vagy Kaliforniába is mehetnének a főiskolások. Egy évet dolgozhatnak tehenészetben vagy juhászatban, illetve Amerikában kertészetben. A főigazgató-helyettes szerint ezek a lehetőségek sem igazán népszerűek a hallgatók körében. Eddig Írországban négyen, Kaliforniában pedig hatan próbáltak boldogulni. A most elsős Berecz Norbert úgy gondolja, diplomával a zsebében szívesen kamatoztatná külföldön a megszerzett tudását, akár hosszú távon is. Szerinte több lehetőséget kínálnak egy pályakezdőnek kint, mint idehaza. Hallgatótársa, Kis Erzsébet viszont inkább édesapja vállalkozását vinné tovább, de Bajorországba azért eltöltene egy szemesztert, hogy megtanuljon németül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszegényebb vásárhelyi városrész: Kincses

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás, munkanélküli-segély, tüzelőutalvány – ezek nélkül még… Tovább olvasom