Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Sokáig semmit nem tudtak ötvenhatról

Hódmezővásárhely - Csak a rendszerváltás után értesültek arról Romániában, hogy Magyarországon 1956-ban megpróbálták megdönteni a kommunista diktatúrát – mesélte tegnap a 18 éves Ambrus Arnold a vásárhelyi Emlékpontban.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A kézdivásárhelyi fiú közel 30 társával a kiskunmajsai 56-os ifjúsági tábor részvevőjeként érkezett a városba.

– Sokáig annyit tudtam 56-ról, amit hetedikesként tanultam, hogy Magyarországon volt egy forradalom, amelyet néhányan indítottak el a kommunista diktatúra ellen. A kommunista rendszer náluk annyiban talán jó volt, hogy biztosított volt a megélhetés, volt munka. Persze megtorlások is, a szekuritátésok sorra verték az embereket, elvették javaikat – tette hozzá Arnold, akit azért is nagyon érdekel a történelem, mert teológiát tanul, katolikus papnak készül.

Az Emlékpontban a diákok a vásárhelyi Kis János megpróbáltatásait hallgatták meg, akinek csapdát állítottak, úgy tartóztatták le 1955-ben. A Fehér Gárdával hozták kapcsolatba, pedig semmi köze nem volt hozzá. Kötél általi halál várt rá, végül 12 év börtönbüntetést kapott. 56-ban szabadult, de később újra rácsok mögé került, és együtt raboskodott Göncz Árpáddal, a volt köztársasági elnökkel. Lapunknak minderről még februárban mesélt.

A kézdivásárhelyi Ambrus Arnold is megdöbbent a az Emlékpontban látottakon, hallottakon. Fotó: Török Anita
A kézdivásárhelyi Ambrus Arnold is megdöbbent a az Emlékpontban látottakon, hallottakon. Fotó: Török Anita

A kiskunmajsai 1956-os Történelmi Alapítvány évente szervez tábort a történelem iránt érdeklődő határon inneni és túli diákoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós zongorán játszott Dani Imre

Hódmezővásárhely közadakozásból, közel 50 millió forintért vásárolta meg a Steinway & Sons legújabb csúcsmodelljét. Tovább olvasom