Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Sokakat érint kellemetlenül, hogy nem gyújthatnak rá bárhol

Hódmezővásárhely - A dohányosoknak nem kis kellemetlenséget okozott a cigarettájuk száműzése a kávé mellől, a nemdohányzók ugyanakkor örülnek a szigorú szabályozásnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érintette a dohányzás elleni törvény a vásárhelyi embereket.
– Nagyon kellemetlenül érintett, hogy nem gyújthatok rá akárhol – vágott a közepébe Éva, amikor a dohányzás elleni törvényről kérdeztük. A középkorú hölgy éppen a Kossuth tér egyik padján szívta a cigit, amikor helyet foglaltunk mellette. – Idestova 30 éve hódolok ennek a káros szenvedélynek, igaz, nem vagyok láncdohányos. Naponta 10 szálnál nem szívok el többet, de a reggeli kávém elengedhetetlen kelléke volt a cigaretta. Most, ha rá szeretnék gyújtani, adott esetben ki kell mennem az esőbe, hidegbe, fagyba – és ez bizony nem kellemes – magyarázza.

Cigistop Vásárhelyen - GALÉRIA

Nem lehet füstölögni

A dohányzás elleni törvény 2012. január 1-jétől lépett életbe hazánkban. Ezt követte egy 4 hónapig tartó türelmi időszak, ám április 1-jétől már büntetést von maga után, ha valaki zárt térben, vagy nem a kijelölt helyen gyújt rá. A törvény értelmében tilos dohányozni az éttermekben, szórakozóhelyeken, bárokban, kávézókban, illetve a buszmegállók 5 méteres körzetében. Sok helyen – hiába nyitott helyiség – csak a kijelölt helyeken engedélyezett rágyújtani. 

 
A 27 éves László 5 éve, napi egy dobozzal szív. Ennek ellenére elfogadja, hogy zárt térben nem lehet füstölni. – Szívesen gyújtottam rá egy kávézóban, de az egészen más, ha egy étteremben odafüstölnek az ember arcába, miközben étkezik. Annak idején, amikor ettem, s valaki dohányzott a mellettem levő asztalnál, szabályosan elment az étvágyam az ételtől. Egyáltalán nem bánom, hogy a szórakozóhelyeken sem lehet cigarettázni. Emlékszem, amikor egy-egy áttáncolt éjjel után hazaértem, s a ruhám tömény dohányszagú volt. Miután kimostam a göncöket, még egyszer át kellett öblíteni, mert még akkor is bűzlött.

László véleménye szerint nem kellett volna ennyire hamar bevezetni a törvényt, hanem időt kellett volna hagyni a vendéglátósoknak arra, hogy külön helyiséget alakíthassanak ki a dohányosoknak és külön a nemdohányzóknak. Minden embernek joga van a kellemes szórakozáshoz és ez a törvény a gyakorlati kivitelezést és a dohányosokat nem igazán vette figyelembe – véli.

Cigistop Vásárhelyen - GALÉRIA

A 42 éves Mária szerint igazi áldás, hogy kitiltották a dohányosokat zárt helyekről: – Fickándozott a szívem az örömtől, amikor hallottam erről a szabályozásról. Rém kellemetlen volt, hogy egy üdítőt nem tudtunk úgy meginni, hogy ne lehetett volna harapni a füstöt körülöttünk. Emlékszem, amikor néhány évvel ezelőtt osztálytalálkozónk volt és a vacsorát követően egy szórakozóhelyen folytattuk az összejövetelt. Nagyjából egy óráig bírtam a füstt, csípte a szemem, levegőhiányom volt, a bűzös ruhámról már nem is beszélve. Miután hazaértem, úgy éreztem magam, mint egy kémény, még a bőröm is füstszagú volt – vélekedett Mária, aki szerint ideje volt már, hogy megregulázzák ezt a káros szokást. – Azért, mert valaki mérgezi a szervezetét, még nincs joga egészségesen élő embereket kitenni a szenvedélyének – tette hozzá.

Cigistop Vásárhelyen - GALÉRIA

– Végre nem kell elviselnem, hogy a buszmegállóban rám fújják a füstöt – mondja a 19 éves Márton, aki szerint áldásos hatása van a dohányzás iszabályozásának: – Nem dohányzom, a füst szagát ki nem állhatom, ezért mindig rontott a hangulatomon, valahányszor bulizni mentem és csípte a szememet a füst. A barátaim mindegyike dohányzott, de a szabályozást követően – no meg a radikálisnak is tekinthető áremelkedés miatt – a legtöbb ismerősöm már leszokóban van.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. booo 2012. szeptember 19. 20:48
  „30 év láncdohányzás után 6. hónapja hogy nem szívom!
  Jelentem jól vagyok és jobban érzem magamat!
  Mindig azt hittem, sosem tudok leszokni! Háááát, most már úgy néz ki tévedtem! Soha többet nem akarok rágyújtani!
  Akár hiszik a dohányosok akár nem, aki le akar szokni az meg tudja tenni!
  Az viszont hülyeség hogy a leszokás után sokkal több pénz marad! Ugyanúgy elfolynak a forintok másra!

  Nem akarom védeni a dohányosokat, de ha már a mindenféle egészségügyi adóval megterhelt cigarettát veszi meg a bagós, legyen a dohányzók szíve joga elszívni a cigarettát megfelelő, kulturált körülmények között! Erről a mindenhonnan kitiltásról az jut az eszembe amikor elszívtam az első cigit a WC-n. Én sosem fújtam senki képébe a füstöt és olyan társaságban ahol volt nem dohányzó sosem gyújtottam rá! Kulturáltak voltak a vonatok, a dohányosoknak. Aki nem szívta annak nem volt kötelező oda ülni, aki meg cigizett az nem ült a nemdohányzóba!
  Persze meg kellett szüntetni, tűzzel vassal üldözik a dohányosokat ebben az országban! Sajnos annak ellenére hogy már nem szívom, ez a véleményem!”
 • 35. clarification 2012. szeptember 17. 23:21
  „Szerintem úgy mérgezik magukat a dohányosok ahogy akarják, vegyenek annyi dobozzal amennyivel csak tudnak, szívják ahogy nekik tetszik, csak ne fújják ki a füstöt, hanem nyeljék le! Úgy mint a piát és kész! Ja és persze a csikket, főleg az égő csikket ne hajigálják szét mindenfelé el, és akkor semmi gáz! Ez nem olyan nagy kérés!
  Szomorú látvány óvoda környékén a millió csikk . Ott lehetne büntetni rendesen.”
 • 34. nyikodimdizma 2012. szeptember 17. 07:30
  „Üdv!
  Azt szeretném jelezni hogy a kávé, tea, esetleg alkohol, vagy akár a drog nem említhető egy szinten a dohányzással. Azért mert az utcán nem kávés poharak, alkoholos üvegek, kábszeres tűk vannak eldobálva. Nem lehet métereket menni mert mindenhol cigaretta csikk van szétszórva. Az aki magába veszi ezeket nem kényszerít senkit hogy elviseljen bármit, szagot füstöt. A dohányos okádja a füstöt a környezetére.
  Az aki iszik vagy drogozik nem önti mások képébe az italt, nem kerget senkit kokainos zacskóval hogy a képébe fújja a port. A dohányzó emberek nem nézik kire fújják, hova dobják. Gondoljunk arra mikor a zárt gépkocsiban bekötve egy-két gyerek apa anya bent fújja a füstöt.
  Amíg az utcák olyanok mint a szeméttelep addig ne beszéljünk kulturált dohányzásról, és dohányosok jogairól.
  Volt cirka 40-50 évük a dohányosoknak hogy megmutassák milyen kulturáltak- elbuktak.
  Extrém példa, de most égett le egy kamion tele szalmabálákkal, mert valaki egy csikket dobott rá.
  Rengeteg tüzet okoznak stb.
  Eszük nincs, így csak a teljes szigor, tiltás, büntetés lehet megoldás.
  Várom hogyan fog működni a trafik törvény, ne lehessen dohányt venni ennyi!!!
  Lehet lázadni!!!”
 • 33. Yaqy 2012. szeptember 15. 14:51
  „19.) "Én azt gondolom, dohányzásból eredő betegség esetén, ami egyértelműen kimutatható, a gyógyszerért ne kapjanak támogatást."

  A dohányos a cigaretta vásárlásakor olyan mennyiségü adót fizet a közösbe, hogy azért minden olyan ellátás megilleti, mint bárki mást, aki ennek töredékét sem, vagy egyáltalán nem fizet adót.

  A rágó szétköpködését, a taknyos papírzsebkendő eldobását miért nem bírságolják? Károsítja a közérzetemet. Nem én használom, de én lépek bele, nekem fújja szél az arcomba. Ragozzuk még? A hülyeség határtalan.”
 • 32. bölcsleo 2012. szeptember 15. 12:24
  „a dohányosnak miért nincs joga?.....aznem ember?......”
 • 31. UtólagKapitány 2012. szeptember 14. 23:32
  „aki cigizik.....álljon arrább.....”
 • 30. anuvuk 2012. szeptember 14. 19:58
  „29.A vásárlással még nem vetted meg a jogot, hogy a nem dohányzót távozásra szólítod!”
 • 29. bölcsleo 2012. szeptember 14. 11:37
  „aki nem cigizik.....álljon arrább........”
 • 28. szatyi 2012. szeptember 13. 17:15
  „"18. Lixus_kzs 2012.09.13. 12:40
  ...több nyugat európai országban is már tilos rágyújtani..."

  Kérlek, sorolj fel néhányat, nehogy bűnbe essek, ha arra járok!”
 • 27. UtólagKapitány 2012. szeptember 13. 16:29
  „Nem kis kellemetlenséget okozna a tüdőrák kialakulása sem!”
 • 26. DMagóg 2012. szeptember 13. 15:53
  „23.eldorádó 2012.09.13. 15:07: "ez az egy, a dohányzást tiltó törvény miatt már érdemes volt a fideszre szavazni 2010-ben :-)"
  Így, van remény, hogy a passzív dohányzás okozta károsodásból is kilábalsz, helyreáll a tisztánlátásod. Jobbulást!”
 • 25. anuvuk 2012. szeptember 13. 15:31
  „Még nem teljes a cigi ellenesség! Az utcára szoruló, csikket eldobókkal nem törődik senki?!
  Le a füstszűrőt, mindenkinek van, lenne joga szipkába tenni a talpas cigit, hogy azzal piszmogni kell, annyival is kevesebbet szív. - Viszont a környezet egyből tisztább lesz, mert a sima csikk hamarabb eltűnik, elbomlik!”
 • 24. nobody13 2012. szeptember 13. 15:25
  „20-ra: Nornora, melyik országban??? Itt senkinek nincs joga az egészséghez alapszinten - lásd gyógyszerárak, olcsó vagy ingyenes gyógyszerek kritikán aluli minősége, élelmiszerárak, olcsó élelmiszerek kritikán aluli minősége (csak jó minőségű alapanyag garantálja az egészséget, a rossz olyan, mintha diesel autóba benzint tennél vagy vice versa), viszont az Amerikai Egyesült Államokéban még a boldogság kereséséhez való jog is benne van :-) Vagy költözöl vagy meghalsz :-(( Olyan betegségekben, amiket már 20 éve elfelejtettünk, vagy csak nagyon idős emberekre volt jellemző...”
 • 23. eldorádó 2012. szeptember 13. 15:07
  „ez az egy, a dohányzást tiltó törvény miatt már érdemes volt a fideszre szavazni 2010-ben :-)”
 • 22. CaptainChaos 2012. szeptember 13. 13:59
  „Én teljes tiltást javaslok, minden drogra!
  Dohány, marihuána, kávé, alkohol, LSD, kokain, tea... egykutya!”
 • 21. klj-54 2012. szeptember 13. 13:57
  „@. Lixus_kzs :
  Ez hazugság!
  Más szavakkal: NEM IGAZ!”
 • 20. Nornora 2012. szeptember 13. 13:52
  „Nie: az alapvető probléma nem az, hogy a dohányzó gyógyszerét ki fizeti. Hanem az, hogy a nemdohányzó is beszívja a füstöt, és ő is megbetegszik. És az egészséghez való jog szerencsére előbbre való, mint a dohányzáshoz való jog.”
 • 19. nie 2012. szeptember 13. 13:04
  „Én nem dohányzom, de őket védem. Elképesztő látvány a sok dohányos az utcákon., iskolák és egyéb intézetek körül. ez nem példa a gyereknek? Az egészség védelme mindenkinek magánügye. Én azt gondolom, dohányzásból eredő betegség esetén, ami egyértelműen kimutatható, a gyógyszerért ne kapjanak támogatást. Bocsánat, de a cigizők is emberek, úgy tűnik, hogy hátrányosan különböztetik meg őket”
 • 18. Lixus_kzs 2012. szeptember 13. 12:40
  „Teljes dohánytilalom kell, ennyi. Járjatok utána, több nyugat európai országban is már tilos rágyújtani. MINDENHOL!”
 • 17. Queenmargareth 2012. szeptember 13. 12:23
  „12. nobody13 2012.09.13. 10:09 Akkor elnézést, igazad van, őt nem ismerem.És természetesen igaz, hogy káros a cigi”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szél István váltotta Lázár Jánost az elnöki székben

Tisztújítást tartottak a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásnál (HTKT). Lázár Jánost Szél István, Székkutas polgármestere váltotta az elnöki székben. Tovább olvasom