Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sokan az egész lakást feldíszítik adventkor

Sokan az egész lakást feldíszítik adventkorGábor Gabrielláéknál az advent duplán ünnep: kislányuk is ebben az időszakban született. Fotó: Kovács Erika
Csongrád megye, Hódmezővásárhely - Sok család díszíti fel az otthonát az advent időszakában. Ilyenkor előkerülnek az előző években vásárolt dekorációk, mások inkább saját kezűleg készítik el a díszeket.
– A feleségem már készíti elő a díszeket. Ilyenkor óriási változást él meg a lakásunk – mondta a hódmezővásárhelyi Szenti Tibor író, helytörténész. – Az ablakra karácsonyi mintás függönyök kerülnek. Ugyanabból az anyagból készültek a széktakaróink is.

A feleségemnek most volt a születésnapja. Mikulásvirágot kapott. Az asztalra kerül, ami szintén arra emlékeztet bennünket, hogy közeleg a karácsony.

A házaspár csendesen ünnepli az adventi vasárnapokat. – Egyházi szempontból vegyes házasság a miénk. A nejem református, akárcsak édesanyám volt, én pedig római katolikus vagyok. Mindkét vallási felekezethez kötődünk. Adventvasárnaponként reggel a katolikus templomban hallgatjuk végig a misét, majd délelőtt a református istentiszteletre megyünk. Sok telet megéltem már, 77 éves vagyok. A tapasztalatom az, hogy az év ezen időszakában van egy bizonyos biológiai leépülés, ami az én fiatalkoromban még jobban érezhető volt. Akkor november végén már láttunk havat, zord hidegek voltak. A fény is sokkal kevesebb. Mi pedig várunk. És ebben az időszakban a kis Jézus születése az első olyan fény, amibe bele lehet kapaszkodni. Ő jelenti a reményt. Mi így éljük meg az advent időszakát.

Asztalos Krisztina sminkmester otthona ilyenkor aranyba és pirosba öltözik.

– Nekem ilyenkor több a munkám. Igazán csak karácsonykor jut idő egy kis pihenésre. De a pörgésben is keresem, hogy minél több időt tölthessek a családommal. A lakásunkat leginkább arany és piros színű díszekkel tesszük ünnepváróvá. Az angyalkák állandók, minden más évről évre változik. A legtöbb dísz saját kezűleg készül, amiben a kisfiam is szokott segíteni. Ha a munkánk engedi, a férjemmel és a gyermekemmel együtt töltjük a vasárnapokat, van, hogy fürdőbe is eljárunk. Egy porszívós dobozban őrzöm az adventi kellékeket – mondta Rádi Józsefné.
 

A hódmezővásárhelyi asszony már nagyon várta ezt az időszakot. – Valósággal kiéheztem a színes fényekre. Kell egy kis csillogás. A konyhába és a szobába is teszünk fényfüzért. Szerencsére évek óta bírják a strapát. Az angyalkáim is a helyükre kerülnek. Minden évben veszek legalább egy újat. Idén egy furulyázó, hosszú ruhás angyalra esett a választásom. 1200 forint volt. A férjem a szaloncukrokért várja az adventet. Minden ízből veszünk pár szemet, abból nassol meccsnézés közben. Mikulásvirágot is veszünk minden évben, most nagyon akciósan, 500 forintért jutottunk hozzá.

Gábor Gabrielláék házuk utcafronti ajtajára is tettek díszt. – A csengőnket egyszer már meglovasították. Régebben az ablakra tettünk kültéri világítást, azt meg elvágta valaki. Úgyhogy arról lemondtunk. Az ajtódíszt szerencsére békén hagyták. Már négy éve megvan. A fiatalasszony és férje legemlékezetesebb adventje tavaly volt. Maja, a kislányuk akkor született.

– Amíg aludt, feldíszítettem a szobát és a konyhát. Hatalmas volt az öröme, amikor meglátta a fényfüzéreket, a csillogó díszeket – mesélte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyfényben a Kankalin

Aranyfényben a Kankalin
Aranyminősítést kapott a Kankalin Közhasznú Néptánc Egyesület a dévaványai országos néptáncversenyen. Tovább olvasom