Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Sokan falják a kilométereket az új vásárhelyi futópályán

Hódmezővásárhelyen sokan választják sportolási lehetőségnek a futást. Vajon mennyire elégedettek az október 4-én felavatott futópályával a vásárhelyi kocogók?
Nagy népszerűségnek örvend a futók körében a Török Sándor Strandfürdőnél létesült gumiborítású pálya. Nem csoda, hiszen az 530 méteren minden feltétel adott az egészséges kocogáshoz: a gumiborításnak köszönhetően nem fájnak az ember izületei, nem terheljük a térdet és a bokát, sokkal könnyebb a futás, mint aszfalton vagy füves terepen. Ráadásul az ember látja az „alagút végét", könnyebben tudja mérni, hány méter van még a célig.

Mint azt korábban megírtuk, a hárompályás rekortánpálya ingyenesen használható, de, ahogyan a használati utasításként elhelyezett tábla figyelmezteti is a sportolni vágyókat, a szabályokat be kell tartani: gépkocsival, kerékpárral ráhajtani, szöges cipővel felkarcolni tilos, ahogyan beszennyezni is. Sajnos ezt nem mindenkinek sikerült eddig megfogadni, hiszen a futópálya Ady Endre út felőli végén máris behorpadt a pálya valószínűleg egy tolató autó miatt.

Sokan falják a kilométereket az új vásárhelyi futópályán - GALÉRIA

Meghitt találkák a Libás lánynál

A futópálya éppen a Libás lány elnevezésű szobor közelében fordul meg, mely évtizedek óta ismerkedési hely a vásárhelyi fiatalok számára. Ki ne emlékezne a Délvilág régi társkereső rovatára, melyben az ismerkedni vágyó fiatalok az első randevú helyszínéül a Libás lány melletti padokat jelölték meg? Nos, ez ma sincs másképp, ezért aki erre kocog diszkréten sietősre fogja a dolgot, gondosan tanulmányozva a futópálya gumiborítását.  

Könnyű volt rájönni a hibára - tudtuk meg az egyik kocogótól -, hiszen a keréknyomok a parkolóból egészen a futópálya hurkáig kivehetőek. Több, a pályát használó sportoló panaszkodott már az elmúlt napokban, hogy kiment a bokája az észre nem vett horpadásban, este ugyanis nincs kivilágítva a pálya, csak a közvilágításból jut némi fény a futók feje fölé. A pálya felületét néhol őszi falevelek tarkítják. Ez olykor zavaró, mert a nedves levél csúszik, veszélyes lehet alkonyattól. Két tábla is figyelmeztet a futópálya helyes használatára, de ez kevés: tűsarkú cipőt viselők és babakocsit tolók is kipróbálták már a pályát - meséli tapasztalatait Szíver Edit, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás Tanszékének tanársegédje, aki heti három alkalommal az új futópályán vezeti le a feszültséget 8-8 kilométert lefutva. A fiatal tanársegéd szeret futni, pulzusmérőt is visz magával. Eddig a Kertváros hepe-hupás járdáin, illetve a kerékpárúton rótta a köröket, ám az új pályán határozottan könnyebb mozogni - tette hozzá.

Sokan falják a kilométereket az új vásárhelyi futópályán - GALÉRIA

Egy vaskorlát zárja le az utat a kocogók elől az Ady Endre út felőli hurok irányába - talán a behorpadt szakasz miatt. Néhány esti sportoló tanácstalanul toporog előtte, majd kikerülik, vagy előtte visszafordulnak, de olyan is akad, aki egyszerűen megemelve a korlátot, végigfut a hurkon is.

A sikertelen tolatás következményétől eltekintve a pálya remek, amit mi sem bizonyít jobban, mint a futók száma: a délutáni órákban egyszerre átlagosan 10-20 vásárhelyi „falja a kilométereket", később akár 30-an is kapkodják a lábukat az új pályán, nagyjából a 20-30-as korosztály képviselői.

Sokan falják a kilométereket az új vásárhelyi futópályán - GALÉRIA

Napközben a testnevelésórák színtere is a pálya- tudtuk meg két középiskolás sráctól, akik ottjártunkkor második alkalommal látogattak ki a pályára, hiszen a testnevelés órai 1000 méteres felmérés alkalmával már volt szerencséjük az új sportlétesítményhez. Kiss Attila és Ötvös Márk, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény 10/A osztályos tanulói. Bemelegítésük közben elmondták, a futópályán jó futni, nem fáradnak olyan könnyen el, mint betonon vagy salakon futva, mondhatni kellemes élmény - számolt be Máté, aki azt is elárulta, hogy a gyógyúszás mellé kitűnő kiegészítő sport a futás. Attila büszkén mesélte, hogy most is mérik futásuk idejét, ő az 1000 métert 3 és fél perc alatt futja le.

Kevesli a pályahasználatra vonatkozó táblák számát a Zoltánként bemutatkozó informatikus is. Szerinte nemcsak a pálya két végére, hanem a Bartók sétány mentén végig hasznos lenne pár figyelmeztető tábla.

Sokan falják a kilométereket az új vásárhelyi futópályán - GALÉRIA

A pályát rendszeresen használókba felmerül a kérdés: az őszi hűvös estéken jól beöltözve érnek a pályára, de amint futni kezdenek, melegük lesz, vetkőzni kell. De hová tegyék a kabátjukat, a pulcsijukat? Van, aki rendszeresen az egyik közeli aknafedélre teszi. Egy fogas-szerű létesítmény a pálya két oldalán megoldaná a problémát.

Olvasóink írták

 • 15. Laura82 2013. július 20. 18:41
  „Szegeden is van valami hasonló salakos futópálya valahol?”
 • 14. tobaccoroad 2012. november 02. 11:02
  „Ne foglalkozzatok boo féle kötekedő szájberprasztokkal,nagyon jó futópálya sokan is használjuk és kész”
 • 13. xenopus 2012. november 01. 21:21
  „Annyi pénzért amennyibe ez a felesleges csatorna befedés került, tellett ilyen pályára.”
 • 12. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. október 31. 17:28
  „10. vajlingroka
  köszi!”
 • 11. zero 2012. október 31. 13:56
  „Szerintem személyi edző is kéne minden futónak.”
 • 10. vajlingroka 2012. október 30. 07:39
  „8. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012.10.29. 17:39: írtam már, de nem fáradság: ha jól tudom, eredetileg csak 1 db visszafordító volt betervezve, de kivitelezés közben változott a terv és mindkét végén lett kanyar. Ez toldotta meg az eredeti 500 métert további 30-cal.

  9: booo: a stadion továbbra is nyitva van. ez egy SZABADtéri pálya, SZABADidő eltöltésére. Nem kötelező futni, és végképp nem kötelező ITT futni. Egy barátom évekig kifutott Mártélyra, ha sportolhatnékja támadt. Pedig az az út sincs kivilágítva... Én világ életemben gyűlöltem futni, de eljátszottam a gondolattal, hogy lehet, ki kellene próbálni ezt a pályát. Na ez az eredmény”
 • 9. booo 2012. október 29. 19:27
  „Istenért sem akarok senkit megbántani de:
  Véleményem szerint nem csak megépíteni kell egy ilyen pályát, hanem üzemeltetni is. Igaza van az előttem hozzászólóknak, egy igényes pályához hozzátartozik egy olyan hely(-iség) ahol le lehet tenni a ruhákat. Természetesen az is jogos, hogy ki kellene világítani a pályát, esetenként a sötétben balesetveszélyes is lehet.
  De legfőbb aggályom az, hogy az ilyen sportlétesítmények inkább a STADION keretein belül kellene hogy működjön.
  Üljön bringára a sportolni vágyó, kulturált körülmények között öltözőben tud öltözni, kivilágított, gondozott pályán tud mozogni, edzeni. Majd edzés végén esetleg le is tud tusolni szintén kulturált körülmények között.

  Most felteszem a nagy kérdést!

  Ha valaki lemegy ide futni és "rájön a szapora" hol tudja elintézni kis vagy nagy dolgát? Melyik fa alatt?”
 • 8. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. október 29. 17:39
  „Az 530 métert a mai napig nem értem, fölvilágosítana valaki?
  A zöld pólós csajjal minden ok.. de azért nem az az "utcán visszafordítós" fajta XD”
 • 7. Lázárhelyi 2012. október 29. 15:53
  „Hát, ha ezért kellett a csatornát lefedni, akkor talán ez (még így világítás nélkül is) Európa legdrágább futópályája.
  Hasznosabb lett volna befedni a csatornát a mérleggyár és a Tesco között, nagyon forgalmas és a gyalogosok a kerékpárosokkal együtt kénytelenek használni. Visszatérve az új futópályához, nem azért mentek rá kerékpárosok, gyalogosok is mert a futókat akarták bosszantani vagy akadályozni, hanem azért mert a mellette egykor szebb napokat megért járda gyakorlatilag nem létezik.”
 • 6. markusj77 2012. október 29. 15:23
  „Ezen az oldalon is ott van a zöld pólós ifjú futó hölgy, felülről a 3. képen. Remélem olvassa, és pozitívan fogadja a meghívást a rovatba! :-) Ilyen, sportos lányok kellenek oda!”
 • 5. markusj77 2012. október 29. 15:02
  „A galériában a 7. képen lévő, zöld pólós, fekete nacis, sportos hölgyet várjuk a nap szépe rovatba! :-) Alighanem nagyságrendekkel jobb lenne, mint a mai leányzó... :-)”
 • 4. rekontra 2012. október 29. 12:42
  „A SZVSE pályát ingyen lehet használni , igaz nem rekortán.”
 • 3. tüsök 2012. október 29. 11:53
  „Remélem a kutyákat is ott sétáltatják :)”
 • 2. kispacni 2012. október 29. 11:10
  „Nagy szükség volna Szegeden is. Gyakorlatilag itt van egy egyetemi város, amelyben nincs sem megfelelő uszoda, sem futó-kocogó hely.
  A létező uszoda gyakorlatilag csak normál emberi időponton kívül van nyitva a városiak számára ( a körülményekről pl. öltözők szinvonala, normális hőmérséklet ne is beszéljek), futópálya pedig egyáltalán nincs. Ami használható volna, gyakorlatilag a kutyások miatt szintén használhatatlan. Gyakorlatilag egyik Tisza part sem (sem a város felletti sem a város alatti töltés szakasza) használható kutyariasztó nélkül. Vagy pesrze csak azzal a kockázattal, hogy egy bősz kutyagazda rád ne rontson, ha pofán rugok egy rám ugró ebet.”
 • 1. Lixus_kzs 2012. október 29. 09:41
  „Nem ártana akkor bekeríteni valami kis jelképes kerítéssel, mint a játszótereket, hogy ne tegyék egyből tönkre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bereczki Róbert - Ilyennek szeretlek, Vásárhely!

Bereczki Róberttel a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda előtt beszélgettünk.
Tovább olvasom