Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Sokan fordulnak a külterületi koordinátorokhoz Vásárhelyen

A legtöbben segély vagy valamilyen városi támogatás reményében fordulnak Vásárhely külterületi koordinátoraihoz. Az öreg-kishomoki Markóék házára már ráfér a tatarozás. A télen beázott a tető, illetve egy nappalit és egy fürdőszobát is ki szeretnének alakítani a tulajdonosok.
– Itt alakítanánk ki a fürdőszobát – mutatja Markó Istvánné, karjában a legkisebb fiával, Péterrel. Fotó: Tésik Attila
Korábban már írtunk arról, hogy a január elsején munkába állt vásárhelyi külterületi koordinátorokat elsősorban különféle segélyek, támogatások ügyében keresik fel a külterületen élők. Így volt ezzel az öreg-kishomoki Markó Istvánné, mikor Saja Mária fogadóóráján járt.

– Hat esztendeje költöztünk a Pap- és a Nyári-dűlő sarkán lévő házba élettársammal, illetve két fiammal és unokámmal. A félig vályog-, félig téglafalú két épület fölött már eljárt az idő, tatarozni kéne. De sajnos nincs annyi pénzünk – mondja a háziasszony. Télen a főépület teteje több helyen is beázott. A sérült palákat csak részben sikerült kijavítani, teljes tetőcserére lenne szükség.

Markó Istvánné elmondta, hogy a két férfi, vagyis élettársa és a Csongrádon kollégista, kőművesnek tanuló nagyfia, a 18 éves Zoltán amit tud, maga megcsinál. Így spórolni tudnak, mert nem kell mindenhez szakembert hívni.

– Jelenleg nincs fürdőszobánk. A tisztálkodást a konyhához tartozó kis étkezőben oldjuk meg. A nagyoknak a nagy, a kicsiknek a kis kádat hozzuk be. Vizet a gázon melegítünk – folytatta. A nagyházban hátul két szobában laknak. Az előtér most igen romos állapotban van, hiszen a hólé rengeteg kárt tett az idős falakban. Azt tervezik, hogy itt egy nappalit, valamint egy fürdőszobát alakítanak ki. Ehhez viszont sok pénzre lenne szükség. A háziasszony rövid számolgatás után közölte, hogy öten durván 135 ezer forintból élnek havonta. Ennyiből félretenni nem nagyon lehet, ezért kereste fel segítségért a koordinátort.

– A vásárhelyi önkormányzattól egy pályázó maximum 500 ezer forint lakáscélú támogatást kaphat. Markóék nemrég adták be a kérelmüket. Sajnos az első körből kimaradtak, s még a felújítás költségvetése sem készült el. Ha minden jól megy, akkor jövő tavasszal kaphatják meg a segélyt – nyilatkozta Saja Mária külterületi koordinátor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jusztina néni saját tehetségét gondozza

Gyerekkorában, a háború idején szántania is kellett, később, a tsz-ben is férfimunka jutott neki… Tovább olvasom