Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Sokan kérik az ingyenes ebédet

Hódmezővásárhely - Az önkormányzati, átmeneti segélynek minősülő, egy évben két hónapig adható ingyenes ebédet jelenleg 100-an veszik igénybe Vásárhelyen. A rendszer április 15-étől működik, és abból indult ki, hogy a pletyka szerint a kiosztatlan ételt a Hód-Menza Kht. dolgozói hazavitték.
Lázár János polgármester utasítására a városi tulajdonú Hód-Menza Kht. április 15-étől naponta maximum 250 adag ingyenes ebédet oszthat ki a rászorulóknak. Ezt a lépést az indokolta, hogy a város első emberének tudomása szerint addig a „maradékot" a kht. dolgozói vitték haza.

Egy köztisztviselő is panaszkodott, aki jeggyel szeretett volna ebédelni, de azzal fogadták: már elrakták az ételt, ezért nem tudnak neki adni. Ezzel szemben a cég névtelenséget kérő dolgozója azt mondta: a főzőhelyekről lehetetlen bármit kivinni, az elkészült ételeket mind kiszállítják az elosztóhelyekre.

A már említett 250-es számot úgy határozták meg, hogy a Hód-Menza öt főzőhelyen készít ebédet – tanítási időben összesen napi 6000-et óvodáknak, iskoláknak, szociális intézményeknek és a kórháznak, nyáron ennek kevesebb mint a felét –, és helyenként 50-50 adaggal kalkulálhattak. Ez azokra vonatkozik, amit nem visznek el, és a hatósági követelmények alapján biztosíthatják a rászorulóknak. Az ingyenes ebéd átmeneti segélynek minősül, és egy évben legfeljebb kétszer egy hónapig vehető igénybe – tudtuk meg Göbl Vilmostól, az önkormányzat sajtóreferenséről. Az igények a népjóléti csoporthoz futnak be, ahol az illetékesek folyamatosan bírálják el azokat.

A nyári gyermekétkeztetésnél is hosszú a sor. Fotó: Tésik Attila
A nyári gyermekétkeztetésnél is hosszú a sor.
Fotó: Tésik Attila

Jelenleg mintegy 100-an élnek ezzel a lenhetőséggel, de hetente átlagosan újabb 10-15 kérelem érkezik: ez is nagy segítség a családoknak. Utóbbit a Cseresnyés-kollégiumnál (oda 55 főt várnak naponta ebben a hónapban) többen elmondták, de nevüket, arcukat nem vállalták, az ember nem szívesen dicsekszik a nyomorával.

A nyári ingyenes gyermekétkeztetés is népszerű, tavaly 700, idén 1204 gyerek ebédjét biztosítja a város – az önkormányzat által benyújtott pótigénynek köszönhetően – június 22-étől augusztus 24-éig, vagyis majdnem a teljes nyári szünet idejére. – A lányomnak viszem, aki egyedül neveli az unokámat – közölte az ételhordóval sorban álló 71 éves Rozmann István. – Ez is sokat jelent a családnak, jó, változatos az étel, és mindig van valami desszert.

Olvasóink írták

 • 9. skid 2009. október 09. 22:04
  „Érdekes, és mindig sok cigót látok vadiúj autókkal, amikor elmegyek az ingyen ebédosztás előtt. Hogy is van ez tisztelt városvezetés?”
 • 8. Írástudatlan-Tdi. 2009. augusztus 05. 11:41
  „misty.cum! Ha nem érdekel a válaszom akkor mi a fenéért reagáltál a hozzászólásomra? ...... Én nem igen szeretem a pólgármestert. .... Egyépként nem az irígység beszélt belőllem ha nem hogy még oda is bekígyózott a korupció. Ha nem érted a hozzászólásom lényegét akkor maradjál csendben és ne betegezzél le engemet. <moderálva....>”
 • 7. cipész 2009. augusztus 05. 08:08
  „Na majd rádöbbentek, hogy mi is megy itt a szülő városunkba. Itt nem az irigység beszél az emberekből, csak ami mocskosság azt nem tudják az emberek becsukott szemmel nézni. Aki azt írta, hogy irigy lehetséges nem tudja mi az, hogy munka és nélkülözni, és azok viszik ki a pénzt a városból, aki műköröm nyugati kocsi festett haj, edzőterem na meg az anyám tyúkja.Ej mi a kő tyúkanyó....Na ezeknek nem adnék semmit. Van olyan emberke, körbe rakta az asszonyt gyerkőccel erre ő se dolgozik, ingyen ebéd, ingyen könyv nyaralás, drága ajándékok....
  Minket még arra tanítottak, hogy annyi gyereket vállaljon az a "paraszt" amit el is tud tartani.Tehát nem irigyek az emberek.”
 • 6. totya66 2009. augusztus 05. 00:13
  „"250-es számot úgy határozták meg, hogy a Hód-Menza öt főzőhelyen készít ebédet "
  És hogy ne keljen olyan sokat osztani ezért az egyiket bezáratja a Nagyúr, bár lesz ebéd de csak fizető vendégeknek és nem ott főzik.
  Az előző hozzászólásokhoz, Lázárt nem lehet elzavarni ő már 26 évesen olyan népszerű volt és olyan sokat tett a városért hogy fölényesen győzött a választásokon, a 2 patrónusa pedig idegosztályra került, a következő választáson már ők sem tudták leváltani de miért dugták be? Ja tudom azért mert úgy volt fiam azt csinálod amit mondunk.”
 • 5. misty.cum 2009. augusztus 04. 20:30
  „"..-Tdi."

  <moderálva sértő>
  Az a bajod, hogy te nem vihetsz ingyen ebédet? Netán nem vagy rászorult, vagy csak annyira gyűlölöd a polgármestert, hogy képes vagy ennyi baromságot összehordani? Ezek költői kérdések voltak, és nem érdekel a válaszod!
  Nagyon sajnállak, hogy még mindig itt tartasz.”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. augusztus 04. 19:56
  „Biztosan nagyon kevés a rendőrkapitányi illetmény. Igaz amit produkál még az is nagyon sok neki érte.Természetesen mint mindenhová ide is beférkőzött már a kórupció. Én még azt is elképzelhetőnek tartom hogy még Kallai is meg még a többi Vásárhelyi elitt a rászorúltság indokán ingyen zabál. Igaz a Lázár diktatúrában csak is a kórupció és az elnyomás érvényesűlhet.Reméljük akövetkező választáson sikerűl majd valami nórmálisabb pártfüggetlen pólgármestert választanunk.Hajrá Vásárhely!”
 • 3. Vöröske 2009. augusztus 04. 17:04
  „Saját szememmel láttam.Láttam azt a sok "rászorultat" ahogy sorba álltak a polgármesteri palotában a földszinten.Körülbelül a 40 % volt az aki tényleg rászorul az ingyen ebédre,az meg lesütött fejjel állt sorba.”
 • 2. cipész 2009. augusztus 04. 16:40
  „Vöröske ne hülyéskedj Igaz? Pedig Lj legjobb....”
 • 1. Vöröske 2009. augusztus 04. 16:05
  „A kedves rendőrkapitányunk lánya is sorban állt az ingyen étel jegyekért a polgármesteri hivatalban,mert annyira rászorult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt csimpaszkodnak kicsik és nagyok a kalandparkban

Mártély - Nem csupán a gyermekek körében örvend nagy népszerűségnek az egy hete felavatott mártélyi kalandpark. Tovább olvasom