Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sokan titkolnák cigányságukat

Egyik vezetőjük szerint 1200 cigány él Hódmezővásárhelyen, másvalaki hatezerre teszi a romák számát. A városban nem nő a kisebbség önazonosságtudata: a 2001-es népszámláláskor csak 340-en vallották magukat romának, míg a mostani önkormányzati választások előtt csak 115-en iratkoztak fel a kisebbségi listára. Az egyik vezető szerint a cigányok régi tapasztalata az, hogy nem jó fölkerülni semmilyen listára.
Cigánybál Vásárhelyen. Itt senki sem titkolja származását. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyen – legalábbis papíron – egyre kevesebben vallják magukat romának. Míg a legutolsó, azaz a 2001-es népszámláláskor 340-en mondták a cigány etnikumhoz tartozónak magukat, addig a helyhatósági választások előtt csak 115-en iratkoztak fel a cigány kisebbségi választói jegyzékre. A helyzet különös: a vásárhelyi cigányok valós lélekszámát még az évek óta őket képviselő politikusok is eltérően becsülik meg.

Csanki István, a volt kisebbségi tanácsnok, aki cigányokat is tud felmenői között, a helyi romák lélekszámát 1200-1500 közé teszi. Mint mondta: nem csodálkozik azon, hogy a cigányok kis számban vallják magukat a legnagyobb kisebbséghez tartozónak, hiszen bizonytalannak tartják a belpolitikai helyzetet. Tapasztalatai szerint tartanak attól, hogy ha valamilyen listára iratkoznak, akkor majd valamikor ez alapján ismét „összeszedhetik" őket, ahogy erre volt már példa a történelemben.
Csanki István úgy véli, ennek ellenére rövid távon sokaknak előnyük származhat a cigányságukból, hiszen a jó tanuló roma gyerekek a különböző alapítványok segítségével jóval több ösztöndíjat kaphatnak, mint a többséghez tartozók.

Irhás József, a cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke, a Lungo Drom megyei szervezetének jelenlegi elnöke, s a Vásárhelyi Béla Cigány Művészeti Egyesület vezetője úgy véli, még élénken él a cigányság körében az az összeírás, amely alapján 1944-ben kényszermunkára és koncentrációs táborba vitték nagyszüleiket, szüleiket. Az idősebbek jól emlékeznek az 1950-es években lezajlott, karhatalommal biztosított, úgynevezett kényszermosdatásokra is. Ezért húzódoznak a listákra való feliratkozástól. Irhás maga 4500-ra becsüli a vásárhelyi romák számát.

Nő a romák száma

A rendszerváltás idején tömegesen szorultak ki a cigányok a munkaerőpiacról, s a helyzetük romlásával egy időben fokozatosan erősödött a roma özanosság tudatuk – az országos tendenciákról ekképpen számolt be a Magyar tudományos Akadémia Szociológiai kutatóintézete. Adataik szerint, míg a1990-ben a környezetük által cigánynak tekintett személyek 32 százaléka, azaz 143 ezren vallották magukat romának, addig a 2001-es népszámlálás idején ezt a szám 33-34 százalékra, azaz 190 ezer főre emelkedett.

A politikai helyzetet okolja Sztojka László, a cigány kisebbségi önkormányzat jelenlegi elnöke. Szerinte a romák elsősorban attól tartanak, hogy származásuk miatt hátrányba kerülnek a munkavállaláskor. Pedig számukra is a munka, illetve a lakás a cél. Úgy véli, körülbelül 5-6000 roma él Vásárhelyen, de sok a vegyes házasság is. Téves a cigányokról alkotott, a közgondolkodásban meglévő általánosító kép is, hiszen többségük éppen úgy igyekszik dolgozni, és tanulni, mint bárki más. Ráadásul egyre jobban növekszik az értelmiségivé vált, diplomás romák száma is.

Egy lapunknak csak névtelenül nyilatkozó, magát erős roma gyökerekkel rendelkező polgárnak valló helybeli úgy látja, a vásárhelyi cigány családok egy része igyekszik asszimilálódni a többséghez. Ennek az egyik jele, hogy nem vállalják származásukat a nyilvánosság előtt. Köszönhetően nem cigány édesanyjuknak vagy édesapjuknak, egy részükről már nem is tűnik szembe, hogy roma őseik voltak. Ráadásul már elhagyták a cigányokra jellemző öltözködési vagy ékszerhasználati szokásokat is. Igaz, rögtön hozzátette, hogy a fiatalok másik része viszont alkalmazkodik ugyan, de büszkén vállalja származását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst ölte meg a 20 éves Ferit

Holtan találta húszéves testvérét egy hódmezővásárhelyi nő. A 20 éves Lencse Ferenc szobájában… Tovább olvasom