Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sokkoló színházi előadás a drogról

Hódmezővásárhely - A fiatalokra leselkedő veszélyek közül a kábítószer az egyik legkomolyabb. A diszkókban, házibulikon beetetett fiúk, lányok könnyen függővé válhatnak, tönkremehet az életük, belehalhatnak a drogozásba. Erre próbált figyelmeztetni a szegedi Mentőöv csoport előadása Vásárhelyen.
A Cseresnyés-kollégium ebédlője zsúfolásig megtelt, legalább 200 fiatal várta – az egészségfejlesztő hetek keretén belül – a Drogcédula című, drogról szóló színházi előadást. ácz Tibor mentőápoló, egészségpedagógus és csapata, a Mentőöv szemléltette az elmondottakat. Egy kábítószeres tini utolsó félóráját mutatták be, aki a marihuánás cigaretta elszívása után az iskolai vécében még vénásan „rátöltött" egy keményebb anyaggal. Az előadást sokkoló hangok és képek kísérték, pisszenés sem hallatszott. Ádám, akiről a kitalált történet szólt, meghalt a kiérkező mentősök kezei között, tehetetlen édesapja, tanárai és iskolatársai szeme láttára. Pedig csak – milyen gyakori indok ez – menő szeretett volna lenni, nem akart kilógni abból a társaságból, ahová tartozott. Falkaszellem. Az EKG-monitoron futó egyenes vonal, és a kórházsorozatokból jól ismert hang jelezte – vége. Az élete véget ért, mielőtt elkezdődött volna. Hazánkban a 14-20 évesek 13-14 százaléka bekerül valamilyen intézetbe, és kimutatható a szervezetében a drog. A bemutató után a fiatalok egy darabig csendben ültek, majd özönlöttek a kérdések. Mi két srácot faggattunk.

Élethű előadás a Cseresnyés-kollégiumban. Fotó: Tésik Attila
Élethű előadás a Cseresnyés-kollégiumban.
Fotó: Tésik Attila

– Az esetleges bizonytalankodóknak is sokat segített – mondta a 16 éves Vincze Tibor –, nagyon meggyőző, sőt sokkoló volt. Jómagam még füves cigit sem szívtam, és nem is fogok, hülyeségnek tartom. – Érdekes és figyelemfelkeltő volt a történet – fogalmazott a 15 esztendős Bertus Dávid –, és egyértelműen amellett szólt, soha ne próbáljuk ki a legenyhébb kábítószert sem. Mondjunk nemet, ha buliban, diszkóban megkörnyékeznek vele. Senki sem akar meghalni...

Olvasóink írták

  • 1. efje 2009. január 27. 02:06
    „Rendben van. A kemeny drogokat, szintetikus szarokat tenyleg felejtse el mindenki! A fuves ciginel azonban vannak rosszabb dolgok, amiket azonban nem tilt a torveny. Tuti nem lesz jo vege ha mondjuk alkoholista vagy jatekgepfuggo lesz a gyerek. A csaladi tragediak egy reszenel ez all a hatterben. Lasd baktoi ügy.
    A sok szines cukorka- automatat is el kene felejteni, mert kiderult hogy agycella halalt okoz az osszes mesterseges szinezeket tartalmazo termek es pont a kicsik a legveszelyeztetebbek. A kulonbozo vegyszerekkel adalekolt dobozos cigikrol nem is beszelve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tárlat nyílt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Három tárlatot is nyitottak ma délben a vásárhelyi Alföldi Galéria földszintjén.… Tovább olvasom