Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sorban álltak a susáni szűrésen

Sorban álltak a susáni szűrésenTóth Lajosné Rózsika örült, hogy az érszűkület-rizikóvizsgálatának eredménye jó lett. Fotó: Imre Péter
Hódmezővásárhely - Sokan megjelentek Vásárhelyen, a susáni Szabadság Olvasókörben első ízben rendezett szűréseken, amelyet az EVP-Egészségfejlesztési Iroda tartott. Akadt, akit elkísértek, és olyan is, aki lánya kérésére vetette alá magát a vizsgálatoknak.
– Kíváncsi voltam az egészségi állapotomra, szerencsére kellemetlen meglepetés nem ért, rossz hírt nem közöltek, tűrhető az állapotom. A cukorbetegségemről tudtam – közölte már a kerékpárjánál szedelőzködve Galyas Mária.

A susáni Szabadság Olvasókörben tegnap délelőtt szűrővizsgálatokat végeztek a vásárhelyi EVP-Egészségfejlesztési Iroda munkatársai. Volt vércukor- és koleszterinszint-mérés, néztek testtömegindexet. Érszűkülettel kapcsolatos rizikóvizsgálatot végeztek, négy végtagos vérnyomásméréssel, annak értékeiből következtetve a kialakulás veszélyére. A 45 év feletti nőknél nézték a csontsűrűséget, a férfiaknak a prosztata megbetegedésének kockázatát.

– Ahhoz képest, hogy 83 éves vagyok, nem panaszkodhatok az eredményeimre. Figyelek is magamra, igyekszem minden vizsgálatra, szűrésre elmenni, hogy napra pontosan tisztában legyek az állapotommal – mondta Petrik Lászlóné Lídia a vércukor- és a koleszterinszint-mérés után.
 
Petrik Lászlóné Lídia vérvételen, a vércukor és koleszterinszint-mérésen. Fotó: Imre Péter
Petrik Lászlóné Lídia vérvételen, a vércukor és koleszterinszint-mérésen. Fotó: Imre Péter

– Jó lett az eredménye – mondta Dinnyés Edit, az érszűkület-rizikóvizsgálatnál a 70 éves Tóth Lajosnénak. – De jó! Köszönöm – reagált Rózsika, majd sorolta: már minden állomást végigjárt, a csontsűrűsége megfelel az európai átlagszintnek, a vérnyomása ugyan magas volt, mert reggel nem vette be a tablettát.

– Azért is örülök az eredményeknek, mert nem szoktam szűrésekre járni, csak laborba, évente egyszer. Erre azért jöttem el, mert kedvezett a helyszín, a környéken élek – mondta. Gallyas Ferenc nem látja értelmét az ilyen szűréseknek, de lánya kedvéért ezúttal kivizsgáltatta magát.

Éppen az eredményeket böngészte, amikor odaléptünk hozzá: – Nézze, a haskörfogatom 112 centi, 102 lenne a jó. De nem zavar, együtt tudok ezzel a többlettel élni – jelentette ki Ferenc. Sipter Olga el is kísérte 79 éves édesanyját, Angyalkát. – Rendszeresen jár ellenőrző vizsgálatokra, odafigyel a megelőzésre, ennek részeként otthon is mindig mérjük a vércukrát és vérnyomását – árulta el Olga.

Negyvenkilencen vettek részt az egészségszűrő napon, súlyos, előrehaladott betegséget nem értek tetten az EVP-Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, átlagosnak mondták az eredményeket. Tipikus volt, hogy a testzsírszázalék, vagyis túlsúly magas volt – mondta Szántai Zsanett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vas Zoltánnak hívják az igazi Mikulást

A Mikulás-iparág évről évre fejlődik Csongrád megyében. Bérelni lehet, házhoz jön, ajándékot ad át,… Tovább olvasom