Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Sörözés az utcán: 25 ezer

Hódmezővásárhely - Csokorba gyűjtötte a vásárhelyi közgyűlés a társadalomra nem veszélyes, de a közösséggel ellentétes magatartásformákat, amelyek helyszíni bírsággal sújthatók. 25–30 ezer forintot fizethet, aki a bolt előtt sörözik, a játszótéri kutyasétáltatás 30 ezerbe kerülhet.
25–50 ezer forintba kerülhet egy közterületen (nem kerthelyiségben) legurított sör. Kocsmák, boltok előtt is tilos szeszes italt fogyasztani – derült ki a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen, a tiltott, közösségellenes magatartásról szóló rendelet tárgyalásakor. Makó András aljegyző arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a törvényi változásokkal az önkormányzatok helyi rendeletben szankcionálhatják azokat a magatartásokat, amelyek a társadalomra ugyan nem veszélyesek, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétesek. Első körben helyszíni bírsággal sújthatók, ennek összege 10–50 ezer forint. Ha az állampolgár 8 napon belül nem fizeti be a sárga csekkjét, jön a közigazgatási eljárás, -bírság – akár 150 ezer forintért.

Kódexjelleggel összefoglalták a képviselők, melyek „a közösségi magatartásformákkal" össze nem egyeztethető cselekmények. Az a tulajdonos például, akinek otthonán nincs házszámtábla, 25–50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot fizethet. Ugyanennyi az utcanévtábla, információs tábla rongálása is. A szájkosár, póráz nélkül játszótéren kutyát sétáló gazdik sem járnak jobban, nekik 30–50 ezer forint a helyszíni bírság. Ha valaki a város bel- és külterületén kommunális és termelési hulladékot éget a szabadban, 5000-től 50 ezerig fizethet. Őshonos növények, állatok elpusztítása esetén 30–50 ezer forintig kell a pénztárcába nyúlni. Aki más kukájában helyezi el a szemetét, 50 ezer forint helyszíni bírságra számíthat, ha tetten érik. Ha nem, és kideríthető, kié a hulladék, jön a közigazgatási bírság. Azok, akik nem megfelelően gyűjtik a zöldhulladékot, 10–50 ezer forintos helyszíni bírságot kapnak. A Borz és a Szél utcaiak is – hívta fel a közgyűlésen az ott élők figyelmét Lázár János polgármester. Mint arról korábban szó volt, a környék lakói előszeretettel hagynak kinn „tradicionális kupacokat".

Olvasóink írták

 • 9. gthomek 2012. május 14. 13:08
  „100%-ban egyet értek, + bevezetném azt is hogy amelyik vásárhelyi politikust hazugságon, lopáson, pofátlan költségtérítésen kapják, alkalmanként befizet 20.000.000 forintot, mégsem jó ötlet, szegény lézer janesz hogy nézne ki elszegényedve, mint hajléktalan.
  Mi is az oka annak hogy mondjuk a Somogyi Béla egyik padján pár haverral beszélgetve megihassak pár dobozos sört ?

  (UI: sokkal szebb látvány valóban mikor a láthatósági mellénybe kényszerített szerencsétlenek isszák a kannás hulladékot a játszóterek "felásása" közben)”
 • 8. mivan? 2012. május 10. 12:08
  „Hát nem tudom, itt meg kell védenem a közgyűlést. Vannak szabályok amit be kell tartani, ennyi. Nem megkérdezni, hogy miért, meg okoskodni. Házszámtábla ilyen dolog, meg érdekes iszom is és szeretem is a sört de az utcán még sose próbáltam. Levágom a ház előtt a füvet azt kész. Lehet, hogy én gondolom rosszul.”
 • 7. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 09. 13:12
  „6. JB007 2012.05.09. 09:56
  Lehet, azért kell mert másképp nem biztos, hogy oda találna a postás, hogy kézbesítse a följelentést, amennyiben valaki nem fogadná el a "25-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot"”
 • 6. JB007 2012. május 09. 09:56
  „Közösség ellenes magatartás:
  "Az a tulajdonos például, akinek otthonán nincs házszámtábla, 25-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot fizethet"

  Gyerekkori frusztrációt okoz, ha nem látom a házszámot? Vagy felbomlik a nemzeti öntudatom a hiányától? Nem tudom mit szívhattak a T. képviselők, de nem semmi az anyag!”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 09. 08:17
  „Mg kéne oldani, hogy legyen egy színvonalas szórakozóhely vásárhelyen, ne csak galéria tárlata.
  Ott a banhoff, miből tartana már kinyitni? A kutyát nem zavarná a környéken, nem lakik senki.
  Hülyegyerekek berugnak a tesco előtt, jó volna ha a rendőrök ide is koncentrálnának, nem csak az autósokat szivatni.
  Mert ha azt nézzük ez is lehetne a pénzbehajtás egyik alternatívája XD”
 • 4. Queenmargareth 2012. május 09. 07:54
  „3. booo 2012.05.08. 20:06 igen, sajnos”
 • 3. booo 2012. május 08. 20:06
  „2. Queenmargareth - Nem, nem ihatsz, viszont elvárás hogy a Viktort éltesd és dicsérd ezerrel!
  Az USA-ban egyszerűen kijátszák az alkohol dolgot az emberek! Beleteszik az üveget -vagy dobozt- egy papírzacskóba. Lényeg hogy ne látszódjon! Ilyen egyszerű az egész!
  Kutyát <moderálva>atni a játszótérre meg valóban gusztustalan levinni, és 100ezerre büntetném a gazdáját. De azt is megbüntetném aki a macskákat eteti a panelházak között! Egyes helyeken már nagyon elszaporodtak a macskák amelyek betegségeket is terjeszthetnek. Jah, nem elhanyagolható kérdés az sem, ki fog büntetni és milyen jogkörrel?”
 • 2. Queenmargareth 2012. május 08. 18:09
  „de ez így igaz, már fizettetik azt is........
  könyörgöm, nyári melegben sétálva, padon ülve nem ihatnak sört???Gondolom az USA-ban, vagy Németországban, vagy csak simán NYUGATON ilyen nincs!”
 • 1. pixelplus 2012. május 08. 14:49
  „a faszi pisál az utcán, észreveszi a rendőr
  - közterületen való vizelésért 5000Ft-ra bírságolom
  - itt egy tízes, mert egy ici-picit fingottam is”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskapuk a városvédő kőfalban Hódmezővásárhelyen

A kiskapukat csak műemléki helyreállítással lehet megszüntetni, pályázati lehetőségek nélkül azonban nem megy. Tovább olvasom