Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Sportolva fedezik fel a környéket a vásárhelyiek

Hódmezővásárhely - A Hódmezővásárhelyi Gyermek-egészségügyért Alapítvány harmadik esztendeje szervezi a Tekerj az egészségedért! kerékpártúrákat. A város környékét, a tiszai tájvédelmi körzetet fedezik fel kirándulásaik során.
Szegeden görkorcsolyáznak, több helyütt futnak, Vásárhelyen kerékpároznak szabadidejükben a mozogni, sportolni vágyók. A Tekerj az egészségedért! túrákat dr. Berényi Károly gyermekorvos, önkormányzati képviselő tálalta ki és a Hódmezővásárhelyi Gyermek-egészségügyért Alapítvány szervezi 2005 júniusa óta.

– Onnan jött az ötlet, hogy a sok munka, elfoglaltság mellett éreztem, valami testmozgásra lenne szükségem – mondta dr. Berényi Károly. – Gyermekkoromban sokat bicikliztünk Mártélyra, ezért a barátaimmal, ismerőseimmel úgy döntöttünk, újra ellátogatunk oda, felfedezzük a környéket.

Az egyik út alkalmával jött az ötlet, mi lenne, ha bárki elkísérhetne minket, akinek kedve van hozzá. Rögtön elhatároztuk, hogy nyilvánossá tesszük, meghirdetjük. Kedvező fogadtatásra talált a kezdeményezésünk – mondja Berényi Károly.

Kétkerekű számok

A Tekerj az egészségedért! mozgalom első két évében, 2005-ben és 2006-ban harmincöt kerékpártúrán vehettek részt a vállalkozó kedvűek. A Vásárhely környéki kirándulásokon átlagban tizenöten pedáloztak, a legnépesebb csapat harmincnégy főt számlált, a megtett táv pedig 15 és 65 kilométer között mozgott. A résztvevők 3 és 75 év közöttiek voltak. A hároméves csöppséget édesanyja a gyerekülésben szállította. A túrákra eddig négyszer annyi gyerek vállalkozott, mint felnőtt.

Az első túrát 2005. június 4-én tartották, és október 15-éig tekertek minden hét végén a vállalkozó kedvűek. Hasonlóképpen történt ez tavaly is, idén viszont már május 19-én elkezdődött a program, amely október végéig tart. Minden héten szombat délelőtt 9 órakor találkozik a csapat – amelyhez bárki bármikor csatlakozhat –, a népkerti székely kaputól indul és oda érkezik vissza.

– Örülök neki, hogy egyre népszerűbbek a túrák, és lassan már önjáró a mozgalom – nélkülem is működik. Mostanában ugyanis nem mindegyiken tudok részt venni. Mindig más útvonalat választunk, igyekszünk felfedezni a város környékét, illetve a közelben lévő látnivalókat. Emlékezetes marad a tiszai tájvédelmi körzet különböző területein, a nagymágocsi kastélynál, a csomorkányi templomromnál, Kardoskúton, a Fehér tónál – ahol szürkegulyát is megnéztük – tett látogatásunk; és 2005-ben velünk tartottak Mártélyra a kisperegi Szabó ikrek, ott csónakáztak életükben először – mesélte Berényi Károly.

A változó létszámú csoport tagjai kerülik a forgalmas közutakat, általában ritkán járt, elfeledett dűlőutakon karikázva közelítik meg céljukat. Azt tervezik, hogy ezeket dokumentálják, feltérképezik, és a közeljövőben turistajelzéssel is ellátják, hogy mások is közlekedhessenek rajtuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven feltaláló munkái Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hetven feltaláló mutatja be találmányát szeptember 14. és 17. között… Tovább olvasom