Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

St. Martin otthon érzi magát Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kisgyermekként a szülei nem tudták elrángatni a városi fúvószenekar vagy a katonazenekar térzenei fellépéseiről Vásárhelyen – mesélte St. Martin, azaz Szentmártony Imre. A zenész soha nem felejti el azokat az alapokat, amelyeket tanáraitól a szülővárosában kapott.
– Ami késik, jó helyen van – reagált mosolyogva a hódmezővásárhelyi születésű St. Martin, azaz Szentmártony Imre arra, hogy miért pont az idei, hétvégén tartott elszármazottak találkozójára látogatott el először. – Megtisztelő volt számomra a meghívás. Szívesen jöttem, fellépéseim sem voltak – magyarázta a zeneszerző, zenész. St. Martin 20 éves korában költözött el Vásárhelyről, de évente többször is visszatér szülővárosába.

St. Martin évente többször is visszatér szülővárosába. Fotó: DM/DV
St. Martin évente többször is visszatér szülővárosába. Fotó: DM/DV


– Gyakran emlegetem a koncertjeimen, hogy soha nem felejtem el azokat az alapokat, amelyeket a vásárhelyi tanáraimtól kaptam. Sokszor léptem fel a városban, többek között pedagógusnap alkalmából. Előfordult az is, hogy sorra felállítottam a megjelent tanáraimat, és felidéztem nekik a hozzájuk kötődő emlékeimet. 98 százalékban mindenkire emlékszem. Például arra is, hogy az egyik zenetanárom már-már szó szerint tűzzel-vassal oktatta a zenét. Két hibát még elnézett, de harmadiknál egy törött dobverővel oldalba bökte a renitenst, vagy egy furulyával az ujjára pöccintett. Tíz hiba után fekvőtámasz vagy éppen guggolás következhetett. Mindez azonban nem szegte kedvemet. Már kisgyermekként is imádtam a városi fúvószenekar és a katonazenekar előadásait. A szüleim nem tudtak elrángatni a térzenei koncertektől – mesélte St. Martin.

A művész édesapja, édesanyja már nem él. Testvére külföldön tartózkodik, rokonai is egyre kevesebben vannak Vásárhelyen, de ahogy fogalmazott, „nem égetett fel maga mögött minden hidat a szülővárosában". Vásárhelyi otthona még mindig megvan – hogy ha a fia haza szeretne jönni, itthon érezze magát.

– Ha koncertet adok a városi zeneiskolában, annyi kérdést tesznek fel a gyerekek, hogy rendre kitolódik a fellépési idő. Szívesen mesélek. A feleségem Tornyai Jánosról írta a diplomamunkáját is. Sok helyen szervezek fesztiválokat, Vásárhely viszont valahogy kimaradt, de ahogy már említettem: ami késik, jó helyen van. Ha a szervezők úgy gondolják, akkor a megújuló Bessenyei Művelődési Központban is szeretnék egyszer koncertezni – jegyezte meg a művész, aki terveiről sejtelmesen beszélt. Elkészült a legújabb, 20. nagylemeze. Az album megjelenését egy nagyszabású eseményhez kötnék, amely a gyerekek és a művészet közötti kapocs, segítő szándékú próbálkozás lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik szerint nincs sikertörténet Hódmezővásárhelyen

Nagygyörgy Anna: A munkahelyteremtés nem annyira az önkormányzat sikertörténete, hanem azoké a vásárhelyi vállalkozóké, akik elkezdték vagy bővítették vállalkozásukat. Tovább olvasom